A Baján tartott orientációs napon közel száz a migrációs és menekültügyi szolgálatban résztvevő máltai munkatárs és önkéntes vett részt. Az egész napos képzésen többek között a téma lelki, kulturális, biztonsági és egészségügyi vonatkozásairól is hallgattak előadást a jelenlévők.

Solymári Dániel a Szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatok szakértője és programvezetője bemutatta a kibocsátó országok helyzetét, valamint ismertette a szolgálatvégzés biztonságra és védelemre vonatkozó irányelveit.

Misszió és lelkiség címmel mutatta be Czigler Ágoston a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének kincstárnoka A Szuverén Máltai Lovagrend és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat küldetését ezen a speciális szakterületen. Továbbá felhívta a figyelmet a Katolikus Egyház iránymutatásaira.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat mintegy nyolcvan embere vesz részt a tompai és a röszkei határátkelőknél kijelölt tranzitzónákban indított humanitárius segítségnyújtó akcióban. A karitatív szervezet önkéntesei egészségügyi ellátást nyújtanak, szükség szerint élelmiszert, vizet, higiénés felszerelést visznek az embereknek. Fontos feladatuk, hogy személyes találkozásokkal enyhítsék a zónában tartózkodók körében felgyülemlett feszültséget. Az egészségügyi és pszicho-szociális ellátáshoz kapcsolódva a szakmai napon Dr. Csikós Gabriella a Máltai Szeretetszolgálat Mozgó Orvosi Rendelőjének orvosa és Sebestyén Árpád pszichológus tartott előadást.

A Szeretetszolgálat heti két alkalommal nyújt ellátást a tompai és a röszkei határátkelőnél kialakított a határnyiladékban és a tranzitrónában tartózkodó családoknak. Az önkéntes orvosok és ápolók lázat és fájdalmat csillapítanak, sérüléseket kezelnek, míg a tolmáccsal zajló beszélgetések nyomán csökken az emberekben felhalmozódó feszültség, így kevesebb a konfliktus a zónában.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az elmúlt időszakban megteremtette a humanitárius segítségnyújtó akció szervezeti és logisztikai hátterét, hogy a helyzet esetleges változásaira rövid időn belül reagálni tudjon.