November elsején kezdődik a téli ellátási időszak a hajléktalanszállókon és más szolgáltató intézményekben, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat akár ötszáz embert is tud fogadni éjszakánként – mondta el Morva Emília, a karitatív szervezet budapesti vezetője az M1 aktuális csatornán október 13-án.

A fővárosban a Máltai Szeretetszolgálat a korábbi évekhez hasonlóan 6 nappali melegedőben 440 férőhellyel, 3 éjjeli menedékhelyen 200 férőhellyel, 2 lábadozóban 56 férőhellyel, egy 36 férőhelyes hajléktalanok otthonában, valamint 9 utcai gondozó szolgálattal látja el a fedél nélkül élő embereket. A krízis időszakban ezek a férőhelyek 60 időszakos éjjeli menedékhelyként működő, 10 alacsonyküszöbű, valamint 15 lábadozó férőhellyel egészülnek ki. Az ország nagyvárosaiban, többek között Miskolcon, Kecskeméten és Szegeden is szükség esetén krízis férőhelyekkel bővítik a hajléktalanellátó intézmények kapacitását.

A hideg idő beálltával, de legkésőbb november 1-jén a fővárosban és a nagyvárosokban megkezdi csaknem 24 órás működését a diszpécserszolgálat és elindulnak a krízisautók. A hajléktalan ellátás szervezésében kiemelt szerepet kap Budapesten a Menhely Alapítvány partnereként a Szeretetszolgálat budai oldalon működő diszpécserszolgálata, amely április 31-ig minden nap reggel 8-tól hajnali 2 óráig fogadja a bejelentéseket. Budán a diszpécserekkel szorosan együttműködve a 9 utcai gondozó szolgálat közösen biztosítja a hét minden napján reggel 8-tól hajnali 2 óráig a folyamatos ellátást azok számára, akik nem veszik igénybe az éjjeli menedékhelyeket.

A hideg idő beálltával megkezdi működését a Magyar Máltai Szeretetszolgálat teajárata, mely a hét minden napján este 19 órakor parkol le Budán. A kisbuszhoz, melyen számos középiskolás diák teljesít önkéntes szolgálatot, csütörtök kivételével hétköznapokon társul a mozgó orvosi rendelő is, amelyben egészségügyi problémával fordulhatnak a rászorulók a Szeretetszolgálat önkéntes orvosaihoz, valamint decemberben tüdőszűrésen is részt vehetnek a hajléktalan emberek a mobil szűrőállomáson. 

Morva Emília, a Szeretetszolgálat Közép-Magyarországi Régiójának vezetője az M1 aktuális csatornának nyilatkozva elmondta: mivel minden évben ebben az időszakban fordul hidegre az idő, a területen dolgozó szervezetek felkészülten várják a novembert. A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál mindig az időjáráshoz igazodva, az utcán dolgozó kollégák jelzése alapján változtatnak a kapacitásokon. „Mindemellett olyan nem fordulhat elő, hogy kapacitásprobléma miatt ne tudjanak fogadni egy hajléktalan embert éjszakára. Ha más nem, egy matrac, egy szék mindenképpen jut mindenkinek. Azok az intézmények pedig, amelyek az év többi részében csak hétköznap biztosítanak ellátást, télen egész héten nyitva állnak nappali melegedő, illetve éjszakai szolgáltatásaikkal.” – nyilatkozta a Szeretetszolgálat budapesti vezetője.


 

Legfőbb cél az életmentés

32, a hajléktalanok emberekkel foglalkozó szervezet írt alá július 25-én együttműködési szándéknyilatkozatot, így idén télen már közösen, a Budapesti Hajléktalanügyi Konzorcium keretében dolgoznak azért, hogy férőhely hiányában senki ne töltse fedél nélkül az éjszakát. 

A közvetlen életmentés a célja annak a jogszabály módosításnak is, amely a jövőben előírja az önkormányzatoknak, hogy extrém időjárási körülmények esetén a településen tartózkodó hajléktalan embereket, vagy fűtés nélküli házban élő embereket el kell helyezniük. A kezdeményezés céljáról Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár azt mondta: „Az önkormányzatoknak kötelezettsége kell legyen, olyan helyet fenntartani, ahova, ha hideg van, be tudnak menni melegedni a rászoruló emberek, és akkor is be tudnak menni, ha extrém magas a hőmérséklet. Hogy ezt hogyan oldja meg az önkormányzat, azt az önkormányzatokra bízzuk.”