(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek - 2010. április 6.
Hírek - 2010. április 6.
 
Miközben Március 22 - én világszerte ismét egy sor szellemes rendezvénnyel megünnepelték a Víz Világnapját, az esők elmaradása ez évben is 10 millió ember életét fenyegeti a nyugat-afrikai Száhel-övezetben.
  
Az ENSZ 1994-ben nyilvánította március 22-ét a Víz Világnapjává, melynek ez évi mottója „Tiszta vizet az egészséges világért!”. Ma már talán közhelynek számít, hogy a víz korunk egyik legnagyobb sorskérdése, ám sajnos hasonlóan "közhelyes", hogy sok 10 millió ember számára a vízhez való hozzáférés továbbra is kiszámíthatatlan napi kihívás és küzdelem.
 
A modernizáció egyik legalapvetőbb vívmányának tartják, hogy az ember immáron nincs kitéve a természet szeszélyes váltakozásának, hogy a fennmaradásához szükséges elemi feltételek - víz, élelmiszer, biztos hajlék, stabilan rendelkezésére állnak - legalábbis a fejlett világban!
 
A fejlődő világban ugyanis az emberek egy jelentős része számára a modernizáció infrastrukturális, technológiai, termelési lehetőségei tényleg csupán "lehetőségek" , amelyek megléte alkalmasint ugyanolyan esetleges, mint maga az időjárás. Nem véletlen, hogy az alaplétfeltételek folyamatos biztosításának kérdése a nemzetközi fejlesztés egyik legfőbb prioritása - legalábbis szóban.
 
 
Három-negyed
 
A lassan a teljesítés 3/4-es küszöbéhez érkező - 189 ENSZ-tagállam által 2000-ben elfogadott - Millenniumi Fejlesztési Célok is ambiciózus célszámokat fogalmaztak meg az emberiség biológiai létfeltételeinek és emberi méltóságának biztosítását illetően.
 
Emlékeztetőül:
 
1. végcél: Véget vetni a súlyos szegénységnek és éhínségnek.
ezen belül:
 
1. célpont: 1990 és 2015 között felére csökkenteni a napi 1,25 dollárnál kevesebből élők arányát
2. célpont: 1990 és 2015 között felére csökkenteni az éhínségtől szenvedők arányát.
 
Snitt:
 
Egy héttel a Víz Világnapja előtt, az egyik legjelentősebb nemzetközi segély-szervezet, az Oxfam riadoztatott, hogy a nyugat-afrikai Száhel-övezetben több mint 10 millió embert éhínség fenyeget. 2009-ben szokatlanul kevés eső esett, s mivel a térségben az ivóvíz, az öntözés és a csatornázás nem megoldott, a vízhiány szükségszerűen alacsony hozamokkal jár, ami - mivel ezeknek az országoknak jelentős élelmiszer importra nincs pénzük - elkerülhetetlenül tömeges éhínséghez vezet.
 
A legsúlyosabban érintett ország Niger, ahol 8 millió ember van végveszélyben, de 2 millió ember számára kritikus a helyzet Csádban, s nagy csoportokat fenyeget az éhínség Mali, Nigéria, és Burkina Faso egyes területein is. Az Oxfam azonnali segítségnyújtásra szólította fel a fejlett államokat, rámutatva, hogy a 2005-ös Nigerbeli éhínség idején az azonnali segítségnyújtás elodázása életekbe került - olyan emberek életébe, akiket egy prompt reakció esetében még meg lehetett volna menteni.
 
 
Teljes kiszolgáltatottság
 
Elemi infrastruktúrák hiányában sok helyen még a 21 században is az esőzés esetlegességeitől függ az életben-maradás. Az elmaradó esők következtében, pl. Nigerben 26, Csádban 36 százalékkal alacsonyabb volt a betakarítás összvolumene. Ennek köszönthetően elindult egy halálos spirál: a gabonaárak 25 -50 százalékkal megemelkedtek, a legeltetett állatok pedig kényszervágásra kerültek (mivel nem zöldült ki a fű), az állati termékek ára lezuhant, az állattartásból élő emberek immáron nem tudnak megfelelő gabonát vásárolni. Júniusig már nem várható újabb esőzés, a következő betakarítás meg csak szeptemberben lesz. Tovább növeli a helyzet súlyosságát, hogy pont ez az egyik olyan régió, ahol a klímaváltozás következtében várhatóan csak fokozódik a szárazság. Egyértelmű, hogy részben rövidtávú segítség, részben hosszú távú fejlesztésre van / lenne szükség. (Csak Nigerben 123 millió dollár azonnali segélyre lenne szükség ahhoz, hogy megakadályozhassák tömegek pusztulását.)
 
 
Már csak 5 év
 
Már csak 5 év van hátra a Millenniumi Fejlesztési Célok teljesülésére kitűzött 2015-ös évig, és egyre másra látszik, a jelenlegi erőfeszítések mellett biztosan nem fognak teljesülni a célok. A Világbank legfrissebb jelentése szerint (Global Monitoring Report 2009) a számok tekintettében igen nagy a játéktér. Ami az első számú célpontot illeti (1990 és 2015 között felére csökkenteni a napi 1,25 dollárnál kevesebből élők arányát) ez globálisan akár teljesíthető is lehet, de kizárólag annak köszönhetően, hogy az elmúlt évtizedben, Kínában egy gazdasági robbanás következett be. Ha Kínát (ahol a szélsőséges szegénység csökkentése aligha vezethető vissza a fejlett nyugati világ gazdasági segítségnyújtására) kivesszük az egyenletből, akkor a kép igencsak megváltozik, s a Millenniumi Fejlesztési Célok első célpontja nem teljesül. A részletesebb elemzés ugyanis igen jelentős regionális eltéréseket mutat. Miközben a Kínát is tartalmazó Kelet-Ázsiai és Csendes Óceáni térség igen jól áll az első számú célpont teljesítést illetően, és a Latin-Amerikai, illetve Karib-tengeri régiónak is van esélye a célpont teljesítésére, addig szub-szaharai Afrika esetében bizonyosan nem teljesülnek a célkitűzések. Ebben a térségben 2015-re nem 50, hanem jó ha 20%-al sikerül csak csökkenteni a mélyszegénységben élők számát 1990-hez képest. Az érintett 144 államból 60(!) ország esetében még adatok sincsenek. A Világbank által vizsgált 84 országból csupán valamivel több, mint a felénél (45) várható a mély szegénység előirányzott csökkenése.
 
Hogy miért? Erre a válasz viszonylag egyszerű: nincs meg hozzá a pénz és a politikai akarat. A Millenniumi Fejlesztési Célok annyiban óriási előrelépést jelentettek a korábbi nagy ívű deklarációkkal szemben, hogy igen konkrét indikátorokat, célszámokat, és mindennek teljesítéséhez szükséges forrás-számokat is tartalmazott. A Milleniumi Fejlesztési Célok megerősítették az OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development - Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) tagállamainak saját vállalásait, hogy milyen nagyságrendű összeget kell ún. hivatalos fejlesztési segélyekre (ODA - Official Development Assistance) fordítaniuk. Mint ahogyan a korábbi Volumenből is kiderül (Volumen 24. Sok, sok, de kevesebb..., 2010 március 5.) az ODA teljesítése jelentősen elmarad az ígéretektől. Jelenleg a G8 2005-ös Gleneagles-i találkozóján, illetve az ENSZ Millennium + 5 Csúcstalálkozóján megígértekhez képest 21 milliárd dolláros a hiány. Bár az OECD országok a globális pénzügyi válságra hivatkozva halogatják a kötelezettségvállalások teljesítését, ma már tudhatjuk hogy
 
a) a legtehetősebb országok krízis esetében igenis képesek hatalmas (az itt igényelt mennyiségnél nagyságrendekkel nagyobb) összegeket igen gyorsan mozgósítani (lásd pl. Bankok megmentése);
 
b) hogy a 2008–2009-es gazdasági világválság legkeményebben és legtartósabban pont a világ legszegényebb országait és rétegeit súlytja majd (illetve már most is).
 
Forrás: Volumen (DEMNET elektronikus hírlevele)
 

Napi evangélium Vasárnapi prédikáció Segíteni szeretnék! Hírek Hitel-S Program Hálózat a közösségért Pályázatok Hírlevél Online adományozás Betegszállítás Sajtószoba
Közlemények
Lapszemle
Kiadványaink

Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43