Az aluljáró programban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Menhely Alapítvány, a Baptista Integrációs Központ, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei, valamint a Hajléktalanokért Közalapítvány a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósággal, valamint a rendőrséggel közösen a Deák Ferenc téri, a Blaha Lujza téri, valamint a Kálvin téri aluljáróban öt hónapos programot bonyolított. Az „A budapesti frekventált aluljárókban, vagy kiemelt közterületen élő hajléktalan emberek helyzetének megoldása” című program során szociális térképet készítettek az aluljáróban élő hajléktalan emberekről és egyéni szociális diagnózist felállítva keresték a lehetőséget, hogy segítséget nyújtsanak a közterületen élő emberek számára.

A konferencia megszólalóinak galériája kattintásra elérhető:

 

A három helyszínen három, a partnerszervezetek munkatársaiból összeállított utcai gondozószolgálat végezte a munkát. Az utcai gondozást kiegészítette a Máltai Szeretetszolgálat egészségügyi szolgálata, melyben kiemelt szerepet kapott a hajléktalan emberek pszichológiai felmérése és segítése. A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma 13 millió forinttal támogatta. A projekt ideje alatt 70, aluljáróban életvitelszerűen tartózkodó embert helyeztek el szállókon, erősödött a szervezetek közti együttműködés, és a tapasztalatok alapján a szakmát és az ellátórendszert érintő kérdéseket fogalmaztak meg. 


A konferencián a program eredményeiről számoltak be a résztvevő szervezetek képviselői. Tudósításunkat hamarosan közöljük.