A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az ország egyik meghatározó karitatív szervezete. Kétszázharmincnégy intézménye naponta tizenháromezer rászoruló, fogyatékkal élő, idős vagy beteg embernek nyújt ellátást, iskoláiban és óvodáiban nehéz sorsú családok gyermekei kapnak esélyt a felzárkózásra, százharminc önkéntes csoportjában pedig háromezer segítő támogatja a szükséget szenvedő családokat.

A Máltai Szeretetszolgálat tevékenysége mindig az emberre irányul, meggyőződése szerint az igazi segítség nem csupán a pillanatnyi szükséget enyhíti, hanem annál többet ad. Ennek köszönhetően a Szeretetszolgálat vezette be Magyarországon a jelzőrendszeres házigondozást, csináltatott szemüveget szegény családokban felnövekvő gyermekeknek, tüdőszűrő buszával és mozgó orvosi rendelőjével pedig helybe vitte a hajléktalan emberek orvosi ellátását. Útkereső módszerei és gyakorlatias megoldásai számos területen szolgáltak mintaként.

A karitatív szervezet integrációs programjai a minél teljesebb élet lehetőségét próbálják megteremteni a nyomorban élők, a fogyatékos és az idős emberek számára. A segítségnyújtás személyességén alapuló máltai Jelenlét program eredményeit Magyar Örökség Díjjal ismerték el.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület 1989. február 4-én 31 alapító közreműködésével jött létre. A tevékenységét keresztény szellemiségen alapuló szolgálatként meghatározó civil szervezet alapító elnöke Kozma Imre atya. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a világ 104 országában tevékenykedő, több mint 900 éves múltra visszatekintő Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi segélyszervezete.

A magyarországi máltai szervezet alig fél évvel a megalakulása után már a nemzetközi figyelem központjába került a keletnémet menekültek befogadásával. A romániai forradalom alatt az Európából érkező segélyszállítmányokat juttatta célba, a délszláv háború évei alatt pedig a harcok elől menekülő családok ezreinek nyújtott menedéket. Közben kiépült a szociális ellátó intézményeinek és önkéntes csoportjainak hálózata. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tevékenysége a kezdetektől átnyúlik a határokon, segítő programjai zajlanak a szomszédos országokban, de szükség szerint Afrikában és a Közel-Keleten is.

A szentmise végén Csilla von Boeselager-díjat adott át Kozma Imre atya Hanzséros Terézia nővérnek, valamint Tamásy Lászlónénak, akik a megalapítás óta a Szeretetszolgálat önkéntesei.