tavalyinál is több, összesen 800 jelölt közül kellett a zsűrinek kiválasztani az idei év legkiemelkedőbb teljesítményeit. Ahogy a gálán elhangzott, volt, akit a szomszédja, a villanyszerelője, a gondozottja vagy a kollégája jelölt. A Jószolgálat-díj a cselekvés díja: azok az emberek, szervezetek, közösségek kapják, akik a legtöbbet tesznek a rászorulókért, akik máshonnan nemigen remélhetnek segítséget.

A díj idei egyik nagykövete, a közíró, könyvkiadó Nyáry Krisztián arról beszélt, hogy a legborzalmasabb helyzetben is van mozgástér jót cselekedni, és ezt épp az MTA dísztermét megtöltők bizonyítják, akiknek a sokféle világnézetéből ugyanaz következik:

AZ ELESETTHEZ LE KELL HAJOLNI, A PÉLDAMUTATÁS A LEGFONTOSABB KÖTELESSÉG.

A másik nagykövet, Balla Eszter színésznő pedig felidézte, hogy a díj szelleme a kisfiára is hatott, aki azt mondta, a megunt könyveit ne a pincébe vigyék, hanem inkább adják olyanoknak, akik nek nincs. Az ünnepségen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szimfónia programjának zenekara lépett fel.

Elsőként a hivatásszerűen végzett szociális munka egyéni díjazottjait szólították a színpadra, ők az elismerés mellett fél-félmillió forintos juttatásban részesülnek.

 • Siposné Kohári Szilvia az egri RÉV Szenvedélybeteg-Segítő Szolgálat vezetője, szociális munkás. A szervezet hagyományos és innovatív módszerekkel igyekszik elérni a szenvedélybetegeket, és arra ösztönözni őket, hogy életmódjuk megváltoztatásával csökkentsék a szerhasználatot és a kapcsolódó ártalmakat.
 • Mezei Ádám a létavértesi cigánytelepről indulva szerzett diplomát és vált sokak példaképévé a sérült emberekért, hátrányos helyzetűekért, nagycsaládosokért, rászorulókért végzett munkájáért. Jelenleg értelmi sérültek munkába állását segíti a Salva Vita Alapítványnál.
 • Tisza Levente a Máltai Szeretetszolgálat szociálpedagógusa, kollégáival a Miskolc Lyukóvölgy nevű településrészén élő, zömmel nincstelen embereknek segít a problémáik kezelésében, a bizalom kiépítésében és a közösségépítésben.
 • A hivatásszerű szociális munkát végző szervezetek díjazottja a díj mellett 2-2 millió forintot kapnak.

  • Az érdi központú, elsősorban Pest megyében, de az ország más részeiben is aktív Fészek Gyermekvédő Egyesület nevelő- és helyettes szülői hálózatot és gyermekotthont működtet, valamint képzéseket szervez.
  • Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthona 1986-ban alakult, mára egy 35 fős házban működnek Ráckeresztúron, munkájukban a hangsúly az önsegítésen van, a szenvedélybetegeket elsősorban önmaguk meggyőzésében segítik.
  • A budapesti Széra Szociális és Rehabilitációs Alapítvány gyermekvédelmi és hajléktalan ellátást nyújt. Családoknak működtetnek átmeneti otthont, és hajléktalan férfiaknak rehabilitációs központokat a fővárosban és környékén, egyedülálló módon bentlakásos formában.

  A Jószolgálat-díj életműdíját és az azzal járó egymillió forintos elismerést idén

  • Tuczainé Régvári Marietta kapta. Az általa vezetett Szombathelyi Egyházmegyei Karitász kisgyermekkortól felnőtt korig nyújt komplex szociális és szakellátást Vas és Zala megyében. Az 1991-ben indult szervezet ma 800 önkéntessel dolgozik. Kollégái lehetetlent nem ismerő, odaadó, képzett és elhivatott vezetőnek tartják.
  • Az önkéntesen végzett szociális munka jelöltjei közül januárban az Index olvasói választhattak.
   • Az egyéni kategória és az azzal járó félmillió forint idei díjazottja a kerecsendi Elekné Román Katalin, a helyi egyházközség vezetője. A helyi fiataloknak, szegénységben élő roma családoknak szervez programokat és ad reményt, hogy segítse az össze tartozásukat, beilleszkedésüket.
   • A másik jelölt a darányi Butor Józsefné Magyar Katalin, a nyugdíjas otthon vezetője volt, aki hatalmas elánnal, folyamatos pályázatírással, egyéni akciókkal segíti a környezetében élő rászorulókat.
   • Az önkéntesen végzett szociális munka közösségi kategóriás díjazottja, egyben az egymilliós juttatás kedvezményezettje idén a Völgyzugolyház Alapítvány a Kacifántosokért. A Völgyzugoly egy a XVII. kerületi önszerveződő sorstárs szülőklubból alakult, az alapítók sérült gyerekeiknek szerettek volna fejlesztő és az integrációjukat segítő iskolát találni, ami gyerekükre koncentráló szülők elszigetelődését is csökkenti.
   • Díjuk egy részét a másik jelöltnek, a szavazásban alulmaradó Uccu Roma Informális Oktatási Alapítványnak ajánlották fel. Az Uccut azért hozták létre, hogy a roma és nem roma fiatalok között párbeszédet teremtve csökkenjenek a cigánysággal kapcsolatos előítéletek és tévhitek. A cigányellenes emberek általában nem sokat tudnak azokról, akiket elutasítanak, az UCCU ezen szeretne változtatni.

Az eredeti cikk az index.hu oldalán.