Harminc éve robogunk a szabadságba feliratú autókkal érkeztek német turisták a zugligeti máltai központba, hogy megnézzék azt a helyet, ahol harminc évvel ezelőtt a Máltai Szeretetszolgálat menekülttábora állt, és felidézzék a határnyitást megelőző eseményeket.

A vendégeket Győri-Dani Lajos, a Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke azokkal a szavakkal köszöntötte, melyek az egykori tábor kapujára voltak írva: A kapunk nyitva, a szívünk még inkább. „Ez volt az a mondat, amellyel fogadtuk a keletnémet turistákat. Tudjuk, hogy harminc évvel ezelőtt a turizmus menekülés volt. Menekülés, mert azok az emberek, akik ide érkeztek nem voltak szabadok.  Önök ma tényleg turisták, mert szabad emberként érkeztek. Ez a szabadság a harminc évvel ezelőtti turistákhoz is kötődik.” A máltai alelnök elmondta, hogy a zugligeti közösség és papjuk, Kozma Imre atya harminc évvel ezelőtt igent mondott a menekültek befogadására, amivel nagy bátorságról tettek bizonyságot. Annak a közel kétezer embernek az ellátásában, akik egyszerre a máltai táborban tartózkodhattak, a müncheni és az osztrák máltaiak nyújtottak először segítséget. „Augusztus 14-re a Befogadás napjaként emlékezünk minden évben. Befogadni valakit nem csak a házunkba lehet, hanem szívünkbe is, befogadni valakit és az életével és sorsával közösséget vállalni, mindannyiunk számára nagyon fontos dolog. A Máltai Szeretetszolgálat legfontosabb küldetése, hogy a kapuja legyen kitárva, ahogy a szívünk is.”

A képre kattintva megtekinthetik a galériát:

A vendégeket Dr. Fazekas Márta PhD Kelet-Európa szakértő is köszöntötte a Magyar Turisztikai Ügynökségtől felidézve a harminc évvel ezelőtti történéseket, majd Dr Békefy Lajos PhD, református lelkipásztor, a Presbiter lap főszerkesztője, a Protestáns Műhely külügyi titkára idézett fel történeteket a zánkai menekülttábor mindennapjaiból. A beszédek után a vendégeket Tihanyi Gábor, a máltai szervezet munkatársa, a zugligeti Szent Család Templom egykori plébániai titkára vezette körbe a vendégeket az egykori tábor helyszínein. Körbejárták a Szeretetszolgálat udvarát, megtekintették Rieger Tibor szobrászművész alkotását, a Befogadás szobrát, melyet a határnyitás húszadik évfordulóján helyeztek el a zugligeti központ udvarán, majd átmentek a templomkertbe, ahol több ezer ember kapott menedéket 1989 augusztusa és szeptembere között. A zugligeti séta után a Balatonhoz és Sopronba autóztak.