A harmincéves Máltai Szeretetszolgálat is bekapcsolódik az Ars Sacra Fesztivál ingyenes programsorozatába. A karitatív szervezet vallja, hogy adomány bármi lehet: téli tüzelő, szemüveg, közös játék, jó szó, vagy akár kulturális élmény. Budapesten és a főváráson kívül is számos program szervezőjeként, illetve társszervezőjeként történelmi sétákat, előadásokat, imaórákat és koncertet is kínál a Máltai Szeretetszolgálat.
A Máltai Szeretetszolgálat Nyolcágú kereszt című, Márai Rádióban elhangzott műsorában a budapesti programok szervezői és fellépői meséltek a szent művészet helyéről a máltai küldetésben, illetve a fesztivál máltai rendezvényeiről.

A beszélgetés itt meghallgatható:  

Budapesten két máltai kötődésű, ritkán látogatható templom is megnyitja kapuit a szakrális művészetek hetének első napján. Szeptember 14-én, a Nyitott templomok napján a Budakeszi úton található Ferenchalmi kápolnában, valamint a Bem rakparti Szent Ferenc Sebei templomban is történeti sétán vehetnek részt az érdeklődők. A Ferenchalmi kápolnában interaktív körbevezetés során megismerkedhetnek a kápolnával, mely magántemplomként működött, szolgálat menedékül hajléktalan embereknek, de megfordult benne Sissy királyné és a Sellő a pecsétgyűrűn forgatása idején Latinovits Zoltán is. 18 órakor Taizé-i imaórával zárul a nap, melyen a Máltai Szimfónia tanárai végzik a zenei szolgálatot. Időpontok és részletes program ide kattintva.

A Batthyány téri Szent Ferenc Sebei Templom és a hozzá kapcsolódó épületegyüttes történetét máltai önkéntesek mesélik el és mutatják be az érdeklődőknek a Nyitott Templomok napján, majd vasárnap a Szent Anna Templom orgona művésze, Balassa Barnabás mutatja be a templom eredetiben megmaradt, Európa egyik legszebb hangúnak tartott orgonáját.

A séták időpontjait itt találja meg. Az orgona bemutatóra itt regisztrálhat. 

Az Ars Sacra Fesztivál egyik unikális programja lesz szeptember 16-án 18:30-tól a Borsa Együttes moldvai egyházzenei koncertje a Szent Ferenc Sebei Templomban. A „Feltekinték magas Mennyországba” című koncerten a magyar népzene legautentikusabb formája, a moldvai csángó egyházi énekek és táncdallamok szólalnak meg, miközben a zenekar tagjai mesélnek a moldvai egyházzenei hagyományokról.. A Borsa Együttes hegedűse, Réfi Noémi a Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs csoportjának munkatársa és a Máltai Szimfónia önkéntes hegedű tanára. A zenekar tagjai: Réfi Noémi – hegedű, Manninger Katica – ének, citera, tánc, Tóth Péter – furulya, kaval, Tóth Olivér Artúr – kobzok, doromb, Hekman Zsolt – dob
Részletes program itt érhető el. Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/392949571341311/

A Máltai Szeretetszolgálat tatai Csilla von Boeselager Gondviselés Háza Idősek Otthonában is várja az érdeklődőket a Móricz Zsigmond Városi Könyvtárral közösen szervezett Építészet és liturgia című előadáson.

Az ország több mint 400 helyszíné több mint 600 programot kínál az Ars Sacra Fesztivál, melyeket település és helyszín szerint keresve is megtalálnak a www.ars-sacra.hu oldalon.