A keresztények Krisztus születésére, az Úr eljövetelére – adventus Domini – várakoznak az adventi hetekben. Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke az M1 hírműsorának december 1-i adásában arról beszélt: advent a várakozás megszentelése, hiszen amire várakozunk, az már a miénk, az Úr eljön, és mi szeretnénk vele találkozni.

A szekularizált ember levált az Istenről, és a maga útját kezdte járni, ez azonban egy magányos út, és ha az ember önzése elhatalmasodik, akkor csak sötétségbe vezethet – hívta fel a figyelmet Kozma Imre atya. Az Isten nélküli világban nem létezik valódi advent, az ember nem képes magán belülre figyelni és megújulni: önmaga megváltozását rendszerek megváltozására bízza, azoktól várja életének jobbra fordulását. Aki azonban az Úrral való találkozásra készül, annak a maga felelősségét kell jobban elmélyítenie. Az Isten érdemesnek tartja az embert arra, hogy sorsközösséget vállaljon vele, az hogy Ő ebbe a világba jön, az az ember felmagasztalása. Isten neve is azt jelenti: vagyok, aki vagyok, értetek. Az Újszövetség megfogalmazásában pedig Emmánuel, vagyis: velünk az Isten. Éppen ez után vágyakozunk mindannyian, hogy valaki azt mondja nekünk: veled vagyok, érted vagyok!

Azt, hogy mi is másokért legyünk, azt a velünk találkozó, az értünk lévő Istentől tanulhatjuk el – folytatta Kozma Imre atya. A másik emberrel vállalt közösség azt jelenti, hogy érte minden áldozatra kész vagyok. „Végeredményben az ember adventi útja az ezzel a gondolattal való szembesülés: megtanuljuk-e Istentől, hogy képesek legyünk, akarjunk egymásért lenni” – fogalmazott a karitatív szervezet elnöke. Ez Isten ajándéka nekünk: a vele való összetartozás egy olyan világot teremt, amelyben az emberek egymással is összetartoznak.

Az evilági lehetőségek csupán evilági perspektívát jelentenek, míg az Istennel való találkozás kitágítja a világot, ez a kitágított világ pedig a másikért élő emberek világa, az összetartozó emberek világa. „Micsoda öröm, hogyha az ember nem magának él! Ezáltal értelme lesz az életének, és értelme lesz minden emberi kapcsolatnak” – zárta gondolatait Kozma Imre atya.

A beszélgetés megtekinthető az alábbi linkre kattintva:

https://hirado.hu/belfold/video/ma-van-advent-elso-vasarnapja/