A koronavírus járvány miatt a karitatív szervezeteknek mérlegelnie kellett, milyen kockázatnak teszik ki önkénteseiket és a jószándékú felajánlókat.  A Máltai Szeretetszolgálat azt a döntést hozta, hogy felelős karitatív szervezetként nem veszélyeztetheti önkénteseit és az adományozókat, ezért lemondott a személyes gyűjtésről. A biztonságot szem előtt tartva adománykártyák vásárlására hívja a segíteni vágyó embereket a 24. Adni öröm! akció során. A találkozások számának csökkentése érdekében december 16. és 21. között a kijelölt 105 SPAR és INTERSPAR áruházban a vásárlók a kihelyezett Adni Öröm! állványokon, valamint a tartós élelmiszerek mellett adománykártyákat találnak, melyek megvásárlásával támogathatják a kezdeményezést.

Bár az idei Adni öröm! gyűjtés találkozások nélkül zajlik a Spar üzletekben, az önkéntesek nem maradnak ki teljesen az Adni öröm! akcióból. A Szeretetszolgálat raktáraiban csomagolják az adománykártyák összegéből vásárolt termékeket, és még karácsony előtt átadják a rászoruló embereknek.

Az adományok átadásának protokollját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mentőszolgálata dolgozta ki. Az átadás során fertőtlenített csomagokat juttatnak el a rászorulókhoz, valamint biztosítják az érintkezés-mentességet. Az eddigi gyakorlathoz hasonlóan lesznek olyan nagyobb intézmények, amelyek adottságai által képesek megvalósítani a közösségi távolságtartást, így a helyszínen is átvehetik csomagjaikat a rászorulók.

A képre kattintva bővebb válogatás nyílik a csomagolásból és az adományok átadásából

Akik azonban nem tudnak elmenni érte, azoknak házhoz viszi a Szeretetszolgálat és az ajtóban teszi le. Az ajándékokat olyan rászorulókhoz juttatják el a szervezet munkatársai és önkéntesei, akikkel a Szeretetszolgálat kapcsolatban áll, év közben is a szervezet segítségét, támogatását kérik.

Az Adni öröm! akcióhoz kapcsolódva a Spar elkészítette az ország karácsonyi videóklipjét. Több száz ember, köztük közszereplők, művészek, műsorvezetők énekelték el a Spar felhívására a Csendes éj című karácsonyi éneket, hogy ezzel is népszerűsítsék a Magyar Máltai Szeretetszolgálat karácsonyi adománygyűjtő akcióját az Adni öröm! tartósélelmiszer gyűjtő kampányt.