Negyvenöt négyzetméteres, kétszobás lakás kulcsát adta át a Thyssenkrupp képviselője a Máltai Szeretetszolgálat Közép-Magyarországi Régiója munkatársainak. Gleichner Péter, a cég külső kommunikációs szakembere elmondta, a lakást a külföldről érkező munkatársaik számára bérelték ki. Az ukrán-orosz háború kitörésekor a vállalat munkavállalói gyűjtéseket kezdtek szervezni, és külföldi cégektől is kaptak adományokat, amelyeket segítettek eljuttatni civil szervezetekhez, önkormányzatokhoz azokon a településeken, ahol a Thyssenkrupp egységei működnek.

„Budapesten egyértelmű volt, hogy a Máltai Szeretetszolgálattal vegyük fel a kapcsolatot, mert megbízunk benne, többször működtünk már együtt. Hiszünk abban, hogy ha van segítség, akkor a legjobb helyre kell, hogy jusson, de ehhez mi nem értünk. Egy vállalat tud adni adományokat, de hogy mire van szükség, és hogy ez miként kerül azokhoz, akiknek segítségre van szüksége, azzal kapcsolatban mi a Máltai Szeretetszolgálat tudásában és tapasztalatában bízunk.” – hangsúlyozta Gliechner Péter. Az első lakás kulcsát a Szeretetszolgálat Közép-Magyarországi Régiója részéről Somogyvári Fanni projekt koordinátor és Bognár László szakterületi vezető vette át.

Ferge Bernadett pénzügyi vezető az átadáskor megerősítette azon szándékukat, hogy további két lakást szeretnének hosszú távú használatra adományozni a Máltai Szeretetszolgálatnak, melyek szintén a 11. kerületben vannak. „Azok a lakások egy kicsit nagyobbak, ugyanígy két szobásak, de egy nagyobb család azokban kényelmesen elférhet. A meglévő lakás mellé úgy választottuk ki a másik kettőt, hogy alkalmas legyen a menekülő családoknak. Ehhez egyrészt a helyükbe képzeltük magunkat, másrészt egyeztettünk a Máltai Szeretetszolgálat munkatársaival.”

Somogyvári Fanni elmondta, olyan családok számára jelenthet több hónapos menedéket egy ilyen lakás, akik a háború után is Magyarországon szeretnének maradni, de nyelvtanulás vagy más integrációs nehézség miatt időre van szükségük ahhoz, hogy saját lábukra állhassanak. „Ezek a családok először a Rimaszombati úti szállónkon kapnak helyet két-három hétig. Ott elkezdünk együtt dolgozni, megismerjük egymást, felmérjük, milyen lehetőségeik lehetnek munkavállalásra, lakhatásra, a gyerekeknek iskoláztatásra, óvodai elhelyezésre. Ha szükséges, akkor a nyelvtanulásban, munkakeresésben, a magyar szokások megismerésében is segítünk nekik, és hosszú távú lakhatást keresünk számukra.”