Milyen múltra tekint vissza a félegyházi máltai csoport?

1991-ben dr. Éles István főorvos vezetésével, főként pedagógusokból, gazdasági szakemberekből alakult meg az önkéntes csoport. 1994-ben dr. Nánási Erzsébet vette át az irányítást, aki haláláig, körülbelül húsz évig igazgatta az önkénteseket. Ebben az időben meghatározó ifjúsági csoportszámmal működtünk, valamint népkonyhai feladatokat is elláttunk. Ezt követően Farkas Ádám lett a vezető, akit 2017-ben én követtem.

Milyen út vezette a csoport élére?

A Móra Ferenc Gimnáziumban szerzett érettségit követően 2015-ben az ELTE szociológia szakán végeztem. Ezt követően csatlakoztam a Máltai Szeretetszolgálathoz egy néhány hónapos projekt erejéig, aminek keretében előadásokat tartottunk gyerekeknek, felzárkóztató alkalmakat szerveztünk a tanulási nehézséggel küzdőknek. Ez nagyon kedves feladat volt számomra, mert élvezem a kicsikkel való munkát. Jelenleg is egy kecskeméti tanodában dolgozom, ahol kisebbségi gyerekeket támogatunk délutáni foglalkozásokkal, korrepetálásokkal. Nagyon közel állnak hozzám a romák és a hátrányos helyzetben élők. Úgy gondolom, hogy egy kis plusz megerősítéssel nagyon sokra vihetik, képesek megküzdeni a társadalom elvárásaival és meghálálják a beléjük vetett bizalmat.

Milyen helyzetekre, rászoruló csoportokra koncentrál a félegyházi máltai csoport?

Mondhatni, hogy minden alkalmat megragadunk, ami az emberi sorsokat jobbá, könnyebbé teszi. Hogy egy önkéntesünk szavaival éljek: „Hidak vagyunk a lehetőség és a szükség között”. Forrásokat kutatunk fel a rászorulók számára, önkéntes munkánkkal, élelmiszer- és ruhaadománnyal támogatjuk a rászorulókat, térítésmentesen. Olyan rászorulókat is felkutatunk, akik nem kérnek segítséget, mert szégyellik helyzetüket. Kiemelten segítjük a súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő családokat. Rendszeresen segélyezzük a külterületen, tanyákon élő rászorulókat. Intézményeket támogatunk a városban. Lelki gondozást végzünk a szociális otthonokban. Programokat szervezünk nehéz körülmények között élő embereknek. Aktívan részt veszünk a város keresztény életében. Egyeztetés után módunkban áll krízishelyzetbe jutott embereket átmeneti időszakra főtt étellel, ingyenes fodrászszolgáltatással, vagy akár jogi tanácsadással segíteni. Évente több szervezett gyűjtést rendezünk, így például a karácsonyi időszakban tartós élelmiszert gyűjtünk egy üzletlánccal együttműködve, az iskolakezdés előtt tanszereket, jó állapotú iskolatáskákat fogadunk. A nyár folyamán gyerektáborokat szervezünk, Mikulás-csomagokat osztunk, ruhabörzéket tartunk. A mostani, háborús időszakban a kárpátaljai menekülteket és az erdélyi nehéz életkörülmények között élőket is támogatjuk. Ezúton is hangsúlyozni szeretném, hogy a leadott segélyek pontosan oda érkeznek, ahová az adományozó szánja. Én is részt vettem több alkalommal a személyes átadásokon és nagyon szívmelengető érzés, amilyen örömmel fogadják tőlünk az eszközöket, ruhákat, tárgyakat, vagy éppen az anyagi juttatásokat.

Mire van jelenleg a legnagyobb szükségük?

A legnagyobb segítség egy új telephely lenne, mert néhány hónappal ezelőtt egy beruházás következtében ki kellett költöznünk az önkormányzat által biztosított korábbi ingatlanból. A megváltozott helyzetről tudomást szerzett Nagy Tibor helyi vállalkozó és kifizetett nekünk hat hónap bérleti díjat a dr. Holló Lajos utca 86. számú ingatlan egy épületrészében. Ezért a gesztusért szeretnék ezúton is köszönetet mondani, de itt is csak június végéig maradhatunk. Nagyon jó lenne addig valami megoldást találni, hiszen igen nagy szükség van a tevékenységünkre. Ezen kívül hálásak vagyunk a lakossági felajánlásokért, valamint az Otthon Étterem, a Kulacs Étterem és a Szentlászló Pékség évek óta tartó támogatásáért.



A cikk a www.felegyhazikozlony.eu portálon jelent meg.