Az ukrajnai háború kitörése óta az egyösszegű legnagyobb, mintegy félmilliárd forint értékű vállalati adománnyal segíti a KiK Textil és Non-Food Kft. a hazánkba érkező menekülteket – hangzott el az első ajándékutalvány beváltása alkalmából rendezett sajtóeseményen. A rekordösszegű adomány a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével jut el az érintett családokhoz. A vállalat 60 000 darab, egyenként 8000 Ft értékű ajándékkártyát adományozott, amelyet ruházati vagy egyéb termékekre válthatnak be a rászorulók a KiK bármelyik hazai áruházában. A humanitárius krízis kezdete óta ez az egy összegben átadott legnagyobb értékű hazai vállalati adomány, amivel a keleti szomszédunkból menekülőket segítik. A kártyákat a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak adták át, ezek egy részét a segélyszervezet közvetlenül adja át a menekülőknek, más részét pedig további segítő szervezeteken keresztül juttatja el az Ukrajnából érkező családoknak. Az utalvány azért is praktikus segítség, mert a kontinensen mintegy 4000 üzletet üzemeltető vállalatnak hazánkban is több mint száz áruháza van, ezért az utalványok az egész országban beválthatók, 2022. július 31-ig.

„A nagyösszegű adomány és a kettőnk összefogása nem csak rólunk szól, hanem mindenkiről, aki valamilyen formában csatlakozott a menekülők megsegítéséhez” – mondta Győri-Dani Lajos, a Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke a sajtótájékoztatón. A Szeretetszolgálat létrehozott egy informatikai rendszert, melyen keresztül más, az ukrajnai menekülteket segítő karitatív szervezeteknek, önkormányzatoknak, civil szervezeteknek és cégeknek juttatják el az adománykártyákat – részletezte Győri-Dani Lajos. Az ügyvezető alelnök a rekordösszeg mellett az felajánlás egy másik rendkívüli jellemzőjére is kitért. Mint mondta, az adománykártyáknak köszönhetően a rászoruló emberek nem <dobozból> kapják a közvetlen támogatást, hanem megkapják azt a döntési szabadságot is, hogy maguk választhatják ki, mire van igazán szükségük. „A saját életük feletti irányítást érezhetik meg újra a háború elől menekülők, amikor a segítség mellé választási lehetőséget is kapnak. Az adomány és a közvetlen jelenlét mellett a döntés szabadságával reményt is adhatunk nekik”.



A május 5-én rendezett sajtóeseményen egy a Máltai Szeretetszolgálat integrációs programjában részt vevő család váltotta be az első utalványt. Az édesanyát és gyermekét a Szeretetszolgálat egy évig segíti a beilleszkedésben, ennek köszönhetően a kislány szeptemberben iskolába megy.

„Az ukrajnai háború okozta első sokk után azonnal elkezdtünk dolgozni a segítségnyújtás leghatékonyabb módján. Az ajándékkártyákkal praktikus, könnyen felhasználható segítséget nyújtunk a menekülő családoknak, beváltását nem terhelik bürokratikus akadályok. Ezzel vállalatunk értékeihez híven ezúttal is kivesszük a részünket a társadalmi felelősségvállalásból” – mondta el Viola Krisztina, a KiK Textil és Non-Food Kft. hazai vezetője.

„Az országos üzlethálózat mellett a rendkívül kedvező árak és a széles kínálat teszik vonzóvá üzleteinket” – tette hozzá Viola Krisztina. „Meggyőződésünk, hogy amikor hűséges vásárlóink – a magyar emberek – önzetlenül támogatják az Ukrajnából érkező menekülteket, nekünk szintén aktívan kell részt vennünk a segítségnyújtásban.”