A támogató szolgálat lényege, hogy a gondozók nem az ellátottak helyett, hanem őket minél jobban bevonva, velük közösen végzik a tevékenységeket - például nem bevásárolnak helyettük a boltban, hanem együtt mennek el bevásárolni, vagy közösen főzik meg az ebédet. Ez azért fontos, mert így a fogyatékossággal élő személyeknek is lehetőségük van arra, hogy saját döntéseket hozzanak, és állapotukhoz képest teljes életet élhessenek amellett, hogy ezzel a módszerrel az önellátásra vonatkozó készségeik is folyamatosan fejlődnek – mondta el Horváth-Tóth Andrea, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Győr-Pannonhalmai Járási Támogató Szolgálatának szakmai koordinátora a Nyolcágú Kereszt 2024. június 6-i adásában, a Mária Rádióban. A karitatív szervezet speciálisan képzett gondozói naponta több mint 1100 fogyatékkal élő személynek biztosítanak támogató szolgálatot országszerte.

A személyi segítségnyújtás mellett a támogató szolgálatok a fogyatékkal élő személyek szállításában is nagy szerepet vállalnak. A karitatív szervezet speciálisan kialakított kilenc személyes kisbuszai évente félmillió kilométert tesznek meg, hogy az ellátottakat iskolába, munkába, orvoshoz vagy kórházba vigyék. Mint Guzsvinecz Roland, a Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Marcali Integrált Intézmény vezetője a fent említett rádióműsorban elmondta, a szervezet kisbuszai rámpával és minden eszközzel fel vannak szerelve, ami kerekesszékek biztonságos rögzítéséhez kell, és ha szükség van rá, az úton szakképzett gondozó is kíséri az ellátottakat.

A támogató szolgálatokat a személyes segítségnyújtás és a szállítás mellett információkért is érdemes felkeresni. A Máltai Szeretetszolgálat munkatársai szívesen adnak tanácsot bármilyen kérdésben a hivatali ügyintézéstől a pénzbeli ellátások igénylésén és a jelnyelvi tolmácsoláson át egészen az önéletrajzírásig – hangsúlyozta a rádióban Lipták Tamás, a Máltai Szeretetszolgálat Dunaföldvári Sorstárs Támogató Szolgálatának vezetője. Az adás visszahallgatható itt:

 

Nyolcágú kereszt | PODCAST · Így működnek a támogató szolgálatok