Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Látás ajándékba program a Bajai és Bácsalmási Járásban

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2018-01-23 00:00:00

Látás ajándékba program a Bajai és Bácsalmási Járásban

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja 2017 végén folytatta Látás ajándékba programját a bajai és a települési iskolákba Az ingyenes szűrőprogram dr. Matkovics Zsuzsanna szemész főorvos, máltai tag és a Lipo Optika támogatásával zajlott a helyi általános iskolákban: Bácsbokod, Madaras, Kunbaja és Gara településeken. A programról a csoportvezető küldött beszámolót. 

Az iskolákban a vizsgálaton azon diákok vettek részt, akiknek szülei írásban is hozzájárultak az ingyenes szűrésen való részvételhez. Így elsőtől nyolcadik osztályig minden gyermeket megvizsgáltak Dr. Matkovics Zsuzsanna szemész főorvos vezetésével, hiszen különösen fontos, hogy egy szemprobléma minél fiatalabb korban derüljön ki. Az első-második osztályosok nagyon izgatottak voltak és kíváncsian várták, mi fog velük történni. Akinek problémája adódott a táblán látható betűk és számok olvasásával, az kapott egy „varázsszemüveget”, mellyel már biztosabbá vált az éles látás. Ez nagyon tetszett a kisebbeknek, jól látó társaik irigykedve figyelték őket. Általánosságban elmondható, hogy a gyermekek mintegy 10%-ánál fedezhető fel különféle szemprobléma.

A települési önkormányzatok támogatásának köszönhetően Madarason és Bácsbokodon 30-30 gyermeknek vásárolták meg a szemüveget, melyek ünnepélyes keretek között kerültek átadásra. Csoportunk pedig 6 gyermeknek adott ajándékba szemüveget Garán.

A rászoruló emberek nevében köszönjük a Lipo Optika segítségét és nagyvonalú támogatását.

Almaosztás Baján

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2018-01-20 00:00:00

Almaosztás Baján

Több mint 174 és fél tonna szabolcsi almát oszt szét az év elején a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a rászoruló embereknek. A kiváló minőségű gyümölcsöt száznál is több helyszínen adják át egyedül élő idős embereknek, nagycsaládosoknak és hajléktalan embereknek. Baján 600 kilogramm almát osztott szét a máltai csoport. Az önkéntesek beszámolóját közöljük. 

Nagy mennyiségű alma-adományt kapott Nagykálóról a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Országos Központja. A gyümölcsből minden régió részesült, így a Dél-alföldi, azon belül pedig a Bajai csoport is: 41 karton, azaz összesen csaknem 600 kg alma jutott el a Fáy utcai székhelyre.

Maros Beáta, a bajai csoport szolgálatvezetője elmondta: mintegy 50 családot tudnak támogatni ilyen formában. A kedvezményezettek értesítést kaptak, hogy január 18-án, csütörtökön, a délutáni órákban átvehetik a vitamindús gyümölcsöt, és mindannyian éltek is a lehetőséggel: egyedülállók, kisnyugdíjasok, gyermeküket egyedül nevelő szülők, fogyatékos gyermeket nevelő családok, hátrányos helyzetű nagycsaládosok vitték el az almát, amely különösen jól jön a téli hónapokban.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: a szolgálat több területen is igyekszik segítséget, támogatást biztosítani. Annak érdekében, hogy minél több rászorulón tudjanak segíteni, folyamatosan elfogadnak és átvesznek adományokat. A leghasznosabb és leginkább keresett áruk: ruhanemű, cipő, iskolatáska, tanszerek, bútorok (ágy, asztal, szék, szekrény), háztartási gépek (mosógép, centrifuga, tűzhely, mikrosütő, porszívó, hűtő), apróbb háztartási cikkek (tányér, pohár stb.), de szívesen fogadnak tartós, lejárat előtti vagy akár rövid szavatossági idejű élelmiszert is, hiszen vannak családok, ahol gyakran azonnal kell a segítség. Fuvar felajánlást is örömmel fogadnak, mivel gyakran vidékről érkeznének adományok, a szolgálatnak azonban nincs kerete szállításra. Mindenféle segítség jól jön tehát ahhoz, hogy még többet segíthessenek a nyilvántartásukban szereplő nehéz körülmények között élőknek. Az adományokat és felajánlásokat a Petőfi és a Fáy utcai székhelyekre lehet eljuttatni, illetve megtenni.

A Bajai Csoport évindító szeretetebédje

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2018-01-17 20:00:00

A Bajai Csoport évindító szeretetebédje

„Életünk különböző szakaszaiban, pillanataiban mindannyian segítségre szorulunk, megtapasztaljuk, hogy jó érzés kapni, és ez táplálja bennünk a segítés vágyát: járjunk nyitott szemmel, vegyük észre, hol lehet szükség ránk” – hívta fel a figyelmet Csubákné Besesek Andrea alpolgármester január 12-én, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat bajai csoportjának szeretetebédjén, a Fáy utcai székhelyen. A csoport összefoglalóját olvashatják. 

A rendezvényt évindítónak szánták, azzal a céllal, hogy csoporttagok, önkéntesek, vezetők és támogatók oldott körülmények között találkozzanak, beszélgessenek, töltekezzen az előttük álló esztendő teendőinek tükrében.

 

A városvezetést Csubákné Besesek Andrea alpolgármester képviselte, aki megköszönte a szervezet egész éves munkáját és részvételét a város életében, majd Baja város borából hozott kóstolót és 320 éves város falinaptárt adott át a vezetőknek.

Maros Beáta, a bajai csoport vezetője eredményesnek nevezte az elmúlt évet. - Több önkéntes csatlakozott hozzánk, több területen tudtunk nyitni a város és a rászorulók irányába. Jelenlegi tagságunk az önkéntesekkel együtt mintegy 35 fő, tavaly kb. 12 nagyobb rendezvényt valósítottunk meg, ezek között voltak gyermekprogramok, egészségügyi szűrések, saját kezdeményezésű előadások stb. Karácsony előtti gyűjtésünk keretében mintegy 3 tonna tartósélelmiszer-adomány jött össze, ezeket részben már kiosztottuk, de a márciusig tartó krízisidőszakban is számíthatnak ránk a rászorulók – sorolta az eredményeket a csoportvezető.

 

A megyei szervezet is elégedett a bajaiak munkájával – biztosított Rigóné Kiss Éva, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-alföldi régiójának ügyvezetője. - Csak jó visszajelzést kapunk a bajai csoportról, bővül a hálózat, sokasodnak és minőségben is javulnak a szolgáltatások. Nemrég vették birtokba a Fáy utcai ingatlanrészt, amely szinte máris szűknek bizonyul. Önkéntesek toborzásában, betanításában és foglalkoztatásában különösen élen járnak – értékelte a megyei vezető. Hozzátette: a következő időszak is bőven tartogat majd tennivalókat, hiszen országos szinten és a régióban is fontos programok zajlanak. Hamarosan indul a bajai járási foglalkoztatási paktum, valamint az ifjúsági önkéntességet megcélzó pályázat. A megyei vezető arra kérte a bajai és a bácsalmási csoport tagjait: szolgálatuk közben a krisztusi melegséget terjesszék a világban.

 

A bajai csoport lelki vezetője, Fekete Szabolcs esperes-plébános négy januári egyházi ünnep (Jézus Krisztus neve napja, Szűz Mária Istenanyasága, vízkereszt, Jézus megkeresztelkedése) keresztmetszetében vázolta fel azokat az értékeket, amelyek mentén a katolikus keresztény eszmék mentén működő szeretetszolgálatnak tevékenykednie kell, majd az együttlét vidám tombolával, oldott beszélgetéssel, finomságok fogyasztásával folytatódott.

 

Jótékonysági ételosztás Baján

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2018-01-17 00:00:00

Jótékonysági ételosztás Baján

Háromszáz adag meleg étellel látta vendégül a rászrouló emberek Baján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az önkormányzat és a Baja Marketing Kft. január 17-én. A Bajai Csoport írt beszámolót a jótékonysági akcióról. 

Bácskai rizses hús és fahéjas csiga: ezzel a menüvel várták a nehézsorsúakat január 17-én, szerdán a belvárosi Közösségi Házban, az önkormányzat és a Baja Marketing Kft. hagyományos melegétel-osztásán. A háromszáz adag ételt ezúttal a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja ajánlotta fel.

Maros Beáta csoportvezető elöljáróban elmondta: örömmel csatlakoznak minden évben a városi kezdeményezéshez, az ebéd elfogyasztása után, 14 órától pedig a Fáy utcai ruharaktárba várnak mindenkit, aki meleg ruhát, cipőt vagy épp apróbb háztartási cikkeket keres.
Csubákné Besesek Andrea alpolgármester szintén részt vett az étel kiosztásában, megköszönve a Máltai Szeretetszolgálatnak a felajánlást, a Baja Marketing Kft.-nek pedig a szervezést. – Igazi csapatmunka, hogy több mint három hónapon át legalább hetente egyszer biztosítani tudunk egy-egy tál meleg ebédet, fogyasszák egészséggel!


Fekete Szabolcs lelki vezető ezúttal is megáldotta az étket, méltatva azt a példaértékű társadalmi összefogást, amelynek keretében az önkormányzat, a katolikus egyház, a szeretetszolgálatok, valamint különféle cégek és szervezetek fognak össze a nehéz téli hónapokban, hogy könnyítsenek a nélkülözők sorsán.