(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » A beteg aranyórája - oktatási program Ukrajnában
A beteg aranyórája - oktatási program Ukrajnában

Amennyiben a sürgősségi ellátásról rendszerben gondolkozunk, az az elsősegélynyújtásnál kezdődik. Statisztikai adatok szerint a betegek 20-30 %-a nyilvános helyen lesz rosszul, túlélési esélyeik ez esetben nem túl kecsegtetőek, hisz újraélesztésükre az első tíz percben van a legnagyobb esély. A laikus által megkezdett szakszerű újraélesztés helyszínére érkező mentő veszi át a feladatot, ez a második láncszem, amely a kórházi intenzív osztályon fejeződik be harmadik lépcsőként. Ez a rendszer akkor a legeredményesebb, ha egységes szemléletben működik és nagy számú, beavatkozni képes laikus elsősegélynyújtóra támaszkodik. A laikus elsősegélynyújtók képzése tehát stratégiai feladat, amelynek megvalósításában komoly szerepe van a civil szervezeteknek és a középfokú oktatási intézményeknek, ahol elvben általában tanítják az elsősegélynyújtást, de annak a gyakorlatban történő alkalmazásához szüskéges készséget nem szerzik meg a tanulók.

A Máltai Mentőszolgálat képzési csoportja által kidolgozott program alapján Ukrajnában egy modell program keretében elkezdjük a szakszerű újraélesztés és a félautomata defibrillátor használatának oktatását, együttműködve a Magyar Resustitatios Társasággal. A program megvalósítását Magyarország Külügyminisztériuma támogatja. 

 

A program szakmai előkészítése

2012. május 9-12. között Lviv-be utazott Adányi László programvezető kíséretében dr. Fritúz Gábor aneszteziológia-intenzív terápiás szakorvos, aki a Máltai Mentőszolgálat önkéntes mentőorvosa, egyben a Magyar Resustitatios Társaság BLS/AED tanfolya-mokért felelős munkatársa. A nyugat-ukrajnai városban alakult meg az Ukrán Resustitatios Társaság, amelynek képviselőivel, Svjatoszlav Sztyepanshinnel és Zenovij Guzárral megállapodást kötöttünk a BLS/AED tanfolyamok megszervezésének és lebonyolításának orvos szakmai részleteiről, az ehhez szükséges ukrán nyelvű tananyagról és oktatási segédeszközök biztosításáról. A megállapodás lehetővé teszi, hogy 2012. őszén kezdődő tanfolyamokat az európai szakmai irányelvek alapján tartsuk meg Ukrajnában.

 

A kiképzésre kerülő ukrajnai oktatók kiválasztása

2012. szeptember 5-7. között a kárpátaljai Beregszászon a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével ülést tartott a projektet irányító munkacsoport.  Dr. Nagy Ágnes mentőorvos, a Magyar Resustitatios Társaság alelnöke részletes tájékoztatást adott a BLS/AED tanfolyam megtartásával kapcsolatos tudnivalókról. A Beregszászi Magyar Gimnázum és a 4. sz. Kossuth Lajos Középiskola tanárai közül kiválasztásra kerültek azok, akik a projekt keretében felkészítést kapnak BLS/AED tanfolyamok megtartására. A munkacsoport tagjai több alkalmas helyszínt jelöltek ki, ahol 2012. október 12-16. között 60 középiskolás diák fogja elvégezni a tanfolyamot, egyidejűleg négy oktató kap képzői jogosítványt. Az oktatáshoz szükséges eszközök is megérkeztek a helyszínre. Az okatás kezdetéig hátralévő időben megtörténik a tanfolyam hallgatóinak kiválasztása.

 

Oktatók és elsősegélynyújtók képzése

2012. október 12-16. között tartottuk meg Beregszászon a program legfontosabb részét, a helyi oktatók kiképzését, akik a felkészítést követően közreműködtek két középiskola diákjainak megtartott BLS/AED képzésben. A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat önkénteseiből, a Magyar Gimnázium és a 4. sz. Kossuth Lajos Középiskola tanáraiból választottuk ki azokat, akik az oktatás első napján megszerezték az instruktori minősítést. Az oklevél feljogosítja őket az európai irányelveknek megfelelő BLS/AED tanfolyamok megtartására.

Ezeknek a tanfolyamoknak a fő célja az, hogy szükség esetén a hallgató legyen képes az eredményes újraélesztés végrehajtására. Az ehhez szükséges készség megszerzését speciális eszközön végzett gyakorlás útján érjük el. Minden hallgatónak elegendő időt kell biztosítani ahhoz, hogy egy babán gyakorolhassa a mellkas kompressziókat. Az első napon kiképzett instruktorok négy egymást követő tanfolyamon a Máltai Mentőszolgálat oktatóival együtt tartották meg a képzéseket 60 diáknak, ezáltal az oktatásban is gyakorlatot szereztek.

Az instruktorok felkészítését és az oktatás elméleti részét Dr. Fritúz Gábor (jobbra a képen), a Magyar Resuscitatiós Társaság CPR-AED-segélynyújtói tanfolyamokért felelős munkatársa tartotta meg, a gyakorlati képzéseknél a Dr. Kállai András, Dr. Kovács Enikő, Dr. Orosz Gábor és Gál Andrea összeállítású csapat volt segítségére – valamennyien a Máltai Mentőszolgálat tagjai.

A képzések jó hangulatban a Magyar Gimnáziumban és a 4. sz. Kossuth Lajos Középiskolában három napon keresztül egyszerre két helyszínen zajlottak le, a diákok nagy lelkesedéssel vettek részt azokon. Ott volt Svjatoszlav Sztyepanshin, az Ukrán Resuscitatios Társaság képviselője és látogatást tett a projektet támogató Külügyminisztérium képviseletében Dr. Nagy Ignác konzul (jobbra a képen), Magyarország beregszászi Konzulátusának munkatársa.

A képzés befejezését követően négy oktató babát kapott a programban részt vevő három intézmény, így a további tanfolyamok megtartásának megteremtettük a tárgyi feltételeit.

A képzés során a félautomata defibrillátor (AED) használatát is oktattuk a Med Rent Kft. támogatásával, ők kölcsönözték térítésmentesen az oktató készülékeket. A program zárásakor mindkét iskola AED készüléket kapott ajándékba, amelyet szükség esetén a diákok és tanáraik is tudnak használni. Ezek az első ilyen életmentő készülékek Kárpátalján.

A program egyik legnagyobb sikerének tekintjük Szabó Árpád igazgató (balra a képen) szavait , aki a Magyar Gimnáziumban az AED készülék átadásakor azt mondta: „Szeretnénk elérni, hogy csak olyanok érettségizzenek, akik sikeresen elvégezték ezt az újraélesztési tanfolyamot. Mi ezért mindent megteszünk.”

 

 

 

 

 

A program lezárása

A programban együttműködők 2012. november 23-25. között Beregszászban találkoztak, hogy értékeljék az eredményeket, és megbeszéljék a folytatás lehetőségét. A kiképzett helyi instruktorok számára tartottunk rövid továbbképzést, majd Munkácsra látogattunk, ahol a Szent István Líceumban az eredeti terven felül két BLS/AED képzést tartottak a helyi instruktorok: Bundás Péter és Jakab Géza.

A program egy terven felüli képzéssel zárult le. 11 helyi instruktort képeztünk ki és a futamidő alatt három iskolában 95 elsősegélynyújtót képeztünk ki. A program 3.649.696,- Ft ráfordítással valósult meg, amelyből 80% a Külügyminisztériumtól elnyert pályázati támogatás.

 

További információ:

Adányi László

programvezető


Napi evangélium Vasárnapi prédikáció Segíteni szeretnék! Hírek Hitel-S Program Hálózat a közösségért Pályázatok Hírlevél Online adományozás Betegszállítás Sajtószoba
Közlemények
Lapszemle
Kiadványaink
Címkék

Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43