Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Pünkösdi Családi nap Baján

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-06-15 00:00:00

Egészségügyi szűréseken is részt vehettek az érdeklődők

Játszóházzal, egészségügyi szűrővizsgálatokkal és színpadi programokkal várta a családokat a Pünkösdi Családi napon a Bajai Csoport. Az eseményről a Maros Beáta csoportvezető beszámolóját közöljük. 

Egy újabb sikeres programot zárt a Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja.
2017. június 3-án a Hobby Barkács Mezőgazdasági Szakáruházzal és a Fito Horm Kft-vel közös családi napot tartottunk a Bajához tartozó kiscsávolyi városrészben.

Az egész napos esemény keretében lehetőség nyílt:

a gyerekek számára:
- játszóházi foglalkozásokra, így: pecázására, csillám tetoválásokra, ugrálóvár az óvodás korosztály részére, szélforgó, fejdísz, kreppvirág készítése és origamizás
- egész napos hintózás is rendelkezésre állt

felnőtt korosztály számára:
- kakasfőző versenyt hirdettünk meg, melyre 8 csapat jelentkezett, akik közül sokan aktívan vettek részt az önkéntes véradáson. A véradáson 57 ember vett részt, akik közül 44-en adtak vért, 12 új véradó volt.

A lakosság részére térítésmentes szűrővizsgálatokat hirdettünk meg, így:

• véradás
• vércukorszint mérése
• koleszterin mérése
• vérnyomás mérése
• testsúly mérése
• testtömmeg index (BMI) számítás
• zsigeri zsírok mérése
• testzsír% mérése
• izom% mérése
• haskörfogat mérés
• pulzus számolás
• VC szint mérése
• vitamin szükséglet
• testanalízis
• EKG
• ultrahangos Érdoppler
• légzéskapacitás
• véroxigén mérése

A színpadi táncos-zenés programok színesítették az egész napos programot
Sztárvendég Pintér Tibor volt.

A szűrővizsgálatokban közreműködő partnerszervezeteink:
- Szent Rókus Kórház EFI irodája,
- Bácskaiak Egymásért Közhasznú Egyesület
- Magyar Vöröskereszt Baja Városi Szervezete
- Bajai Véradó Állomás

Családi nap Nyíregyházán

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-06-04 00:00:00

A mozgó játszótér játékaival játszva fejlődnek a gyerekek

Gyermeknapot szerveztek Nyíregyházán a rászoruló gyerekek számára. A családi napról a Nyíregyházi csoport vezetője írt beszámolót. 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nyíregyházi csoportja a nemzetközi gyermeknaphoz kapcsolódva, 2017.06.03-án Családi napot szervezett, a Szeretetszolgálat udvarán. A kulturális programok mellet kézműves foglalkozásokon vehettek részt az érdeklődők. A kicsik körében legnépszerűbb a felfújható ugrálóvár volt. A kézműves foglalkozásokat, vetélkedőket és az úgrálóvárat a Mozgó Játszótér program hozta el nekünk.

Fergeteges hangulatról a „Fehér csillag” roma tánccsoport gondoskodott, kiknek célja, hogy bemutassa és ápolja az oláh cigány nép hagyományát és kultúráját. Akinek nosztalgiázáshoz volt kedve, megtehette Palicz Istvánnal, a Kelet-Magyarország újságírójával. A csoportunk média támogatójának munkatársa civilben a retró dalok előadója.

A versenyen résztvevő minden gyerek ajándékot kapott, az első három helyezett oklevélben is részesült. A belépő, tombolaként is szolgált, melyeket a nap végén sorsoltunk ki. Mivel minden szelvény nyert, senki nem tért haza üres kézzel. Étel-italról a nyíregyházi csoport gondoskodott. Volt fokhagymás, tejfölös sajtos lángos, hét féle sütemény, limonádé, ásványvíz, melyeket adományba kapott színes kulacsokban kínáltunk.

A máltai gyermeknap támogatói voltak: Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, Fémszerkezet Építő és Szerelő Kft, a lángos sütéshez elengedhetetlen óriási tepsi, asztal és gázrózsa elkészítésével; a Nyíregyházi Kenyérgyár a Morzsi Pékség és a Gávavencsellöi Sütőipari Kft. süteményeivel, C&D ruhaneművel. Az ajűndékba adott játékokat a Mix Shop játék nagykereskedéstől és a város lakóinak felajánlásaként kaptuk adományba. Köszönet nekik, hisz csak velük lehetett tökéletes ez a nap.

Tóth Andrásné
Csoportvezető, Nyíregyháza

Huszonöt éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyíregyházi Csoportja

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-04-26 00:00:00

A huszonöt éves csoport tagjai

Megalakulásának negyedévszázados évfordulóját ünnepelte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyíregyházi Csoportja. A hálaadó ünnepi alkalomról Szél Barnabás, az Észak-Alföldi Régió munkatársa írt beszámolót. 

2017. április 22-én volt negyed évszázada annak, hogy a Szeretetszolgálat nyíregyházi csoportja megalakult. Ennek emlékére Bosák Nándor nyugalmazott Debrecen-Nyíregyházi megyéspüspök mutatott be hálaadó szentmisét a Vasgyár utcai Szent Antal templomban (Kertváros), ahol a csoportot 1992-ben életre hívták. Meghívót kaptak az egykori és jelenlegi lelki- és csoportvezetők, tagok és önkéntesek is. Hálát adtunk a 25 év minden öröméért és kihívásaiért, imádkoztunk a már elhunyt tagok lelki üdvéért.

Húsvét 2. vasárnapja az Isteni Irgalmasság ünnepe, így a fő gondolatmenet eköré csoportosult, illetve Szent Tamás apostol hitére. A püspök atya a prédikációjában az irgalmasság cselekedeteit a szeretetszolgálatok alapvető feladatának tekintette. Idézte a szentírási szöveget is: „Amit egynek tesztek a legkisebbek közül, azt nekem teszitek” (Mt 25,40). Kérte a Mindenhatót, hogy a következő 25 évben is erőinkhez és lehetőségeinkhez mérten vehessük ki részünket a hit védelmében és a rászorultak szolgálatában.

Köszönjük csoportunk tagjának, Komiszár Dénes teológus hallgatónak az ünnepség megszervezését, aki évek óta szervezi az Észak-alföldi régió éves lelkinapjait is!

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyíregyházi Csoport
 

Virágosítás és családi programok a Balatonalmádi Csoport részvételével

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-04-23 00:00:00

A Családos napon gyerekek és felnőttek is jól érezték magukat a máltai asztaloknál


Közösségépítő programokat szervez az önkéntesség népszerűsítésére és a karitatív munka fellendítésére a balatonalmádi Szent Imre Római Katolikus Plébánia, melyekbe a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportját is bevonja. A pályázati keretből megvalósuló rendezvényekről a máltai csoport beszámolóját közöljük.

„Társadalmi szerepvállalás erősítésére a közösségek fejlesztésével” címmel nyert pályázatot Balatonalmádiban a Szent Imre Római Katolikus Plébánia az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt EFOP-1.3.5-16-2016-00503 számú kiírásán. A pályázat célja a közösségi szerepvállalás és közösség építés erősítése, az önkéntesség és a karitatív munka előmozdítása a Szent Imre plébánia programjain keresztül. A programok mottójául az „Ama Communitatem” - „Szeresd a közösséget” felhívást választották. Áprilisban két almádi iskolában húsvéti játszóházakat, majd a plébánián Családos napot szerveztek.

A Templomkertjeink jövője című programba a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Balatonalmádi Csoportjának tagjai is bekapcsolódtak, a Szent Ignác és Szent Imre templomoknál segítették a pályázati forrásból a kert szépítését, virágok telepítését.

Szintén a plébániai pályázat keretében hirdették meg a FI-LE Egyesület által szervezett Húsvéti futást, ahol családi futás, babakocsis futás, apa futás, anya futás, óvodás futás, iskolás futás és hatodmaraton között válogathattak  a Szent Erzsébet Ligetbe kiránduló családok.

Az egyesület vezetője Beckerné Sabján Otília felkérte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportját, hogy a versenyek előtt-között Máltai játszóházat szervezzen, ahol kavicsfestésre, rajzolásra, buborékfújásra, bárányka készítésre, katolikus és helytörténeti totó kitöltésére volt lehetőség. Hat máltai munkatárs beszélgetett, játszott a gyerekekkel a gyönyörű tavaszi napsütésben. Fürgéné Illési Gabriella, Kertész Gabriella, Tene Árpádné, Csetényi Kati, Pazonyi Lilla és Töltési Erzsébet. Öröm volt látni a sok kisbabát, családot, a Máltai asztalnál is sokan tevékenykedtek! Igazi közösségépítő rendezvény volt! Köszönjük!

A Plébánia saját honlapján, a www.almadiplebania.hu-n keresztül hirdeti a soron következő rendezvényeket  és beszámol a lezajlott programokról.

Előadás az áhítatról Baján

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-04-09 00:00:00

Az előadássorozat Húsvét után is folytatódik

A lélek egészségét erősítő előadással várta az érdeklődőket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat bajai csoportja a helyi a Közösségi Házban. Binszki József, a belvárosi templom plébánosa Rácsodálkozás, titok, áhítat címmel foglalta össze a nagyböjti időszakban kiemelt fontossággal bíró fogalmak értelmezését.

Maros Beáta, a bajai csoport vezetője elöljáróban kiemelte: két éve kapcsolódtak az Egészséges Bács-Kiskunért programhoz, ennek keretében változatos témákban k hívtak előadókat, akár visszatérő jelleggel is. Csubákné Besesek Andrea alpolgármester szintén visszatérő látogatója a Máltai Szeretetszolgálat rendezvényeinek. Ezúttal arról beszélt a jelenlévőknek, hogy Binszki atya előadása igazi felöltődést kínál, amelynek hatására csodával telik meg a lélek. – Rácsodálkozunk az élet dolgaira, szembetaláljuk magunkat a titokkal, áhítattal fordulunk felé. Mindehhez belső csendre van szükség, főként ilyenkor, nagyböjt idején. Így tudunk önmagunkra és ez által másokra is jobban figyelni – emelte ki az elöljáró.

A nagyböjthöz kapcsolódó témát keresve döntött úgy, hogy az áhítatról fog elmélkedni Binszki József plébános. Mint kiemelte: régóta foglalkoztatja a téma, és a megfelelő szakirodalom tanulmányozását követően már több közösségben is beszélt róla. Hangsúlyozta, az áhítatot speciálisan vallási fogalomnak tartják, ennél azonban sokkal többet jelent. Olyan emberi alaptulajdonság és képesség, amely mindenkiben veleszületett módon megtalálható, hiszen a kisgyermek is áhítattal tud a környező világra rácsodálkozni. Mindenképpen erősen érzelmi alapú fogalomról van szó, amely ugyanakkor elengedhetetlen része a spirituális életnek is.