Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Beszámoló Máltai Zenei Tehetséggondozás Programról

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-07-28 00:00:00

Beszámoló Máltai Zenei Tehetséggondozás Programról

2017. 07. 01 - 2017. 06.30. között sikeresen megvalósult a Máltai Zenei Tehetséggondozás program Szendrőládon. A programba 40 fő, a Szendrőládi Általános Iskolában tanuló gyermeket vontunk be. Két zenetanár és egy szociális munkás munkatársunk foglalkozott a gyermekkel. 

A zenei tehetséggondozás mellett munkatársaink törekedtek arra is, hogy a gyermekek szociális készségeit fejlesszék, pozitív példát és megerősítést adjanak a számukra. A program elején tehetséggondozó szaktáborban történt a tehetségek azonosítása, ez után a tanév során rendszeresen folytak a tehetséggondozó foglalkozások.

Az együttműködő partnerként résztvevő Szendrőládi Általános Iskola pedagógusait sikerült önkéntesen bevonnunk, illetve rajtuk kívül más szakemberek is segítették a program megvalósítását. A program során összesen 14 alkalommal léptek fel a programba bevont fiatal zenészeink, különböző rendezvények, bemutatók, illetve szakmai nap keretében. Kiemelkedik ezek közül a Katolikus Társadalmi Napokon, a Jezsuita Szigeten, a szendrőládi Roma Napon való fellépés, a rakacaszendi iskolában való zenélés, illetve a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár által rendezett “Te is lehetsz győztes!” című tehetségkutató versenyen való részvétel. Különös megtiszteltetés a számunkra, hogy növendékeink felléphettek a Jószolgálat-díj átadó gáláján. 

Munkatársaink tovább mélyítették a bizalmi kapcsolatot és az együttműködést a gyerekekkel, családokkal. A tehetségműhelyek csoportos formában zajlottak, ami lehetőséget adott a gyermekek szociális készségeinek fejlesztésére. A zenélés mellett játékos, csoportos eszközökkel is igyekeztek munkatársaink fejleszteni a gyermekek társas, emocionális készségeit, önbizalmát. A tanulás, a fejlesztés, a fellépések mellett szabadidős programokat is szerveztünk a gyermekeknek.

Figyelemfelhívó élelmiszergyűjtés Baján

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-07-10 00:00:00

Több száz jó szándékú ember adományozott

877 kilogramm tartós élelmiszert gyűjtött a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja a helyi Spar üzletekben. Adományaikat a rászoruló emberek nevében hálásan köszönjük!

A Bajai Halfőző Fesztivál hétvégéjén kétnapos gyűjtést hirdetett a bajai önkéntes csoport két Spar áruházban. „Ezeken a napokon sokan látogatják meg városunkat, turisták, rokonok, ismerősök, visszajáró vendégek. Ez adta az apropóját annak, hogy a nagy nyári kánikulában a Máltai Szeretetszolgálat ismételten felhívja az emberek figyelmét arra, hogy a segítségnyújtásra folyamatosan szükség van.” - mondta Maros Beáta csoportvezető.

Az összegyűlt élelmiszert krízishelyzetbe került családoknak, fogyatékkal élő gyermekeket nevelő szülőknek, egyedül élő időseknek és hajléktalan embereknek juttatja a csoport.

Pünkösdi Családi nap Baján

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-06-15 00:00:00

Egészségügyi szűréseken is részt vehettek az érdeklődők

Játszóházzal, egészségügyi szűrővizsgálatokkal és színpadi programokkal várta a családokat a Pünkösdi Családi napon a Bajai Csoport. Az eseményről a Maros Beáta csoportvezető beszámolóját közöljük. 

Egy újabb sikeres programot zárt a Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja.
2017. június 3-án a Hobby Barkács Mezőgazdasági Szakáruházzal és a Fito Horm Kft-vel közös családi napot tartottunk a Bajához tartozó kiscsávolyi városrészben.

Az egész napos esemény keretében lehetőség nyílt:

a gyerekek számára:
- játszóházi foglalkozásokra, így: pecázására, csillám tetoválásokra, ugrálóvár az óvodás korosztály részére, szélforgó, fejdísz, kreppvirág készítése és origamizás
- egész napos hintózás is rendelkezésre állt

felnőtt korosztály számára:
- kakasfőző versenyt hirdettünk meg, melyre 8 csapat jelentkezett, akik közül sokan aktívan vettek részt az önkéntes véradáson. A véradáson 57 ember vett részt, akik közül 44-en adtak vért, 12 új véradó volt.

A lakosság részére térítésmentes szűrővizsgálatokat hirdettünk meg, így:

• véradás
• vércukorszint mérése
• koleszterin mérése
• vérnyomás mérése
• testsúly mérése
• testtömmeg index (BMI) számítás
• zsigeri zsírok mérése
• testzsír% mérése
• izom% mérése
• haskörfogat mérés
• pulzus számolás
• VC szint mérése
• vitamin szükséglet
• testanalízis
• EKG
• ultrahangos Érdoppler
• légzéskapacitás
• véroxigén mérése

A színpadi táncos-zenés programok színesítették az egész napos programot
Sztárvendég Pintér Tibor volt.

A szűrővizsgálatokban közreműködő partnerszervezeteink:
- Szent Rókus Kórház EFI irodája,
- Bácskaiak Egymásért Közhasznú Egyesület
- Magyar Vöröskereszt Baja Városi Szervezete
- Bajai Véradó Állomás

Családi nap Nyíregyházán

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-06-04 00:00:00

A mozgó játszótér játékaival játszva fejlődnek a gyerekek

Gyermeknapot szerveztek Nyíregyházán a rászoruló gyerekek számára. A családi napról a Nyíregyházi csoport vezetője írt beszámolót. 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nyíregyházi csoportja a nemzetközi gyermeknaphoz kapcsolódva, 2017.06.03-án Családi napot szervezett, a Szeretetszolgálat udvarán. A kulturális programok mellet kézműves foglalkozásokon vehettek részt az érdeklődők. A kicsik körében legnépszerűbb a felfújható ugrálóvár volt. A kézműves foglalkozásokat, vetélkedőket és az úgrálóvárat a Mozgó Játszótér program hozta el nekünk.

Fergeteges hangulatról a „Fehér csillag” roma tánccsoport gondoskodott, kiknek célja, hogy bemutassa és ápolja az oláh cigány nép hagyományát és kultúráját. Akinek nosztalgiázáshoz volt kedve, megtehette Palicz Istvánnal, a Kelet-Magyarország újságírójával. A csoportunk média támogatójának munkatársa civilben a retró dalok előadója.

A versenyen résztvevő minden gyerek ajándékot kapott, az első három helyezett oklevélben is részesült. A belépő, tombolaként is szolgált, melyeket a nap végén sorsoltunk ki. Mivel minden szelvény nyert, senki nem tért haza üres kézzel. Étel-italról a nyíregyházi csoport gondoskodott. Volt fokhagymás, tejfölös sajtos lángos, hét féle sütemény, limonádé, ásványvíz, melyeket adományba kapott színes kulacsokban kínáltunk.

A máltai gyermeknap támogatói voltak: Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, Fémszerkezet Építő és Szerelő Kft, a lángos sütéshez elengedhetetlen óriási tepsi, asztal és gázrózsa elkészítésével; a Nyíregyházi Kenyérgyár a Morzsi Pékség és a Gávavencsellöi Sütőipari Kft. süteményeivel, C&D ruhaneművel. Az ajűndékba adott játékokat a Mix Shop játék nagykereskedéstől és a város lakóinak felajánlásaként kaptuk adományba. Köszönet nekik, hisz csak velük lehetett tökéletes ez a nap.

Tóth Andrásné
Csoportvezető, Nyíregyháza

A képre kattintva Galéria nyílik meg: 

{galeria}

 

Huszonöt éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyíregyházi Csoportja

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-04-26 00:00:00

A huszonöt éves csoport tagjai

Megalakulásának negyedévszázados évfordulóját ünnepelte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyíregyházi Csoportja. A hálaadó ünnepi alkalomról Szél Barnabás, az Észak-Alföldi Régió munkatársa írt beszámolót. 

2017. április 22-én volt negyed évszázada annak, hogy a Szeretetszolgálat nyíregyházi csoportja megalakult. Ennek emlékére Bosák Nándor nyugalmazott Debrecen-Nyíregyházi megyéspüspök mutatott be hálaadó szentmisét a Vasgyár utcai Szent Antal templomban (Kertváros), ahol a csoportot 1992-ben életre hívták. Meghívót kaptak az egykori és jelenlegi lelki- és csoportvezetők, tagok és önkéntesek is. Hálát adtunk a 25 év minden öröméért és kihívásaiért, imádkoztunk a már elhunyt tagok lelki üdvéért.

Húsvét 2. vasárnapja az Isteni Irgalmasság ünnepe, így a fő gondolatmenet eköré csoportosult, illetve Szent Tamás apostol hitére. A püspök atya a prédikációjában az irgalmasság cselekedeteit a szeretetszolgálatok alapvető feladatának tekintette. Idézte a szentírási szöveget is: „Amit egynek tesztek a legkisebbek közül, azt nekem teszitek” (Mt 25,40). Kérte a Mindenhatót, hogy a következő 25 évben is erőinkhez és lehetőségeinkhez mérten vehessük ki részünket a hit védelmében és a rászorultak szolgálatában.

Köszönjük csoportunk tagjának, Komiszár Dénes teológus hallgatónak az ünnepség megszervezését, aki évek óta szervezi az Észak-alföldi régió éves lelkinapjait is!

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyíregyházi Csoport