Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Önkéntesség

„Ezt a szolgálatot csak az önkéntesség szellemében lehet végezni. Ez az ember Isteni dimenziója. Ebben az ember felismeri, hogy az élete nem a magáé, hanem a másiké. Élete akkor lesz sikeres, ha vállalja, hogy az életét elajándékozza.” Kozma Imre atya

Katasztrófavédelmi önkéntesség

Máltai Szeretetszolgálat
Máltai Szeretetszolgálat

Bárki lehet önkéntesünk

Rendkívüli helyzetekben (árvíz, hóakadályok, egyéb katasztrófák) az érintett lakosságnak és a hivatásos mentőszervezeteknek segítünk a helyszínen étellel, itallal, jó szóval a nap 24 órájában és természetesen gondoskodunk a kárt szenvedettek ellátásáról a helyzetnek megfelelő segítő programokkal.
Olyanokat várunk erre a feladatra, akik szükség esetén legalább egy hetes szolgálatot tudnak tábori körülmények között is vállalni, képesek elviselni a munkával járó lelki és fizikai megterhelést. A jelentkezők részére időközönként képzést indítunk, amelynek elvégzését követően válnak a Szeretetszolgálat katasztrófavédelmi önkéntesévé.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tevékenységéhez bárki csatlakozhat. Rászoruló társainkért végzett szolgálatunk mindenki előtt nyitott. Fiatalokat, időseket, fogyatékkal élőket, megváltozott munkaképességűeket, kismamákat, diákokat, dolgozókat és nyugdíjasokat egyaránt várunk. Intézményeink, csoportjaink és programjaink az ország egész területén várják a segítő szándékú jelentkezőket.

Nemzetközi Orvoscsoport

Máltai Szeretetszolgálat

A MMSZ speciális mentő- és gyógyító feladatokat ellátó orvos csoportja 2005 ősze óta végez hiánypótló tevékenységet Magyarország leszakadó településein, valamint a Kárpát-medence magyarok lakta vidékein.

A máltai orvosok ott voltak a Pakisztánban és Indonéziában bekövetkezett földrengéseknél, a szumátrai szökőár által sújtott területen és jártak a háborús Libanonban. Az önkéntes csoport gyógyszer segélyszállítmányt vitt a bajba jutottaknak és több ezer beteget látott el. A máltai orvosok a kárpát-medencei magyarság szolgálatában a kárpátaljai, a székelyföldi és a moldvai csángó magyarok egészségügyi szűrését végzik. Csángóföldön évente többször is megfordulnak.
A külföldi missziókkal párhuzamosan az általános egészségügyi vizsgálatokat 2009-ben kiterjesztették a magyarországi nyomortelepekre és roma közösségekre, ahol a gyermekek alultápláltsága és a higiéné hiánya általánosnak mondható, a felnőttek nagy részének akár évtizedek óta nincs kapcsolata az egészségügyi rendszerrel, meglévő betegségeikről, illetve azok következményeiről semmilyen ismerettel nem rendelkeznek.
A máltai önkéntes orvos csoport legismertebb tevékenysége a rászorulók szemüvegeinek elkészíttetése, látászavarral küzdő gyerekek és hajléktalan emberek számára. A vizsgált gyerekek 20 százaléka rosszul lát, látásuk korrigálásra szorul. Felismerve és gyakorlatba átültetve azt a gondolatot, hogy nem recept kell, hanem maga a szemüveg, eddig több mint 5000 szemüveg készült el, amit a rászoruló emberek ingyen kapnak meg. A folyamat fontos pontja, hogy a gyerekek maguk választhatják ki a szemüvegükhöz a keretet. Az orvos csoport legutóbbi látogatása után a monori romatelepen hetven szemüveg készült el, hatvanhét embernek.
A fiatal szakorvosokból és gyakorlott szakápolókból álló csoport valamennyi tagja önkéntes, térítésmentesen dolgozik. Elkötelezett, segítőkész emberek, akik szabadidejükben segítenek, hétvégeken vagy akár szabadságuk alatt.
A kezdetben ad hoc módon szerveződött csoport 2007-re tudatos csapatépítéssel, rendszeres tréningekkel, tanfolyamokkal és szigorú vizsgarendszerrel érte el, hogy tizenhat szakember rendelkezésre álljon, az év minden napján. A rendkívüli körülményekhez mért alkalmazkodóképesség, a szakmai kompetenciák és az elkötelezettség alapelvként jelenik meg. Az általuk képviselt 11 különböző szakterületen a csoportban sebészek, orthopéd szakorvosok, rheumatológusok, gyermekgyógyászok, szemészek, fogorvosok, intenzív terápiás- és aneszteziológus szakorvosok és szakasszisztensek, pszichiáterek, bőrgyógyászok, radiológusok, mentőápolók és nővérek is megtalálhatók.
Az orvos csoport Magyarország minden kistérségét felkeresi. Mostoha körülmények között is elvégzik a vizsgálatokat, a 10 perc alatt felfújható kórházi sátrukban víz, áram és bármilyen infrastruktúra nélküli területen is képesek mobil rendelőt kialakítani, ahol szükség esetén kisebb műtétek is elvégezhetők.
A sátrakban berendezett rendelőkben általában egyszerű vizsgálatokat végeznek: vérnyomás, vércukor, szemvizsgálat zajlik, de nagy hangsúlyt fektetnek a mentálhigiénés állapot felmérésére is, felvilágosítást és gyógyszert is adnak.

Referencia

 • 2004: szumátrai szökőár, 1000 beteg ellátása
 • 2005: pakisztáni földrengés, 1400 ellátott beteg és sebesült
 • 2006: java-szigeti földrengés és vulkánkitörés, 1200 beteg és sérült ellátása, a libanoni háborúban gyógyszer segélyszállítmány eljuttatása
 • 2007: libanoni pakisztán menekülttábor építése, Ramallah- Betlehem kórházaiban való segítségnyújtás
 • 2008: burmai misszió, székelyföldi misszió- Budovár, Székelyudvarhely
 • 2009: a monori romatelepen élők egészségügyi szűrővizsgálata, egészségügyi szűrővizsgálat Kárpátalján, Tarnabodon Családi Egészségnap
 • 2010: egészségügyi ellátás és védőoltás a borsodi árvíz sújtotta falvakban, tarnabodi, erki kisiskolások egészségügyi szűrése, egészségügyi szűrés a moldvai magyar csángóknál, szűrővizsgálatok a veszprémi pokoli toronyban, egészségügyi szűrések az ózdi-hétesi és sajókazai romatelepeken
 • 2011: egészségügyi szűrés a pécsi György-telepen élő romaközösségben, Monoron, tarnabodi iskolai szűrés, moldvai csángó magyarok szűrése a magyarság legkeletibb falvaiban élők körében (Magyarfalu és környéke), berettyóújfalui kistérségben, Gyulajon, Bátonyterenyén, Kárpátalján, a moldvai csángók körében, Lábnyikon, Csíkfalun
 • 2012: tiszaháti szemészeti szűrések (Tiszakonyár, Piricse), Szendrőládi "Látás ajándékba" program, abaúji egészségügyi program (Vizsoly, Boldogkőújfalu), ormánsági egészségnap Lúzsok, barcsi egészségnap, bodrogközi-abaúji szűrések (Tiszakarád, Tiszacsermely, Vilmány), gyöngyösi, bagi romatelep egészségügyi szűrése, ormánsági- kadarkúti egészségügyi nap
 • 2013-2014: nevelőotthonok, fogyatékosok szakorvosi vizsgálatai
 • 2012-2016: budapesti hajléktalanok szemészeti vizsgálata
 • 2013-2014: ferencvárosi szegregátumok szemészeti, bőrgyógyászati és szájhigiénés vizsgálatai
 • 2013-2014: tizenhat dél-hevesi település kétéves egészségprogramja (tizenhatezer gyermek és felnőtt szűrővizsgálata)
 • 2012-2015: gyulaji egészségnapok (öt alakalommal)
 • 2015: veszprémi szegénységben élő közösségek szakorvosi vizsgálatai
 • 2015.: miskolci, ormánsági mélyszegénységben élők, veszprémi, győri, debreceni, miskolci, szegedi, pécsi hajléktalanok szűrővizsgálatai