„A Jónak lenni jó igazolt minket és nagyon sok új felfedezést eredményezett a jövőre nézve.” – hangsúlyozta a beszélgetés elején Kozma Imre atya, és azt mondta, miközben gyűltek az adományok, azt tapasztalta, hogy az emberek megsejtették, hogy a közjó mennyire fontos. „Mintha az emberek gondolkodásában a közjó, az emberek java egy picit előre került volna az egyéni érdekek elé.” A Szeretetszolgálat elnöke külön kitért a Jónak lenni jó kampánnyal egy időben zajlott Adni öröm! akció sikerére és hangsúlyozta, nem a hagyományos adományozás-gyűjtés rendszere érvényesül ebben az akcióban. „Középiskolás diákok bejöttek a boltba, nem vettek maguknak semmit, vettek valamit a rászorulóknak, odahozták nekünk, letették és elköszöntek. Azért jó ez a fajta gyűjtés, mert itt az emberek bizonyos értelemben azt mutatják meg, hogy megosztunk a javakból, és nem valamit adunk a feleslegből. A gesztus önmagában is nagyon fontos érték.” – hangsúlyozta a szervezet elnöke.

A Család barát teljes adását itt megtekintheti. Az Imre atyával készült beszélgetés és az azt követő riport 28 pertől látható:

https://www.mediaklikk.hu/video/csalad-barat-2018-01-02-i-adas/#

A műsorvezető kitért arra, hogy a Jónak lenni jó kampányban több ismert ember a Szeretetszolgálat mellé állt, köztük Csuja Imre Jászai Mari díjas színművész, aki nem először önkénteskedett a máltai szervezetnél. „Imre nagyon közel van a lelkünkhöz. Amit ő tesz, az egy másik megnyilatkozása a jónak, mert pontosan azokhoz az emberekhez lép közel, akiknek ez hiányzik. Mert a hajléktalan emberek éppen ezt veszítették el, az intimitást az életükből. A másik ember közelségét, és erre vágynak.” – mondta Imre atya és hozzátette, sok alkalmazottja van a Szeretetszolgálatnak, de önkéntesek nélkül nem tudnák megmutatni a gondoskodó szeretetet. Mert nem elegendő valami jót tenni, hanem az sem mindegy, hogy hogyan történik ez. „Ehhez az embereknek lelkileg fel kell készülni. Az önkéntesség lelkülete azt jelenti, hogy az ember valóban képes sorrendiséget felállítani a másik ember érdekében, és első helyre kerül a másik ember. Az önkéntesség szellemét ez a fajta felismerés motiválja és igazgatja.” – fejtette ki az irgalmas rendi szerzetes.  

Kozma Imre atya azt is hangsúlyozta, hogy a Máltai Szeretetszolgálat nem csupán kampányszerűen gyűjt és osztogat, hanem programokat alakít ki, melyek egész évben működnek. Mint mondta, a máltai szervezet fontos feladata, hogy a felelősségtudatot elmélyítse az emberekben. „Az egészséges lélek attól egészséges, hogy értékekhez igazodik, és felelősséget vállal a másik emberért. Ezt jelenti a lelki egészség: az ember felelősséget érez, és ezt a felelősséget a magáévá teszi. Egymásra bízattak az emberek és egymás életéért felelősek vagyunk, ez az egészséges lélek megnyilatkozása.” – mondta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke.

A Család barát magazin munkatársai karácsony előtt ellátogattak egy, a Máltai Szeretetszolgálat által támogatott öt gyermekes családhoz, akiket egy karácsonyfával és sok ajándékkal leptek meg. A család devizahitelből vásárolt lakást a kétezres évek elején. 2011-ben a Herz szalámi gyár bezárásával megszűnt az édesapa munkahelye, ami után nem talált munkát, nem tudták fizetni a hitelt és elveszítették az otthonukat. Néhány hónapot vidéken töltöttek, ahol a szülőknek nem volt kilátása munkahelyre, és a jó képességű gyerekeknek sem látták biztosítva a jövőjét, ezért visszaköltöztek Budapestre. Átmeneti szállókon laktak, majd bekerültek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szatmár utcai Családok Átmeneti Otthonába. Mivel akkor már volt munkája az édesapának, az édesanya lehetőséget kapott a Szeretetszolgálat mosodájában, a gyerekek pedig nagyon jó eredményekkel végezték az iskolát, az átmeneti otthonból kivezető lakásba költözhettek. A Szeretetszolgálat támogatásával 2017. elején megpályáztak Békásmegyeren egy 1+2 fél szobás önkormányzati lakást, melyet nyáron felújítási kötelezettséggel hosszú távra bérbe vehettek. 

A szülők odaadóan nevelik a gyerekeket, dolgoznak, törekednek, hogy mielőbb biztos hátteret adhassanak a nekik, hogy nyugodtan tanulhassanak, megalapozhassák az életüket. Az édesanya elvégezte a bolti eladó és boltvezető képzést, melyen a lakásfelújítás, a mosodai munka és gyermeknevelés mellett is jó eredménnyel vizsgázott.

A karácsonyfa állítás közben a gyerekek elmondták, hogy sokat segítenek egymásnak és a szüleiknek – a háztartási teendőkből kiveszik a részüket, a nagyobbak elhozzák a kisebbeket az iskolából, segítenek egymásnak a tanulásban. A békásmegyeri általános iskolába járnak, 10 percre az otthonuktól. Van, hogy vitáznak, de amikor ételen vagy édességen kell osztozkodni, akkor sosincs veszekedés. Számukra természetes, hogy mindent megosztanak egymással: az édességet, az ágyat, a könyveket. Ahogy az apuka mondja, megszokták, hogy mind együtt alszanak, szeretik, hogy közel vannak egymáshoz, így a két fél szobában két nagy ágyon alszanak a gyerekek – egyik szobában a fiúk, másikban a lányok. De van, hogy a legkisebb fiú beszökik a szülők szobájába, hogy közöttük aludjon. Esténként gyakran szórakoztatják egymást és a szülőket azzal, hogy énekelnek, zenélnek, a kisebbek pedig táncolnak. 

A legnagyobb fiú kitűnő tanuló, a Szeretetszolgálat munkatársai az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumot javasolják számára a továbbtanulásra, hogy kiváló képességei ne vesszenek kárba. Általában ő tanul a fiúk szobájában, mert csak ott van íróasztal, a többiek az ebédlőben készítik el a házi feladatot és ott tanulnak együtt. Mindannyiuknak jók az iskolai eredményeik. A középső lánynak is 4 egész fölötti az átlaga, mióta állandó otthonba költöztek. „Mindenkinek jó tudni, hogy végre nem kell ide-oda költöznünk, hanem ez végre a miénk.” – mondta megkönnyebbülten az édesanya.