Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Máltai Mikulás járt Bácsalmáson

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-12-11 00:00:00

Máltai Mikulás járt Bácsalmáson

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bácsalmási Csoportja 2017. december 6-án Mikulás napra elhozta Bácsalmásra a Mikulást. A vidám délutánról a csoportvezető képes beszámolóját közöljük. 

11:30 és 15:00 között az óvodák és iskolák környékén találkozhattak a gyermekek és felnőttek a mikulás hintójával rajta mikulással és két kedves krampuszával. Jó volt látni a sok mosolygó arcot és azt az örömöt, amit a mikulás jelenléte okozott nem csak a gyermekek, de a felnőttek számára is. Nem egyszer be is hívták az ovisok a télapót, hogy kedves versel, énekkel köszönthessék őt. A mikulás örömmel látogatta meg őket és szaloncukorral, mandarinnal, almával ajándékozta meg kedves vendéglátóit.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bácsalmási Csoportja egy régi hagyományt elevenített meg újra, melyet minden évben megkíván ismételni. Minden évben elhozza a mikulást a gyermekek és a felnőttek számára.

 

Születésnap és adventi készülődés a Gondviselés Háza Esthajnal Időskorúak Otthonában

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-12-06 00:00:00

Az Erzsébet és Katalin bálon nótaszóval és zenével töltötték az estét az idősotthonban

90. születésnapot ünnepeltek, báloztak és ünnepi hangulatot teremtettek az Esthajnal Időskorúak Otthonában. Az eseményekről közlünk képes összeállítást. 

A kis Jézus születésére készülünk az Esthajnal Időskorúak Otthonában. Mézeskalácsot gyúrtunk, szaggattunk, sütöttünk, hogy legyen mivel fát díszíteni és betlehemeseinket köszönteni.

Novemberben is zajlottak az eseményeink. Kedves lakónk 90 évet töltött, köszöntötték őt ünnepélyesen : igazgatónő és az intézményünk lakói, polgármester úr, plébános atya és református tiszteletes úr.

Az elmaradhatatlan Erzsébet-Katalin bál is vidám és hangos volt. Zene, tánc és nótaszó. A sok-sok tombolának örültek a szerencsés nyertesek. Vendégeink is nagyon jól érezték magukat.

 

A Jövőd a tét - A Bajai Csoport is részt vett a pályaválasztási kiállításon

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-11-20 00:00:00

A Bajai Csoport ismertető anyagokkal és önkéntes lehetőségekkel várta a fiatalokat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja is részt vett a 17.  városi pályaválasztási kiállításon. A tapasztalatokat Maros Beáta csoportvezető foglalta össze. 

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal 17. alkalommal rendezte meg Baján pályaválasztási kiállítását „Jövőd a tét” címmel, melyen a Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja is részt vett.

Dr. Szenoradszki Endre, a kormányhivatal bajai járási hivatalának vezetője elmondta, hogy 17 évvel ezelőtt még nagy volt a munkanélküliség, most pedig mindenhol azt halljuk, hogy munkaerőhiánnyal küszködnek. Aki ma akar Magyarországon, az jórészt tud dolgozni. A pályaválasztás életünk egyik meghatározó döntése, nagy kihívás szülőnek-gyereknek egyaránt.

A rendezvényen 47 kiállító - helyi és vidéki oktatási intézmények (szakközépiskolák, gimnáziumok, főiskola, egyetem) mellett több munkáltató is készült tájékoztatóval a szakmák börzéjére.

Már a nyitásnál nagy volt az érdeklődés, a környező településekről is szép számmal érkeztek a 7-8 osztályos diákok és pedagógusok. Fontos, hogy minél tágabb képet kapjanak a lehetőségekről. Jelen voltak szakiskolák, gépipari és egyéb cégek, a rendfenntartó erők is bemutatkoztak és szakmabemutatókat tekinthettek meg a jelenlévők.

Színpadi műsor színesítette a kiállítást, ahol „Szakma Sztár Fesztivál” filmvetítést láthattak az érdeklődők, továbbá népi együtteseket hallhattak. Érdekességként emelném ki a Türrös diákok látványos robot bemutatóját, melyet nagy érdeklődéssel álltak körbe a tanulók.

A szervezők minden évben meghirdetnek egy rajzpályázatot „Az én szakmám, az én jövöm” címmel, melyen értékes nyeremények találtak gazdára.

Egy-egy ilyen kiállítás nagy segítséget nyújthat mind a döntés előtt álló diákok, mind pedig a szülők számára, így nem véletlen a hatalmas érdeklődés. A fiatalok nem csak részt vesznek a kiállításon, hanem aktívan érdeklődnek is.

Tombola nyereményre is volt lehetőség, melyhez a Szeretetszolgálat ajándéktárgyakkal járult hozzá.

Csoportunk munkatársai a TOP-5.1.1. „Együttműködés a helyben foglalkoztatásért” programot, a Szeretetszolgálat szociális szolgáltatásait, valamint az önkéntes munka lehetőségeit népszerűsítették a diákok körében. Sokan örömmel konstatálták, hogy továbbtanuláskor az 50 órás közösségi szolgálatot a máltánál is teljesíthetik.

Késő délutánig folyamatosan érkeztek az újabb és újabb csoportok és a szülők, pedagógusok közül is többen érdeklődtek: milyen felajánlásokat fogadunk, és hogyan lehet önkéntesnek jelentkezni egy karitatív szervezethez.

Nagyon hasznos volt számunkra a kiállításon való megjelenés lehetősége és sok tapasztalattal gazdagodtunk.

Egészségnap Monoron

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-11-13 00:00:00

Egészségnap Monoron

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Afrikai Társaság, a Monor Városi Rendőrkapitányság és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat együttműködésével rendeztek Monoron komplex egészségügyi napot. A szűrések mellett bűnmegelőzési előadások, kézműves játékok és afrikai zenés program várta az érdeklődőket. A rendezvényről a monori Jelenlét Program vezetője írt beszámolót. 

Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt élmény volt november 11-én az egészségügyi nap. A különféle állomásokból álló szűrővizsgálatok magukba foglaltak többek között vércukor- és vérnyomásmérést, EKG-t, valamint légúti és szájüregi vizsgálatot.

A rendőrség prevenciós programjának része volt a közúti közlekedési ismeretek gyakorlati elsajátítása, majd a feladatot sikeresen teljesítők hasznos jutalmakkal gazdagodtak. Az ajándékba kapott fényvisszaverő eszközökkel a biciklis közlekedést is biztonságossá tehetik. Emellett az internet veszélyeire is felhívták a figyelmet játékos formában. A kisebbek rendőrsapkát és rendőrautót készíthettek.

A kézműves asztalnál afrikai témájú figurákat, például elefántot és afrikai karkötőt lehetett készíteni. Ezt követően a zene sem maradhatott el, így a gyerekek is afrikai dobosokká válhattak egy kis időre.

A program alatt megéhezett vendégek számára a Roma Nemzetiségi Önkormányzat csapata gondoskodott a laktató ebédről.

Ideggyógyász előadása Fehérvárcsurgón

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-11-10 00:00:00

Ideggyógyász előadása Fehérvárcsurgón

Fehérvárcsurgón szervezett előadást a Művelődési Házban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportja. A rendezvényről a szervezők küldtek rövid beszámolót.

 

2017. november 10-én 17 kezdődött kulturális programunk első része a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fehérvárcsurgói csoportjának szervezésében a helyi Művelődési Házban. Az előadást  dr. Guseo András ideggyógyász főorvos tartotta, A stressz korunk lopakodó ellensége címmel. Közel 50 fő vett részt az eseményen, akik elmondásuk szerint nagyon élvezték a doktor úr előadását, melyet színesen, közérthetően, sok példával illusztrálva tartott.

Az előadás után a közönségnek lehetősége volt kérdéseket feltenni a főorvosnak. Az este szerény agapéval ért véget, ahol kötetlen hangulatban nyílt lehetőség a résztvevőknek egy kis beszélgetésre. A rendezvény költségeit a csoport belső pályázati forrásból finanszírozta.