2018. júliusában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egri Csoportja zarándokutat szervezett, melynek célja az volt, hogy felkeresse Szent Erzsébetnek, a karitatív munka védőszentjének szülőhelyét Sárospatakon. Ám csoportunk út közben több fontos helyszínen is megállt, mely mindennapi máltai munkánk szempontjából jelentőséggel bír.

Első állomásunk a Szeretetszolgálat miskolci Régióközpontjába vezetett, ahol Csehely Tamás regionális ügyvezető mutatta be a folyamatban lévő programokat, Hrotkó László pedig a máltai intézményeket és az általuk végzett szakmai munkát ismertette. Mielőtt elindultunk volna, megálltunk a Csilla von Boeselager Ház udvarán, ahol Csilla asszony mellszobrát koszorúztuk meg, és megemlékeztünk arról a munkáról, melyet szervezetünk létrehozása érdekében végzett. A csoportunk tagjai pedig igyekszenek példáját követni, miközben a hit védelmére és a szegények szolgálatára vonatkozó máltai küldetésünkért fáradozunk.

Sárospatakra érkezve találkoztunk a Szent Erzsébet nővérekkel. A két lengyel szerzetesnővér beszélt nekünk a rend történetéről és munkájáról. Ezt követően a rendház kápolnájában elcsendesedtünk és Zsuzsanna és Ágnes nővér vezetésével együtt imádkoztunk, hogy Szent Erzsébet nyomdokain járva szeretettel és készséges szolgálattal tudjunk a rászorulók felé fordulni.

A Szent Erzsébet zarándokházban megnéztük a múzeum kiállítását, majd meglátogattuk a bazilikát. Miután megismertük a történetét és látnivalóit megtekintettük, elérkeztünk utunk tetőpontjához. Dr. Csizmadia István kanonok úr, csoportunk lelki vezetője szentmisét celebrált. Homíliájában pedig Szent Erzsébet példájából merítve bátorítást adott nekünk munkánk végzéséhez.

A szentmise és az ebéd után Bereczki Miklós atya vendégei voltunk egy kis tokaji borkóstolásra. A Bodrog-parti séta és fagylaltozás után búcsút intettünk Sárospataknak, és hazafelé betértünk Szerencsre, hogy megtekintsük az ottani Munkás Szent József templomot, melyet Vincze László tervezett, és 2002-ben szentelt fel Dr. Seregély István egri érsek. István atya az épület sátor-formájára hívta fel a figyelmünket, mely az 1100 éves honfoglaló Árpád vezér sátrára emlékeztet. A templomtól és a Zemplén vidékétől egy Mária-énekkel köszöntünk el, és folytattuk utunkat hazafelé.

A hazavezető úton eleredt az eső. Amint Csíksomlyón a zarándokokat, úgy minket is tisztára mosott általa a Szűz Anya. Egy tartalmas napot töltöttünk együtt, élményekkel gazdagodtunk, és lelkileg is megerősödtünk arra, hogy a hétköznapokban tovább szolgáljuk rászoruló felebarátainkat.