Lezárult a 2018/2019-es tanév a Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány oktatási intézményeiben: mintegy háromszáz óvodás, majd ezer általános iskolás és hatszáznál is több középiskolás, valamint a Fejlesztő Iskola diákjai búcsúztak az iskolapadtól – legalábbis a nyári szünet erejéig.

A nagyrészt rászoruló, hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó máltai iskolákban a tudásátadás mellett a személyre szabott figyelem is nélkülözhetetlen. Fontos, hogy a gyerekek saját képességeikben fejlődjenek, közösségük tagjaként is sikerélményt szerezhessenek. Így az eredményesség mércéje sem elsősorban statisztikák rubrikái, hanem mindig az adottságok és az erőfeszítések metszete mentén húzódik. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány ezért 2019-től minden évben egyszeri jutalmat ad azoknak a diákoknak, akik a tiszabői, tiszaburai, gyulaji vagy tarnabodi máltai általános iskolák tanulói voltak, és később sikeres érettségi vizsgát tettek. Az Alapítvány ebben az évben kilenc fiatalt részesített jutalomban, néhány további diák pedig a Máltai Szeretetszolgálat Egyesülettől kapja meg azt. Az ötvenezer forintos összeget egyes iskolákban a tanévzárón, máshol az őszi évnyitón adják át. Csík Krisztián, Nagy Ottilia, Bruna Enikő és Nagy Ádám, a tiszabői iskola volt tanulói a tanévzáró ünnepség keretében már át is vehették jutalmukat Vecsei Miklóstól, az MMSZ Iskola Alapítvány kuratóriumi elnökétől.

„Ennek a jutalomnak a célja, hogy elismerjük a diákok munkáját, egyszersmind példaképként állítsuk őket a közösség elé” – mondta Thaisz Miklós, a MMSz Iskola Alapítvány ügyvezető igazgatója, aki kiemelte: az iskolákban folyamatos módszertani megújulás zajlik. Ennek egyik fontos eleme az alsó tagozatokon alkalmazott rugalmas tanmenet, amely az élménypedagógiai eszköztár mind gyakoribb és szélesebb körben történő alkalmazására épül.