A 2011 óta tartó szíriai polgárháború legsötétebb, és a segítségnyújtás legemberibb arcát egyaránt megismerhetik azok, akik ellátogatnak a Máltai Szeretetszolgálat 2019. augusztus 14-én nyíló, Aleppó. Háború. Újjászületés című kiállítására a budapesti Párbeszéd Házába. A fotók közül Solymári Dániel képei a segélymunka, Bielik István anyaga pedig a háború aspektusait hozzák testközelbe.

A tárlat a világ fájdalmaira figyelést, a világ felé nyitást hivatott erősíteni. Azt üzeni, hogy vannak olyan társadalmak, amelyek a nyugati államok nehézségeinél jóval súlyosabbakat élnek át. Célja, hogy azok, akik megtekintik, jobban megismerjék a térségben zajló komplex folyamatokat, a bemutatott alkotásokon keresztül jobban megérthessék a közel-keleti eseményeket. Fő missziója pedig, hogy mindannyiunknak legyen füle és szíve meghallani a szenvedők fájdalmát, és képesek legyünk helyes válaszokat adni segélykiáltásaikra - hiszen az ember végső célja mindig a másik ember.

A kiállításról és a Máltai Szeretetszolgálat Szíriában végzett tevékenységéről bővebben olvashatnak a tárlat Facebook-oldalán, és a sziria.maltai.hu honlapon.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szíriában

A Szeretetszolgálat 2016-ban nagyszabású egészségügyi segélyprogramot indított a szíriai Aleppó háború által megsemmisített keleti városrészében. A fejlesztő munka eredményeképpen duplájára növelték Kelet-Aleppó legszegényebb, Al-Nayrab nevű negyedének egyetlen nyíltan elérhető kórháznak méretét és kapacitásait. Az Aleppó városa körüli elzárt, izolált falvakban az egyetlen elérhető szolgáltatást a Szeretetszolgálat által adományozott mozgó orvosi rendelő biztosítja. A kórházi ellátáson és mobil szolgálaton kívül rövid egészségügyi és életmentő tanfolyamokat, kurzusokat szerveznek, ugyanis máig mindennaposak a fel nem robbant lőszerek, gránátok miatti véletlen sérülések.