Három napot töltöttek Salzburgban a Máltai Szimfónia programban zenét tanuló gyerekek november 19. és 21. között. A huszonhét tagú zenekar Franz Salm Reifferscheidt, a Szuverén Máltai Lovagrend roma ügyekkel megbízott nagykövetének meghívására érkeztek az osztrák városba, hogy rövid koncertet adjanak a kelet-európai roma programok támogatóinak. A zenekar tagjai Tarnabodról, Szendrőládról, Tarnazsadányból, Kaposvárról és Budapestről érkező vonósok, fúvósok, gitárosok és ütőhangszeren játszó gyerekek.

Nagy Kálmán, a Máltai Szimfónia vezetője elmondta, az utazás előtt rengeteget próbáltak a gyerekek, előző nap összpróbát tartottak Tarnabodon. „Voltak olyan gyerekek, akik ebben a felállásban még nem zenéltek a zenekarban, de hamar összeszoktak. A koncert előtt, míg a folyosón várakoztunk, a gyerekek egymást tanítgatták, együtt gyakoroltak mindenféle tanári utasítás nélkül.”

A támogatói estet, melynek kiemelt programja a Máltai Szimfónia koncertje volt, Ausztria legnagyobb független színházában, a Schauspielhaus Salzburgban rendezték, ahol Franz Salm Reifferscheidt bemutatta a kelet-európai régióban roma emberekért végzett máltai munkát, köztük a magyarországi esélyteremtő programokat. A szimfóniás zenekar Weiner Leó Rókatáncát, a Keresztapa című film zenéjét és a Bubamra című dalt adta elő „szimfóniás” átiratban, vagyis autentikus cigány zenei elemekkel színesítve, áthangszerelve, hogy minden gyermek megmutathassa benne tudását. A zeneszámok között két fiatal, Horváth Nikolett és Burai Máté mesélte el történetét. Horváth Nikolett tarnabodi születésű fiatal lány, aki jelenleg gyógypedagógiát hallgat az egri Eszterházy Károly Egyetemen és önkéntesként dolgozik a máltai tanodában, hogy segítse a tarnabodi gyerekeket a tanulásban. Burai Máté, a zenekar egyik csellistája elmondta, ő is Tarnabodon járt iskolába, ott került be a Máltai Szimfónia programba, ahol csellózni tanult. Jelenleg középiskolába jár, történész szeretne lenni. Zeneiskolában is tanul zenélni, de továbbra is szívesen tanul a szimfóniás tanárától, Szádeczky-Kardos Gézától és többi máltai zenetanártól. A fiatal zenész a Nyolcágú kereszt című máltai rádióműsornak azt mondta: „Géza bácsival nagyon jó a kapcsolatunk, szeretem, ahogy tanít, és emellett olyan dolgokról is tudok vele beszélgetni, amikről másokkal egyáltalán nem. Azért jó a szimfóniában lenni, mert itt a tanárokkal olyan kapcsolatunk van, hogy bármit megbeszélhetünk velük.”

 

 

A három dal eljátszása után a közönség vastapssal jutalmazta a gyerekeket és ráadást kértek, mely Leonard Cohen Hallelujah című dala volt.

Nagy Kálmán programvezető a fellépés után azt hangsúlyozta, ez az utazás és a koncert nem csak a gyerekeknek jelentett nagy élményt. „Körülbelül százhatvan támogató és a lovagrend tagjai foglaltak helyet a nézők között. Láttuk a könnyeket a szemükben és hatalmas tapsot kaptunk. Számukra is különleges élmény volt élőben látni ezeket a gyerekeket, hallani, ahogy zenélnek, megtapasztalni, hogy a projektleírásokban és beszámolókban olvasott program valóban eredményes. Ezek a gyerekek tényleg jól zenélnek, kisebb hamisságok persze még vannak, de azt pótolja, hogy mennyit fejlődtek az élet más területein is, amit a történeteikből megtudhatott a közönség. Láttuk, hogy nekik ugyanakkora öröm volt ez az este, mint a gyerekeknek és nekünk, tanároknak is.”

A koncert mellett városnézésre is jutott idő, melynek során játékos vetélkedő segítségével ismerkedhettek meg Mozart szülővárosának nevezetességeivel.
 

A galériában megtekinthetik a tarnabodi összpróbán és a salzburgi úton készült fotókat