Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 75 millió forintos támogatást nyújtott a Máltai Szeretetszolgálatnak, amelyből a szervezet hat környezetbarát, elektromos, Nissan e-NV 200 Evalia Acenta 5st típusú járművet vásárolt. Az autókat Győri-Dani Lajos, a Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke, valamint Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára mutatták be a Szeretetszolgálat Batthyányi téri központjában, december 16-án.

Schanda Tamás köszöntőjében elmondta, meglátása szerint a Máltai Szeretetszolgálat egyik legfőbb erőssége a hatékonyság. A szervezet mind az anyagi, mind az emberi erőforrásait célszerűen, illetve a lehető legtöbb nelkülöző embernek segítséget nyújtva használja fel. Mint mondta: „Náluk minden forint jó helyre kerül." Példaként említette a Szeretetszolgálatnak a Tiszaburán illetve Tiszabőn, a Jelenlét program keretében létrehozott üzemeit, ahol nehéz szociális körülmények között élő emberek juthatnak szakmához, munkalehetőséghez és önálló jövedelemhez. Kitért a máltai szemléletnek arra a sarokpontjára is, mely szerint a segítségnyújtást már a fogantatástól el kell kezdeni: „A kismamákra fordított kiemelt figyelem, a Biztos Kezdet Gyerekházak és az óvodák, tanodák is ezt szolgálják.” Schanda Tamás elmondta, a tárca örömmel teljesítette a Szeretetszolgálat kérését és nyújtott támogatást a hat elektromos gépjármű megvásárlásához, Ezek az autók egyáltalan nem bocsátanak ki szén-dioxidot, alacsony fogyasztásukkal és üzemeltetési költségükkel pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy a Máltai Szeretetszolgálat egyszerre szolgálhassa a rászoruló embereket, valamint a teremtett világ védelmét.

Az államtitkár röviden bemutatta a kormányzat elektromobilitással kapcsolatos elképzeléseit, törekvéseit is. Az autóipar húzóágazat Magyarországon, és a versenyképesség fenntartása érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani az elektromobilitásra, korszerű technológiák használatára - jelentette ki. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium ezért például pályázatokat ír ki az önkormányzatoknak elektromos töltőállomások létestésére, illetve családoknak, vállalkozásoknak, egyházi szervezeteknek nyújt támogatást elektromos autók vásárlásához. Az elektromobilitási program részét képezi többek között a zöld járművekre vonatkozó kedvezményes autóadó, az átírási illetéktől való mentesség, valamint az is, hogy az állami flottákba is egyre több környezetkímélő kocsi kerül.

Győri-Dani Lajos, a Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke örömét és köszönetét fejezte ki, mint mondta: az új gépjárművek további lehetőséget teremtenek a karitatív szervezetnek arra, hogy még többet tudjon adni. A benzinmotorosnál 60 százalékkal olcsóbban üzemeltethető személygépkocsikkal a Szeretetszolgálat az ökolábnyomát is csökkenti, miközben kisebb költséggel juttatja célba a segítséget azokhoz az emberekhez, akiknek arra szüksége van. Az ügyvezető alelnök a karitatív szervezet nevében megköszönte a segítséget az államtitkárnak: „Megháláljuk, de nem a minisztériumnak, hanem a szegény embereknek” – fogalmazott. A Szeretetszolgálat regionális szervezeteinél, vidéken üzembe állított gépjárművek többek között a hajléktalanokról gondoskodó utcai szolgálatok, a fogyatékossággal élő emberekkel foglalkozók, illetve különböző ifjúsági központok tevékenységét segítik majd – tette hozzá.