Óvodai szünet és távoktatás az iskolákban. Március 16-tól a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fenntartásában működő óvodák a járványra való tekintettel határozatlan időre, de legfeljebb a kormány által elrendelt iskolai bezárás idejére beszüntetik működésüket. Különösen indokolt esetben az óvodák legfeljebb 6 fős csoportban ügyeletet biztosíthatnak, amennyiben két óvodapedagógus és egy dajka önként vállalják a feladatok ellátását, és a nap végén teljeskörűen fertőtlenítik a csoportszobát.

A Szeretetszolgálat iskoláiban is életbe lép a tantermen kívüli, digitális oktatási munkarend. A március 13-án hozott döntés végrehajtására 14-én és 15-én, a szombati és a vasárnapi napon megkezdte a felkészülést a Szeretetszolgálat iskola alapítványa. A máltai iskolák dolgozói a hétvégén értesítették a szülőket, hogy 16-án, hétfőn ne vigyék gyermekeiket az intézménybe.

Döntés született arról is, hogy azokban a máltai oktatási intézményekben, ahol étkeztetés is zajlik, a gyermekekhez a következő időszakban is el fogják juttatni az ennivalót.

 

Szünetel az adományok gyűjtése és kiosztása. A koronavírus terjedése miatt március 11-től a Magyar Máltai Szeretetszolgálat csoportjai és intézményei határozatlan időre felfüggesztették adománygyűjtő és osztó tevékenységüket. A döntésről a máltai helyiségek bejáratánál kifüggesztett plakátok adnak tájékoztatást.

 

Látogatási tilalom március 8-tól. Az országos tisztifőorvos március 8-án látogatási tilalmat rendelt el valamennyi fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményben. Az intézkedés a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 30 intézményét érinti, ezekben összesen 1895 ember él. A tilalom célja a megelőzés. Az intézmények lakóit leghatékonyabban azzal lehet védeni, ha minimálisra korlátozzák azokat az alkalmakat, amikor másokkal találkozva megfertőződhetnek. Ebben az esetben figyelembe kell venni azt a tényt is, hogy olyan emberek is lehetnek vírushordozók, akik maguk nem betegedtek meg, és fogalmuk sincs arról, hogy maguk is a járvány potenciális terjesztői lehetnek. A koronavírus okozta megbetegedés elsősorban az idős vagy beteg emberekre veszélyes, az intézményekben közösségekben élő emberek különösen veszélyeztetettnek számítanak.

A Szeretetszolgálat érintett intézményeibe az intézkedés visszavonásáig csak az ott dolgozók léphetnek be, akik munkába állás előtt elvégzik a fertőtlenítés előírt lépéseit. A tilalom azokra is érvényes, akik bár a munkájuk miatt érkeznének az intézménybe, de a közvetlen ellátásban nem vesznek részt. Ilyen többek között a kézbesítő, az ételfutár, az áruszállító, de említhetnénk a más beosztásban dolgozó saját munkatársainkat is, akik napi szinten bejárnak az épületbe. Erre most nekik sincs lehetőségük.

A Máltai Szeretetszolgálat felhívta a hozzátartozók figyelmét, hogy az intézkedést az intézményben élő idős vagy beteg emberek védelme tette szükségessé. Amíg a tilalom érvényben van, a rokonok, ismerősök telekommunikációs eszközökön tarthatják a kapcsolatot benti lakókkal. Akinek ehhez segítségre van szükséges, számíthat a Máltai Szeretetszolgálat munkatársainak közreműködésére. Előfordulhatnak különösen méltányolandó esetek – mint például a végstádiumban lévő betegtől való elbúcsúzás – ilyenkor az intézmény vezetője egy-egy alkalomra engedélyezheti a hozzátartozó látogatását, a látogató azonban köteles az intézmény által rendelkezésre bocsátott védőfelszerelést viselni, és az előírásokat betartani.