A koronavírus a többi vírushoz hasonlóan órákig, akár több mint 24 óráig is megmarad az ember bőrén. Az alkoholos, gél állagú, fertőtlenítő hatású szerek mind hatásosan pusztítják el a vírust, a leghatékonyabban azonban a hagyományos szappan veszi fel a harcot a koronavírussal szemben – írja a The Guardian cikkében egy sydeny-i kémiaprofesszor, Pall Thodarson.

A tudós írásában kiemeli, az egészségügyi szervek felhívásai, melyek szerint a védekezés legfontosabb része, hogy #mosskezet, egyszerűnek, vagy furcsának tűnhet, miközben a koronavírus elleni oltóanyag kidolgozása még akár hónapokba is telhet. „Még egymillió dollárért sem kapsz gyógyszert a koronavírus ellen, de a nagyi szappanja képes meggyilkolni a vírust.” – fogalmaz a professzor.

Hogyan képes elpusztítani a Sars-CoV-2-t, vagyis a koronavírust és a legtöbb vírust egy egyszerű szappan?  - teszi fel a kérdést. "Úgy, hogy a vírus amúgy egyszerű szerkezetének a leggyengébb pontja az RNS-t, vagyis az örökítőanyagát körbevevő lipidburok, vagyis zsírréteg. A szappan feloldja ezt a zsírréteget, ami pedig a vírus széteséséhez vezet. A vírus így elpusztul, pontosabban inaktívvá válik, hiszen a vírusok nem igazán élőlények.” – írja Thodarson.


Amikor köhögünk, még inkább mikor tüsszentünk, a vírus a váladékkal akár 10 méterre is szóródhat, a legnagyobb részek, melyek a leggyakrabban hordozzák a koronavírust, 2 méterre képesek eljutni. És bár a felületen hamar megszáradnak a cseppek, a vírusok aktívak maradnak. Az emberi bőr ideális felület a vírusok számára, mert az elhalt hámsejtek fehérje és zsír részecskéi interakcióba lépnek a vírussal. Amikor megérint az ember egy vírust hordozó felületet, az átkerül a bőrére, ahonnan könnyen bekerül a szájba, orrba, szembe, és máris megfertőződik.

Folyóvízzel lemosni a vírust a minimum. „A víz önmagában nem képes felvenni a versenyt a bőr és a vírus közti szoros kapcsolattal, mely olyan, mint ha egymáshoz ragasztották volna őket.” – magyarázza a szakember. A szappanos víz teljesen más hatást tud elérni. „A szappanok olyan kettős természetű, zsírszerű, úgynevezett amfifil molekulákat tartalmaznak, - közülük némely nagyon hasonló a vírus membránjában, lipidburkában lévő zsírmolekulákhoz – melyek képesek lebontani a vírust körbe ölelő védőburkot. Olyan erősen tudja ezt megtenni, ahogy a kézről a látható koszt lemosni. Így a szappan nemcsak lemossa a vírust a kézről, de hatástalanítja is azt megbontva a szerkezetét.

Az alkohol bázisú termékek is hasonló hatást érnek el, a szappanos vízből azonban már egy kevés is elég, ha megfelelően mosnak vele kezet. A Syndey Egyetem professzora azonban hangsúlyozza, amikor nem lehetséges az alapos kézmosás, akkor használjuk a fertőtlenítő géleket és kendőket, hogy megelőzzük a vírus terjedését.

Töltsék le a helyes kézmosás hat lépését bemutatót plakátunkat, helyezzék el a csapoknál és tanítsák meg a környezetükben élőknek is a helyes módszert. Legyen helyes a kézmosás, hogy újra jöhessen a kézfogás! 

A plakát ide kattintva letölthető. 

#akézmosáséletetment #mosskezet