A koronavírus járvány alatt az adományozás is körülményesebbé vált, a személyes érintkezések korlátozása miatt sokan szembesültek azzal, hogy adományaikat nem tudják sem elvinni, sem átadni. A járvány a segítő szervezeteket is számos intézkedésre kényszerítette, így a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által használt épületekben is ideiglenesen felfüggesztették az adományok fogadását. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a karitatív tevékenység szünetelne, a Szeretetszolgálat segítő programjai tovább zajlanak. A készpénzben befizetett adományok a koronavírus miatt kialakult helyzetben is célba érnek, a Máltai Szeretetszolgálat ezekben a hetekben is ellátja küldetéséből adódó feladatait: gondoskodik az idősekről, fogyatékkal élőkről, a hajléktalan emberekről. A bentlakásos intézményekben elrendelt látogatási tilalom miatt zárt körülmények között végzi feladatait, de közben segíti a leszakadó kistelepüléseken élő családokat is.


A járvány terjedése azzal szembesítette a segítő szervezeteket, hogy a kistelepüléseken élők az elsők között szenvedik el nagy számban a koronavírus gazdasági hatásait. A városoktól távolabbi lakóhelyekről ingázók többsége az építőiparban vagy a vendéglátásban dolgozik, szezonális munkát végez, vagy napszámba jár. Sokan közülük most veszítik el munkájukat, és térnek haza otthonukba. Jövedelmük kiesése érzékenyen érinti a családokat, hiszen a legtöbbüknek nincsenek számottevő tartalékaik. A kistelepüléseken működő üzletek jellemzően kicsik és alacsony forgalmúak, ezekben, csakúgy, mint a helyben elérhető, ritkán nyitva tartó gyógyszertárakban, könnyen alakul ki áruhiány, a szükség rövid idő alatt érezhetővé válik.


A nagyvárosokban sokan szeretnének segíteni, de onnan könnyen továbbvihetik a fertőzést is. Fontos, hogy a támogatás ne járjon indokolatlan kockázattal, a rászoruló emberek csak azokkal a segítőkkel találkozzanak, akikkel egyébként is kapcsolatban állnak. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat – és a nagy karitatív szervezetek – munkatársai több száz kistelepülésen vannak jelen programjaikkal.
Kérjük segítsen, hogy mi is segíthessünk.


Támogatását a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 11784009-20005320 számlaszámán fogadjuk, online adományozásra pedig az adomanyozz.hu oldalon van lehetőség.