Közös azonosító igazolványt adott ki a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsban részt vevő hat segélyszervezet: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Református Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Vöröskereszt. A március 24-én tartott tájékoztatón Dr. Herczegh Anita asszony a köztársasági elnök felesége, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete, Soltész Miklós államtitkár és Győri-Dani Lajos a máltai szervezet ügyvezető alelnöke bemutatták a kártyát, és kiemelték, az igazolvány legfontosabb célja, hogy csökkentse a visszaélés lehetőségét.

Dr. Herczegh Anita hangsúlyozta, az idős és kiszolgáltatott emberek helyzetével sokan visszaélnek. Az ő védelmükre és a bizalom építésére adják ki a hat nagy karitatív szervezet munkatársainak és önkénteseinek az azonosító igazolványt. „Most nagyobb a baj, mint eddig bármikor, ezért ez az összefogás, az összekapaszkodás ideje. Sajnos mindig vannak olyanok, akik visszaélnek a rászoruló emberek bizalmával. Ezért készítettük ezt az igazoló kártyát. Ha ezt felmutatják önöknek, fogadják őket bizalommal. Higgyék el, a segélyszervezeteke mindent megtesznek, hogy a segítség mindenhová eljusson.” A köztársasági elnök felelése felhívta a figyelmet a kártyán található telefonszámra is, melyet felhívva, a segítő szervezet igazolni tudja a kártya tulajdonosát.


Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a tájékoztatón elmondta, miután kihirdette a kormány a veszélyhelyzetet, összeült a tanács és olyan intézkedéseket hoztak, melyek elsősorban az emberi életet védik, és segítik a közösséget és erősítik az összefogást. A döntések közt az első volt, hogy újra indult a 1357-es Nemzeti Összefogás Vonala, valamint az összefogás számlaszáma a 11711711-22222222. „A másik döntésünk a bizalom erősítését és az idős emberek segítését szolgálja. Elkészítettük a tanácsban együttműködő szervezetek közös munkatársi-önkéntes igazolványát.” – emelte ki az államtitkár.

Az összefogás jelentőségét hangsúlyozta tájékoztatójában Győri-Dani Lajos, a Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke is, aki elmondta, ezért gyűjtenek közösen a karitatív szervezetek és ezért adják együtt az igazolványokat. „Ezzel a kártyával szeretnénk visszaszorítani a lehetséges visszaéléseket, és azokat, akik a bizalommal vagy a mi nevünkkel vissza akarnak élni. Illetve szeretnénk megmutatni ezzel is, hogy közösen közös ügyért tesszük a dolgunkat.” A Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke azt is elmondta, találkozás és kontaktus nélkül segítik a rászoruló, idős, kiszolgáltatott embereket bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban, ügyintézésben. „Nagyon kérek mindenkit, most viselkedjünk úgy, mint Szent Miklós. Legyünk mind olyanok, mint a mikulás – aki leteszi az adományt az ajtó elé, elvégzi a segítő feladatot és utána gyorsan eltűnik, nem akarja magát megmutatni.” Győri-Dani Lajos azt is hangsúlyozta, a máltai szervezet munkatársai és önkéntesei végzik a szolgálatukat és igyekeznek ott lenni mindenki mellett, akinek segítségre van szüksége. „Kérjük, hogy fogadják jó szívvel az önkénteseinket, de ha lehet, akkor csak távolról.”

A tájékoztatón kiemelték, az igazolvány arra is alkalmas, hogy szükség esetén a hatóságok felé is igazolja a segítő jogosultságát.