Március 25-én a Szeretetszolgálat Pátyon működő, fogyatékkal élő embereket foglalkoztató üzemében dolgozók is elkészítették az első védőfelszereléseket. Ezeket a máltai szervezet egészségügyi szolgálata az előírásoknak megfelelően teszteli, majd, ha próbagyártás során készült darabok megfelelőek lesznek, elindulhat a termelés.

A Máltai Szeretetszolgálat foglalkoztatási programjának kereteiben működő tiszaburai varrodában március 18-án kezdődött meg a többször használható, mosható szájmaszkok gyártása. Az egyéni védőeszközökből eleinte 850 darab készült, most már 1200-1400 darabot állítanak elő naponta. A többi helyszínen kisebb két-három fővel működő műhelyekben varrnak maszkokat, és néhány magánszemély is bekapcsolódott, akik idejüket és tudásukat ajánlották fel a karitatív szervezetnek, és naponta akár 6-8 órán át is maszkokat készítenek. A védőeszközöket előállító műhelyek között ott találjuk a Máltai Szeretetszolgálat fogyatékkal élő embereket ellátó gödi és gacsályi otthonait is. Az alábbi képen látható darabok az utóbbi intézményben készültek:

A Szeretetszolgálat több mint kétszázharminc intézményben naponta átlag 13 ezer embert lát el, ezen felül több száz külső helyszínen zajlanak segítő programjai. A jelenleg készülő szájmaszkokat a karitatív szervezet saját szükségleteinek kielégítésére gyártja, a mindennapos munkavégzéséhez elégséges mennyiséget azonban még nem sikerült elérni.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elektronikus felületein elérhetővé teszi a szájmaszkok előállításához szükséges információkat, a szabásmintát és a leírást bárki letöltheti, és felhasználhatja.

A szájmaszkok készítési leírása ide kattintva letölthető.


Az anyag kiválasztásához három szempont:
1.) a maszk ne irritálja a bőrt,
2.) annyira sűrű szövésű legyen, hogy tüsszentésnél a folyadék ne hatoljon át,
3.) lehetőség szerint bírja a 60 (ideálisan 90) fokos mosást.