Mit tegyen a kéthetes önkéntes karantén végéhez közeledve? Letölthető plakát 

Az önkéntes karantént jellemzően a koronavírus fertőzés gyanúja miatt alkalmazzuk. Célja, hogy a feltételezett fertőzéstől megóvjuk környezetünkben élőket azáltal, hogy senkivel nem találkozunk. Két hét otthoni karantén után biztosak lehetünk abban, hogy a későbbi találkozások során nem fertőzünk meg senkit. A karantén önmagában nem jelenti a vírussal való találkozást! Azaz elképzelhető, hogy megfertőződtünk és meggyógyultunk a karantén ideje alatt és elképzelhető az is, hogy egyáltalán nem találkoztunk a vírussal. Ezért fontos, hogy az önkéntes karantén vége után is tartsuk be az összes szükséges óvintézkedést!

A karantén befejezésének alapfeltétele, hogy tünetmentes legyen!

• Amennyiben a koronavírus fertőzésre jellemző bármilyen tünetet (láz, köhögés, gyengeség, szaglás, vagy ízlelés elvesztése, izomfájdalom) észlelt magán, konzultáljon háziorvosával!

• A 14 napos karantén letelte előtt 2-3 nappal vegye fel a kapcsolatot munkahelyi vezetőjével és háziorvosával!

• A karantént elhagyva továbbra is fektessen nagy hangsúlyt a személyes távolságtartásra, a gyakori és alapos kézmosásra!

A karantén idején figyelemfelhívó plakátot helyezhetünk el ajtónkon, melyen távolságtartást és segítséget is kérhetünk. A Szeretetszolgálat ehhez készült plakátja innen letölthető.

A karantén végi jó tanácsokról készült figyelemfelhívó plakát innen letölthető.

Vigyázzunk egymásra.