Év elején egy nyíregyházi szálloda ajánlott fel nagy mennyiségű fehér lepedőt a Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportjának, amiket a járványügyi korlátozások miatt nem tudtak szétosztani a rászoruló családoknak, ezért a védekezésben használják fel azokat: többször használatos, mosható maszkokat készítenek belőlük. Tóth Judit csoportvezető elmondta, a csoport nem most kezdte a szabás-varrást. Az irodájukban üzembe helyezett ipari varrógéppel évek óta varrnak különböző ruhadarabokat, illetve javítják és átalakítják a beérkező adományruhákat. „Szoknyára ritkábban van szükség, de azokból remek boxeralsókat lehet varrni, pamut anyagokból pedig pólókat tudunk készíteni. Van egy varrónő a csoportunkban, aki nemcsak minket tanított meg a varrógépek és szabásminták használatára, de szerveztünk tanfolyamot a hozzánk járó anyukáknak is.” – mondta el a csoportvezető.

Az önkéntesek többsége hatvanöt éven felüli, ezért a csoport március elején bezárta az irodáját, tevékenységüket fel kellett függeszteni. „Mi is átálltunk otthoni munkavégzésre. Minden tagunknak vittem alapanyagot, egy valakinek varrógépet is adtunk, és elkezdtük a maszkokat gyártani.”

A maszk készítésének lépéseiről a csoportvezető oktatóvideót készített. 

A többrétegű védőeszközökből eddig több mint 300 darab készült, az önkéntesek a környezetükben élőknek osztják ki, lakóhelyükön kontaktus nélkül a társasházak postaládáiban kézbesítik. 

Zúgnak a varrógépek a nyíregyházi csoport tagjainál: