A Covid-19 világjárvány erőteljesen befolyásolta a Szuverén Máltai Lovagend munkáját: orvosi és szociális segítséget nyújtó egységei a világ minden táján kénytelenek voltak alkalmazkodni a rendkívüli, globális egészségügyi válsághoz. A személyzet folyamatos képzésben részesül, a rászorulók és a betegek megsegítését célzó programokat pedig kibővítették, hogy a nemzeti egészségügyi rendszerek terheit csökkentsék. A Rend elkötelezetten támogatja a kórházakat, egészségügyi központokat, mentőszolgálatokat, de lehetőség szerint folytatja az időseket, a fogyatékossággal élő személyeket és a hajléktalan embereket segítő programjait is. Az alábbiakban rövid összefoglaló olvasható az egyes országokban zajló máltai tevékenységekről:

Európa

Albánia. A Rend segélyszolgálata gyógyszereket, élelmiszert és higiéniai cikkeket szállít a Shkoder városában működő Közösségi Központ idős vendégeinek.

Ausztria. Válságkezelő csoport koordinálja a kommunikációt a közegészségügyi szolgálatokkal és alkalmazottaikkal. A máltai szervezet támogatást nyújtott a Bécsi Kiállítási Központ (4000 ágy), és a Salzburgi Kiállítási Központ (700 ágy) területén kialakított hatalmas terepkórház felállításához. Bécsben az önkéntesek élelmet osztanak a hajléktalanoknak és a rászorulóknak.

Nagy-Britannia. A Máltai Rend Brit Szövetsége külön forrást bocsát rendelkezésre a gondozásában lévő idősek, és az őket szolgáló személyzet támogatására. Angliában a Rend 70 idősotthont működtet. Mindegyikben meghozták a szükséges óvintézkedéseket, a kapcsolattartáshoz iPad-ek beszerzését támogatták, hogy a lakók a családjukkal és orvosaikkal kommunikálhassanak. A Rend segédszervezete létrehozta a „Hívótárs” nevű programot az időskorúak támogatására.

Franciaország. A Máltai Rend önkéntesei a Sürgősségi Orvosi Szolgálattal, valamint a Francia Vöröskereszt, a párizsi Szajna Polgári Védelem és a Francia Segély és Elsősegély Szövetség önkénteseivel dolgoznak együtt. Az intenzív ellátásban részesülő betegeket vonattal szállítják egyik kórházból a másikba. A sürgősségi tevékenységek mellett az Ordre de Malte France továbbra is segítséget nyújt a hajléktalanoknak, és kibővítette ételosztó tevékenységeit. Párizsban naponta két alkalommal 70 önkéntes oszt élelmiszercsomagokat.

Németország. A Máltai Rend 11 kórházában összesen 2019 kórházi ágy áll rendelkezésre, 92 intenzív ápolási hellyel. Az időseket gondozó intézményekben a legtöbb lakó karanténban van. Az összes intézményben megelőző intézkedéseket tesznek a fertőzés terjedésének csökkentése érdekében. Ugyanez vonatkozik a Rend bevándorlókat segítő létesítményeire. Az összes németországi egység készen áll a koronavírus- tesztállomások felállítására és működtetésére, beleértve a menekültek számára kijelölt külön karanténlétesítményeket is; valamint betegek más kórházakba való átszállítására. Több helyen átmeneti kórházakat állítanak fel. Bővülnek a katasztrófahelyzeten túlmutató szolgáltatások is, ilyen például az egészségbiztosító társaságok sürgősségi orvosainak szállítása; vagy mobil orvosi rendelők létrehozása és működtetése. Létrehoztak egy online platformot és egy központot, ahol telefonon lehet segítséget és támogatást kérni. A dolgozók és az önkéntesek számára telefonos tanácsadási szolgálat jött létre.

Magyarország. a járvány alatt fontos és praktikus tanácsokkal szolgáló weboldalt indított a máltai szervezet, amely saját szükségleteire maszkokat és fertőtlenítőszert is előállít. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményei a biztonsági óvintézkedések mellett látják el a rászoruló embereket, a karitatív tevékenység folyamatosam zajlik. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tevékenységéről részletesebben a maltai.hu oldalon tájékozódhatnak.

Olaszország. Az olaszországi segélyszervezet részt vett egy új kórház felépítésében a lombardiai Fiera di Milano komplexumában, abban a megyében, ahol a legtöbb Covid-19 esetet és áldozatot jegyezték föl. Az elsőként nyíló két intenzív osztály az egyik legnagyobb intenzív ellátó intézmény Európában, és a legsúlyosabb koronavírusos eseteket veszi át a túlterhelt lombardiai kórházakból. A Rend Katonai Testületének önkéntesei Crema-ban egy terepkórház felállításában vesznek részt. Máltai önkéntesek ápolják a Covid-19 betegeket a genovai kikötőben állomásozó kórházhajón is. A Rend római Keresztelő Szent János Kórházának egyik felét rekordidő alatt alakították át, hogy koronavírusos betegek fogadására alkalmassá tegyék, az intézmény másik fele a szokásos módon működik tovább. Az olasz Szeretetszolgálat önkéntesei élen járnak az orvosi segítségnyújtásban, az élelmiszer és az alapvető ellátmányok szállításában. Élelmiszert, gyógyszereket és alapvető háztartási cikkeket szállítanak házhoz az időseknek és a fogyatékkal élőknek Venetó, Umbria, Toszkána, Liguria, Kalabria, Szicília, Campania, Puglia, Friuli-Venezia Giulia és Lazio területén. Új, pszichológiai tanácsadást nyújtó forródrót-szolgáltatás hoztak létre, mely segíti az egészségügyi szakembereket, a karanténnal vagy egészségügyi problémákkal küzdőket.
Írország. A legnagyobb elsősegély- és mentőszolgálatot működtető Máltai Rend kulcsfontosságú szerepet játszik a megelőző intézkedésekben.  A szervezet az ország egész területén önkénteseket és felszereléseket mozgósított az egészségügyi szolgáltatások elősegítésére.

Litvánia. A Máltai Szeretetszolgálat óvintézkedéseket hozott az idősek és önkéntesek védelmében. Az étel-házhozszállítás és az otthoni gondozás az élelmiszerboltok és szupermarketek támogatásával folytatódik. „Segíts a litván orvosoknak!” címmel adománygyűjtő kampányt hirdettek, valamint önkéntesek segítik a légzőkészülékek, arcmaszkok, védőruházatok és védőszemüvegek elosztását.
Portugália. Az ország északi részén két kórházában 4 katonai sátrat állítottak fel, és 16 sátor áll készenlétben a nemzeti hatóság rendelkezésére várva. Portó városi tanácsával együttműködésben segítséget nyújtanak a hajléktalanoknak.
Románia. Az összes idősotthon a megfelelő Covid-19 óvintézkedések mellett működik. Folytatódnak az étkeztetési programok is, ideértve a betegek házi étkeztetését is. Az önkéntesek a kiszolgáltatott közösségekben élő rászoruló gyerekeknek segítséget nyújtanak az otthoni tanulásban, és az állami kórházak javára adománygyűjtő kampányt indítottak.Számos városban tanácsadó forródrótokat telepítettek a helyi önkormányzatokkal és más segélyszervezetekkel együtt. A Rend nagykövetsége országos kampányt indított, hogy arcvédőket biztosítson az orvosoknak, mentősöknek és a kockázati csoportokkal foglalkozó civil szervezeteknek.

Szlovákia. A Rend önkéntesei alapvető szükségleti cikkeket adományoznak a kórházaknak és a rászorulóknak.
Spanyolország. A Máltai Rend folytatja a szegények és betegek érdekében végzett rendszeres tevékenységeit. Madridban napi 280 adag meleg ételt szállítanak a szegényeknek. Rászoruló embereknek, illetve beteget ápoló családoknak juttatnak élelmiszert és alapellátási cikkeket. Az egyik rendtag által felajánlott szállodát Covid-19 betegeket fogadó sürgősségi kórházzá alakítják át, a munkban számos rendtag és önkéntes vesz részt. Kantabria területén alkohol alapú fertőtlenítőszereket és arcmaszkokat gyártanak a Máltai Rendnek.

Közel-Kelet

Libanon. A Máltai Rend összes segítségnyújtó központja és valamennyi mobil orvosi egysége szigorú protokollt követve teszi a dolgát. A központok tanácsadást végeznek és gyógyszereket osztanak, elsősorban a krónikus betegeknek. A legkiszolgáltatottabb embereknek az otthonaikba szállítják ki a havi gyógyszeradagokat. Minden központhoz forródrótot hoztak létre, mely az általános ellátást könnyíti meg, és a távolság ellenére lehetővé teszi a konzultációt és az esetek követését. A mobil orvosi egységek a peremterületeken dolgoznak. Van, ahol egy nap alatt száz beteget is ellát egy ilyen egység. Az orvosi konzultáció és a gyógyszereket ingyenesek.

Palesztina. A helyzet különösen aggasztó az orvosi berendezések, például lélegeztetőgépek, oxigén, valamint a maszkok, alkohol és fertőtlenítőszerek hiánya miatt. Az egész régióban egyetlen újszülött intenzív osztály működik, ezt a Máltai Rend betlehemi Szent Család Kórháza üzemelteti. A kórház a járvány alatt is folytatja fontos munkáját. Márciusban 285 csecsemő született a kórházban. A munkatársak kapcsolatban állnak az elszigetelt közösségekben élő beduinokkal, ez adott esetben orvosi távkonzultációt is jelent. Fontos eredmény, hogy a várandós nőknek megengedték, hogy elhagyják a közösséget, és gyermekeiket a kórházban szüljék meg.


Szíria. A Malteser International, a Szuverén Máltai Lovagrend nemzetközi segélyszervezete, tovább működteti az egészségügyi létesítményeit, és támogatja az országban működő kórházakat és elsődleges egészségügyi ellátó központokat. A máltai szervezet ebben az időszakban több vizet és higiéniai cikket oszt, valamint a táborok és ideiglenes települések szennyvíz-elvezetésének javításával.

Ázsia

Bangladesh. Kibővítették az alapvető ellátást biztosító programokat, megtörtént a legszükségesebb cikkek elosztása.
Kambodzsa. Az országban tevékenykedik a Máltai Rend CIOMAL Alapítványa, amely a Hansen-betegség, ismertebb nevén a lepra kutatására és kezelésére szakosodott. A szervezet a koronavírus-veszély miatt távolról tart kapcsolatot a betegekkel és családtagjaikkal, de a tevékenységben jelenleg nincs fennakadás. Az év eleje óta nyolc sebészeti műtétet végeztek, húsz beteget szállítottak kórházba, és megszervezték az első, lepra kimutatását célzó programot az ország déli részén. Február közepe óta fokozott megelőző higiéniai intézkedéseket vezettek be.


Thaiföld. A Malteser International - szoros együttműködésben a Rend thaiföldi Nagykövetével - egészségügyi szűréseket végez.

Afrika

A Máltai Rend több mint 30 országban van jelen Afrikában, rengeteg kórházat, gyógyszertárat üzemeltet. Legtöbb tevékenységét a Covid-19 fokozott terjedése ellenére továbbra is fenntartja. Az Ordre de Malte France által vezetett egészségügyi központok Beninben, Burkina Fasoban, Kamerunban, Kongóban, Guineában, Madagaszkáron, Elefántcsontparton, Szenegálban, Csádban és Togóban továbbra is működnek, a megelőző intézkedések és a hatóságok által megkövetelt átszervezések ellenére. Dél-Szudán kivételével számos koronavírusos-eset fordult elő azon afrikai országokban, ahol a Malteser International működik, és a kormányok kijárási tilalom bevezetésével, valamint a repülőterek bezárásával reagáltak. A nemzetközi személyzet minden tagja a munkahelyén maradt.

Kongói Demokratikus Köztársaság. Az Ebola-járvány során használt elkülönítő-osztályt most a Covid-19 betegek ápolására használják.

Dél-Szudán.  Jubában a máltai szervezet támogatja a kreatív tömegkommunikációt, mellyel a nyilvánosságot tájékoztatják a Covid-19-ről. Ide tartoznak az utcai színházi előadások és a koronavírusról szóló dalokat tartalmazó rádiós hirdetések.

Uganda. A Malteser International viselkedésmódosítási kommunikációs terven dolgozik a Rhino Camp település körüli menekültek és befogadó közösségek számára, mely a higiéniára és a szennyvízkezelésre irányul. Kampalában a nemzetközi máltai segélyszervezet biztosította az első elkülönítő-részleg felállításához szükséges anyagi feltételeket a Lubaga kórházban. Az egészségügyi dolgozók továbbképzésére programot szervezetek, melynek részét képezte egy németországi cserelátogatás is. A képzés a vészhelyzeti szolgálatok létrehozását, és a sürgősségi kórházi ellátás javítását célozta, beleértve a betegeket osztályozó szolgálatot is. A Malteser International egészségügyi szakértői képzéseket tartanak az afrikai kórházak munkatársainak és a járványügyben érintett dolgozóknak.

Dél-Afrika. A rendkívül magas számú HIV-fertőzöttet jegyző régióban valódi katasztrófát jelenthet a járvány kirobbanása. Az egészségügyi miniszter előrejelzése szerint Dél-Afrika teljes népességének 60–70% -a fertőződhet meg koronavírussal, ami mintegy 40 millió embert jelent. A betegeket, időseket és a gyermekeket segítő tevékenységeket a fertőzések megelőzése érdekében átszervezték, ennek részeként 700 páciens számára két hónapra elegendő, AIDS-kezelésére szolgáló antiretrovirális gyógyszert osztottak ki. Az Alultápláltak Klinikája annyi bébiételt adott ki, amennyi elegendő lesz a lezárási időszak végéig.

Amerika

Egyesült Államok. Connecticutban, a Máltai Gondoskodás Házának mobil orvosi klinikája a helyi kórházzal együttműködve létrehozott egy „drive-thru” koronavírus tesztállomást egy forgalmas közlekedési csomópont közelében.

Haiti. A Malteser International higiéniai kampányt indított, és segítséget nyújt az időseknek.

Puerto Rico. A Rend delegációja rendszeresen élelmiszereket és alapellátási cikkeket tartalmazó dobozokat oszt a hajléktalan és rászoruló embereknek.

Mexikó. A Máltai Rend megelőző intézkedéseket tett a kockázatok csökkentésére. Folytatódnak az élelmiszerosztó programok, közben védőeszközökkel szerelik fel az orvosi- és szociális központokat.

Kolumbia. A Malteser International a menekültek és az őket fogadó közösségek körében egészségügyi és higiéniai ismereteket oktat La Guajira megyében. Az egészségügyi személyzet szintén széleskörű képzést kapott a Covid-19 elleni védőintézkedésekről. A máltai segélyszervezet megerősítette a mobil orvosi szolgálatokat a határmenti területeken, és tisztítószerekkel látja el a rászorulókat.