Áldást hoztam – mondta beszédében Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, aki azt mondta, visszatekintve áldás volt az is, amikor megszületett a döntés az egykori rossz hírű gödi intézmény átadásáról, amit 2018 július 1-jétől vett át a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Kozma Imre atya felhívta a figyelmet arra is, hogy 900 évvel ezelőtt ezen a napon, szeptember 3-án távozott boldog Gellért, a Szuverén Máltai Lovagrend alapítója és első Nagymestere, aki a máltai szervezetben szolgálatot vállalóknak azt tanította: az ember él és éltet, a mi dolgunk megadni azt, ami a másik ember életéből hiányzik, és ennek lelki terhét mindenki vegye magára.

Győri-Dani Lajos ügyvezető alelnök azt monda, „két évvel ezelőtt, életünk egyik legnehezebb feladatára mondtunk igent”, azzal, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat átvette a gödi intézményt annak kétszáz lakójával együtt. Tuzson Bence kormányzati államtitkár arról a szándékról beszélt, mely szerint a fogyatékossággal élő embereknek is otthont kell teremteni, ehhez az érintetteknek segítségre van szüksége, amit a kormányzat meg tud adni.

Morva Emília, a Szeretetszolgálat közép-magyarországi régiójának vezetője visszaidézte, hogy két évvel korábban az intézményben tett látogatások milyen intenzív élményt váltottak ki mindenkiből, aki először lépett be oda. A lakókkal való találkozás hosszú időre meghatározó élménynek bizonyult mindenkinek, hiszen a lakók között olyan súlyos, vagy halmozottan fogyatékos embereket láttak, akik közül sokan gyerekkoruk óta az intézményben nőttek fel, annak falait legfeljebb akkor hagyták el, amikor orvosi vizsgálata vitték őket.

A Máltai Szeretetszolgálat megismerte az intézmény valamennyi lakóját, és felmérte a szükségleteit, hogy milyen körülmények között tudna élni. Az arra alkalmas lakókat tanfolyamon kezdték felkészíteni az önállóbb életre, közben hét nagyméretű családi házat vásároltak a térségben. Ezek nyolcvan ember otthonaként szolgálnak majd a jövőben, közülük az első tizenkét ember költözött ki július közepén az elsőként átalakított gödi otthonba.

Fülöp Attila szociális államtitkár arra emlékeztett, hogy a zsúfolt, nagylétszámú fogyatékos intézmények 30 év után is a szocializmus örökségét idézik, amikor is a fogyatékos emberekről úgy gondolták, el kell őket különíteni, nem vehetnek részt a társadalom mindennapi életében. A kormány 2011-ben döntött úgy, hogy az ötven főnél nagyobb intézményekből családias körülmények közé költöztetik a lakókat, A kormány EU-s forrásból és költségvetési keretből 24 milliárd forintot fordít az 50 főnél több rászorulónak ellátást nyújtó intézmények korszerűsítésére, illetve a családiasabb körülmények megteremtésére. Összesen 100 ilyen intézmény működik az országban, és 13 ezer halmozottan fogyatékossággal élő emberek ellátásáról gondoskodnak. Az úgynevezett kiváltási program célja, hogy az ilyen nehéz sorsú emberek életfeltételei javulhassanak, hogy a nagy intézményeket kiváltva korszerűbb otthonokba költözhessenek, a megfelelő támogatást is biztosítva az önálló életbe.  A kormány célja, hogy erősítse a társadalom befogadóképességét, a korábbi nézetekkel ellentétben az érintetteknek nem a társadalomtól fizikailag is távol álló, falakkal elzárt intézeteiben kellene élnie, hanem a közösségben.

Morva Emília és Kozma Imre atya megmutatja az épületet Herczegh Anita asszonynak.


Tuzson Bence államtitkár köszöntője

Kozma Imre atya szentelt vízzel megáldja az otthont

Herczegh Anita asszony az egyik lakóval

Lakók és vendégek a szeptember 3-i ünnepségen