Az elemzések szerint a 2008-as hitelváláságon túljutott az ország, ugyanakkor még több mint százezer adósnak kell valamit kezdeni a bedőlt jelzálogkölcsönével, még mindig nem csökken a folyamatban maradt végrehajtások száma, és a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) nyilvántartott mulasztások száma is jelentősen magasabb, mint a 2007-es érték volt. A magáncsőd lehetősége már ötödik éve adhatna segítséget a túladósodott családoknak, mégis kevesen veszik igénybe. Ezeket a problémákat járja körbe az Igazságügyi Minisztérium és a Máltai Szeretetszolgálat közös mintaprojektje. A 2020 februárjában kezdődött program során az adósságrendezéssel foglalkozó Hitel-s Program és a megyei Családi Csődvédelmi Szolgálatok együtt segítenek az eladósodott családok pénzügyi problémáinak megoldásában.

A Szeretetszolgálat munkatársainak feladata egyrészt a természetes személyek adósságrendezéséről szóló törvény által leírt és a Csődvédelmi Szolgálat által megvalósított adósságrendezési eljárás ismertetése a potenciális ügyfelekkel, másrészt az eladósodott családok ösztönzése arra, hogy tájékozódjanak a lehetséges megoldásokról és aktívan tegyenek is azért, hogy az adósságcsapdából ki tudjanak lépni. Az eljárásnak számos előnye van, ezek közül érdemes kiemelni a végrehajtások felfüggesztését, és a beláthatatlanul sokáig görgetett adósság helyébe lépő, határozott ideig tartó törlesztési periódust. A lehetőségek bemutatása mellett a karitatív szervezet munkatársai az eljárás „akadálymentesítésére” is vállalkoznak, többek között segítenek a nyomtatványok kitöltésében, a dokumentumok beszerzésében, vagy akár a családon belüli kérdések tisztázásában is.

A mintaprojekt kiemelt területe Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Pest, Nógrád és Somogy megye. A Szeretetszolgálat arra kér mindenkit, bátran ajánlja a lehetőséget a környezetében élő, vagy ismeretségi körébe tartozó, adósságokkal küzdő, nehéz helyzetű családoknak, személyeknek.

Jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet: e-mail cím: hiteles@maltai.hu; telefonszám: +36 30 698 3046; további részletekért látogassanak el a honlapra: www.otthonapenzugyekben.hu; vagy Facebook felületre: www.facebook.com/Hitelsprogram