A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mohácsi Csoportjának első raktára a Mohácsi Kórházhoz közel nyílt meg tizennégy éve, így már a csoport indulásakor kialakult az egymást segítő jó kapcsolat. A kórházi szociális munkás a raktárhoz fordulhatott, ha hajléktalan ember érkezett a kórházba, vagy olyan rászoruló beteg, akit családja nem tudott ellátni hálóruhával, eszközökkel a kórházi tartózkodás idejére. A máltaiak nem csak a benntartózkodás alatt segítettek, de a kórházból való távozáshoz is adtak ruhát, vagy amire a hazatérő betegeknek szükségük volt. Faludi Sándorné a máltai csoport vezetője elmondta, az elmúlt években a kórházi osztályok felújításakor többek közt függönyöket, és a nővérszobába kanapét vittek, karácsonykor az ünnepeket bent töltő gyerekeket lepték meg ajándékokkal, a kórház pedig a máltai gyógyászati segédeszköz kölcsönzőt segítette ki eszközökkel.

 

A Mohácsi Csoport tevékenységét a Nyolcágú kereszt rádióműsor is bemutatta, Parák Eszter összeállításából kiderül, hogy a hamarosan tizenöt éves önkéntes csoport több mint huszonöt település nélkülőzőit segíti, karácsonykor a környékben élő 500 családnak visznek élelmiszer csomagot. 

 

 
 

 

A Mohácsi Kórház november 9-től miniszteri rendelet alapján COVID-19 ellátó kórházzá alakult, ezért a Belgyógyászati Tömb COVID ellátó osztály lett, ahol csak a kórházi ellátást igénylő középsúlyos és súlyos, igazolt COVID-19 fertőzött, valamint gyanús betegeket látnak el. A 120 ágyas osztály felszerelését kiegészítendő kért segítséget a kórház munkatársa a Máltai Szeretetszolgálat önkénteseitől. Faludi Sándorné hangsúlyozta, az ágyneműket, huzatokat és törölközőket azért vitték nagy számban a kórházba, hogy a meglévő felszerelés mellé legyen tartalék az osztályon, hogy ezzel is megkönnyítsék az egészségügyi dolgozók munkáját. „Hallottunk olyan esetről, hogy volt kórház, ahol gondot okozott, hogy az ágyneműk lassan száradtak, emiatt nem tudtak időben ágyneműt cserélni. Ezért több mint kilencven paplanhuzatot, száznál több párnahuzatot, nyolcvan mosható takarót és húsz párnát és lepedőket vittünk be, három autó volt tele.” A máltai csoport ezek mellett női és férfi hálóruhát, pizsamát és törölközőket is adományozott a kórháznak. „Arra gondoltunk, hogy a látogatási tilalom miatt a hozzátartozók nem mehetnek be, sőt, ha ők maguk is karanténban vannak, akkor hetekig még csomagot sem tudnak beküldeni. Így viszont hamar elfogyhat a pizsama, a törölköző, nem mindenki tud felkészülni több hetes kórházi tartózkodásra. Hasonló megfontolásból ajánlottunk fel nagyon sok kétliteres ásványvizet is. Szükség volt még evőeszközre, tányérra, pohárra, de ahogy a tisztifőorvos, Müller Cecília kérte, ezekből most az eldobható műanyag a legpraktikusabb. Ezért meghirdettünk a Facebookon egy gyűjtést, amelyben hálóruhát kértünk és műanyag árut is. Eddig tudtunk beküldeni kétezer poharat, kétezer evőeszközt és több száz tányért, valamint kerámia és üveg bögréket, poharakat, mosogatható műanyag eszközöket is. Az adományok reméljük, hogy megkönnyítik a betegek ellátását.”

A máltai raktárban gyűjtött űgyneműk, mosható paplanok, párnák, plédek és huzatok

Az online gyűjtésre felfigyelt a helyi hirdetőújság szerkesztője, és ingyenesen kezdte el hirdetni, mire van szükség a máltai raktárban. „Mohács nagyon adakozó város. A tiszai árvíz idején el tudtuk látni egész Ónódot, a vörösiszap katasztrófa után pedig több családnak tudunk segíteni újra berendezni a házát. Ebben a mostani nehéz helyzetben szeretnénk, ha ismét összefogna a város és megmutatnánk, hogy nemcsak tiszteljük az egészségügyi dolgozók munkáját, de valóban segíteni is tudunk nekik. A Máltai Szeretetszolgálat a megalakulásakor rengeteg kórháznak nyújtott segítséget nyugati országokból kapott gyógyszerekkel, kórházi ágyakkal, egyéb felszerelésekkel, és mi most ezt a szolgálatot folytatjuk a magunk eszközeivel.” – mondta el Faludi Sándorné csoportvezető. 

Az indulásra kész máltai autó tele adományokkal