Napi ezerötszáz darab PCR teszt mintavételi csomagját állítják össze kórházak, mentőszolgálatok és tesztelő központok számára a pátyi teaműhely munkatársai. Az üzem megváltozott munkaképességű öt dolgozója október 20. óta csomagolja a koronavírus fertőzést kimutató teszteket.   

Az üzem vezetője Jakus Edina elmondta, október végén 250 ezer darab teszt csomagolását rendelték meg a Szeretetszolgálat üzemétől és egy másik, a pátyi műhelyhez hasonlóan megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató vállalkozástól. Ez a pátyi máltai intézményben napi 1500 csomagot jelent. 

Az üzemvezető elmondta: „A tesztek csomagolása nem igényel plusz védőfelszerelést. Munkatársaink a napi munkájuk során tavasz óta maszkban és gumikesztyűben dolgoznak, a védőtávolságokat betartva dolgoznak, a műhelyt naponta többször fertőtlenítjük. Nagyon kell vigyázni, hogy a csomagba kerülő eszközök ne sérüljenek, valamint különösen kell figyelni a kódokra, azok alapján dobozoljuk a csomagokat, és ezek jelölik a felhasználó intézményeket.” 

Miután a kódokat, mintavételi pálcát és a kémcsöveket bezacskózzák, egyesítik a két csomagot, ötszázasával és százasával helyezik dobozba. A kész csomagokért futár érkezik minden délután, aki egyúttal a következő napi csomagolásra váró felszerelést is hozza. 

"A csomagolást a teaműhely öt dolgozója végzi, akik márciusig hibiszkus teát csomagoltak, aztán a többször használatos szájmaszkok varrására álltunk át, de borítékolunk, munkaruhákat készítünk és szitázzuk a megfelelő logóval, most a koronavírus teszteket csomagoljuk. Amire a legnagyobb szükség van, azt a munkát végezzük.” – mondta az üzemvezető.

Jakus Edina hozzátette, az önkéntesek megkönnyítenék a munkavégzésüket, de ebben az időszakban nem fogadhatnak segítőket. „Nagyon monoton ez a munkafolyamat, nagy segítség lenne néhány fiatal önkéntes, de meg kell védenünk a munkavállalóinkat, ezért most külsősöket nem tudunk fogadni.”