Mint korábban már hírt adtunk róla, a koronavírus-járvány elleni küzdelem részeként COVID-19 járványügyi mintavételezésre alkalmas mobil tesztállomást telepítettek Magyar Máltai Szeretetszolgálat budapesti, Határ úti logisztikai központjához. A december 9. óta zajló szűrést a mintavételezéstől a kiértesítésig a Szeretetszolgálat munkatársai végzik.

Ez az egyike annak a hat tesztállomásnak, ahová autóval érkeznek azok, akiknél háziorvos elrendeli a mintavételezést. Ezt az eljárást – a pontenciális fertőzött tartózkodási helyének figyelembe vételével – az Országos Mentőszolgálat Munkatársai (OMSZ) ajánlják fel (a másik opció, hogy házhoz érkezik a szűrés). Tehát költségtérítéses egyéni tesztelésre itt nincs lehetőség, és a gyalogos érkezés sem megengedett.

„Ugyanolyan protokoll szerint dolgozunk, mint az állami szervek, ugyanakkor ez az egyetlen olyan szűrőpont Magyarországon, amelyet nem az állam üzemeltet” – mondta Nagy Ferenc, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egészségügyi területért felelős szakmai vezetője. A hétköznaponként 9 és 16 óra között üzemelő tesztállomáson előbb antigén, majd szükség esetén PCR-tesztet végeznek, naponta 40-50 embertől vesznek mintát, tehát már közel ezerre tehető az elvégzett vizsgálatok száma.

 

A folyamat röviden így zajlik: az illető megérkezik az autóval, beáll egy konténer melletti sátor alá, letekeri az ablakot, majd egy gyors adategyeztetés után leveszik a mintát az orrváladékából. Ezután félreáll, és 10-15 perc múlva meg is van az antigén teszt eredménye. Ha ez pozitív, akkor szinte biztos a fertőzés, így a beteg rögtön karanténba kerül (az ezzel kapcsolatos teendőkről a Szeretetszolgálat munkatársai külön tájékoztatót adnak). Ha az antigén teszt eredménye negatív, PCR-tesztet is végeznek, aminek az eredményéről 24-48 órán belül elektronikus úton kap értesítést az illető.

„Az a benyomásunk, hogy az emberek nagyon értékelik, hogy mióta bevezették ezeket a szűrőpontokat, sokkal gyorsabb lett a tesztelés. Szívesen ülnek autóba emiatt, mert biztonságosabb is így a folyamat, hiszen ezzel az eljárással minimálisra csökkentjük a fertőzés kockázatát, szemben azzal, ha egy beteg a fél várost végigbuszozva jut el egy tesztpontra, ezalatt továbbadva a vírust akár több tucat embernek” – összegezte tapasztalatait Nagy Ferenc.