Budapesten a 450 férőhely mellett a vörös kód riasztás idején további 50 ember fogadására alkalmas krízisszállást nyit meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, szükség esetén az előző évekhez hasonlóan a szervezet országos központjában is krízisszállót alakítanak ki. A koronavírus fertőzés miatt karanténba kerülő emberek számára kialakított izolációs rész továbbra is fogadja azokat a hajléktalan embereket, akiknek nincs hol tölteni a kéthetes karantént. A nappali melegedőkben meghosszabbított nyitvatartással várják a rászoruló embereket, ahol lehetőségük van ügyintézésre, főzésre, mosásra, valamint maszkot és vitaminokat is kérhetnek a szociális munkásoktól.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az ország 12 városában 64 ellátó intézményben gondoskodik hajléktalan emberekről. A szervezet az elérhető férőhelyekről tájékoztatja a társszervezeteket, hogy szükség esetén a legrövidebb időn belül szállást találjanak az arra rászoruló embereknek. A Szeretetszolgálat intézményeiben senkit nem utasítanak el férőhelyhiány miatt.  A rendkívüli hidegben megerősített utcai szolgálattal látogatják a hajléktalan embereket, és arra kérik őket, fogadják el az intézményi ellátást és töltsék fedett helyen az éjszakát.

Veszprémben a teajárat hetente három alkalommal a város hét helyszínét érintve várja a hajléktalan embereket, forró teát, szendvicset és az Élelmiszerbank együttműködésével pékárut, gyümölcsöt oszt. A szolgálatot alkalmanként mintegy hatvan ember veszi igénybe, a leghidegebb napokon akár többen is. Pécsett a belvárosban működő Szolgáló Szeretet Háza Hajléktalanok Nappali Melegedője reggel 8 és délután 4 között van nyitva, de szükség esetén, akinek nincs hová mennie, az éjszakát is itt töltheti. A melegedőben a hideg időre készülve több teát és éltelt készítenek, és van főzési lehetőség is, valamint az élelem mellett minden betérő C- és D vitamint kap. Kecskeméten is vitaminokkal és gyümölccsel egészítik ki a napközbeni ellátást, a népkonyhában a koronavírus-járvány miatt áttértek a dobozos ételkiadásra, de korlátozott számban helyben fogyasztásra is van lehetőség. A Máltai Szeretetszolgálat miskolci népkonyháján hétköznaponként 150 adag melegétel készül, amelyet a járványhelyzet miatt ételhordókban adagolnak ki a negatív tüdőszűrő lelettel érkező rászoruló embereknek. A vörös kód idejére a Máltai Szeretetszolgálat miskolci átmeneti szállóján is kialakították azt a helyet, ahol elkülönítve lehet elszállásolni azokat, akik menedéket kérnek éjszakára. Ezt a lehetőséget nemcsak hajléktalan emberek veszik igénybe, hanem a Miskolc környékén fűtetlen házakban élők is.

A hajléktalan embereket ellátó diszpécserszolgálatok 24 órában várják a segítségkérő hívásokat, Budapesten a 06 1/338-41-86 telefonszámon, a regionális központok telefonszámai megtalálhatók a www.maltai.hu főoldalán.