Magyar ácsok és építőipari munkások dolgoztak az elmúlt hetekben a horvátországi Topolovac általános iskolájának felújításán a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szervezésében. „Az épület most már olyan szilárdságú, hogy egy újabb földmozgást is kibírna” – mondta az eddig elért eredményekről Szabján Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési munkacsoportjának vezetője. Hozzátéve, a munkások most nem csak a karácsony miatt vonultak le az építkezésről, hanem azért is, hogy kiderüljön, megfelelően működik-e az a technológia, amellyel az iskolaépületet megerősítették.

A Sziszek városához tartozó iskola 2020 decemberében és 2021 első hónapjaiban sérült meg, amikor közel százötven éve nem tapasztalt erősségű földrengés rázta meg Horvátország középső részét. A rengések több településen is súlyos károkat okoztak családi házakban és közintézményekben, köztük iskolákban is. Mivel a földmozgások erőssége csökkent, de a rezgések nem szűntek meg, azóta is veszélyt jelentenek.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vészhelyzetkezelési munkacsoportja dr. Koósz Attila tiszteletbeli horvát konzul közbenjárásával még januárban kezdte meg a rengések központjában található településeken, Sziszeken, Petrinjaban, Majurban, Hrvatska Kostajnicaban a károsodott helyszínek bejárását, a rengések következményeinek felmérését szakképzett önkéntesek bevonásával. A 30 ezer fős Sziszek lakosságának mintegy 20 százalékát érintette a katasztrófa, több mint ötszázan igényeltek segítséget, miután otthonuk lakhatatlanná vált. A károk felméréséhez és a helyreállítások előkészítéséhez statikus és építész, a romeltakarításhoz nem szakképzett jelentkezők, illetve az újjáépítésekhez építőipari szakemberek önkéntes felajánlásait koordinálta a magyar máltai szervezet. A Szeretetszolgálat továbbá vállalta azt is, hogy segít a Sziszekhez tartozó 897 fős kistelepülésen, Topolovacon az általános iskola épületének helyreállításában is, ezzel támogatva az ott élő családokat. Az intézmény a község fontos közösséget megtartó helyszíne, ahova 45 gyermek jár, akiknek közel fele tanulási nehézségekkel küzd.

Az iskola a gyerekek rajzán, mely megmenekült a földrengésben

A topolovaci iskola súlyosan megrongálódott a földrengések nyomán: az épület egy része összedőlt, máshol jelentősen megrogyott, a megmaradt tantermeket beborította a törmelék.

Az épület teljeskörű felújításának 83 millió forintosra becsült költségének egy részét a Szeretetszolgálat saját gyűjtéséből fedezi (https://adomanyozz.hu/program/foldrenges), a fennmaradó részt támogatásként a Külgazdsági és Külügyminisztérium adja a projekthez. A kivitelező a Duna Reklám Kft. lett, amely korábban pro bono segített a kiviteli és a statikai tervek elkészítésében. „A nyár óta tartó előkészítés és engedélyezési eljárás után decemberben lehetett elkezdeni a tényleges felújítást” – mondta Szabján Imre, hozzátéve, a munkát több előre nem látott nehézség is hátráltatta. Például tavaly óta több kisebb rengés rázta meg Horvátországot, ami tovább rontotta a már korábban megsérült iskola épületét.

Azóta viszont már megerősítették az épület szerkezetét, a tetőfelújítást is sikerült befejezni és a homlokzat repedéseit is befedték. A jövő év elején kívülről kap újabb megerősítést az épület. Tavasz végére, nyár elejére pedig a tervek szerint már belülről is megújulhat az iskola, amihez önkéntesek segítségére is számít a Szeretetszolgálat.