A beregszászi kistérség nagy részében már lehet igényelni a helyi önkormányzattól a szociális kártyát. A bárki által igényelhető kártya tulajdonosainak élelmiszer-egységcsomagokat oszt a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (BJMSZ).

A kártyarendszer működése szoftveres háttéren alapszik, ezt a szoftvert az önkormányzat üzemelteti. A számítógépes adatbázis segít optimalizálni, időzíteni és nyomon követni az adományosztást, megkönnyíti a táradalom különböző rászoruló csoportjainak (fogyatékossággal élőknek, beteg családtagról vagy belső menekültekről gondoskodóknak, időseknek, sokgyermekes családoknak stb.) közvetlen elérését, illetve a célzott adományosztást és annak szervezéséhez szükséges tájékoztatást.

A szociáliskártya-rendszert május 25-én egy a BJMSZ beregszászi központjában tartott adományosztáson tesztelték, és május 27-én pénteken a környező falvakban, kiszállásos adományosztás keretében is kipróbálják a rendszert a helyi máltai munkatársak. Az első alkalommal harminc, nyolcvanöt évesnél idősebb hozzátartozóval együtt élő családnak osztottak élelmiszer-egységcsomagokat, május 27-én pedig 190 háztartásba visznek közel 500 főre elegendő adományt.

"Az első tesztek alapján minden pontosan működik: a szoftverben valós idejű visszajelzést látunk arról, hogy az adott kártyabirtokos megkapta a csomagot" - mondja Hnatik Tünde, a BJMSZ programkoordinátora. "A Magyar Máltai Szeretetszolgálattól kapott élelmiszeradományt osztottuk szét. A folyamatos önkénteslétszám-hiány miatt óriási segítséget jelentett, hogy kész egységcsomagokat kaptunk, és nem nekünk kellett összeállítani azokat. Egységcsomagonként nyolc és fél kiló élelmiszert tudtunk így adni a rászoruló családoknak".

A beregszászi máltaiak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Régiójától, a kecskeméti máltai szervezettől és Kecskemét város önkormányzatától további segítséget, egy lakóbuszt is kaptak, amelyet mobil adományosztó pontként használnak.

A szociáliskártya-rendszer segít a segélyekkel való esetleges visszaélések megakadályozásában is, köszönhetően annak, hogy minden segélyszervezet, karitatív szervezet használhatja. Ez a segélyezés jobb összehangolásához is hozzájárul.

A szociáliskártya-rendszer - az első, szoftver-tesztelést célzó alkalmak után - előreláthatólag június 2-ától lép életbe, egyelőre csak a beregszászi járáshoz tartozó beregszászi kistérségben. Az adományosztás mindig előzetes kiértesítést követően, előre meghatározott időben
és az aktuálisan kijelölt szociális szempontok alapján történik majd.

Fotók: BJMSZ