Dr. Herczegh Anita asszony tíz évvel ezelőtt csatlakozott a Máltai Szeretetszolgálat tevékenységéhez, és már az első néhány találkozás után magáénak érezte a máltai küldetést. Kezdetben önkéntesként, rövid idő múlva már mint jószolgálati nagykövet képviselte a rászoruló emberek ügyét. Járt árvíz sújtotta településeken, ellátogatott a legszegényebb falvak családjaihoz, gyurmázott és rajzolt értelmi fogyatékos gyermekekkel, festette a nekik épülő ház lakószobáit. Népszerűsítette az adománygyűjtéseket, elmaradhatatlan résztvevője volt az Adni öröm! akcióknak.

„Különösen emlékezetes volt a tarnabodi nyolcadikosok ballagása, ahol az ünnepség után a tervezettnél tovább maradt, hogy beszélgessen a helyiekkel, és emiatt lemondta az esti programját is. Amikor megköszöntük neki, azt felelte, nem érti, ez miért olyan nagy dolog. Hát azért, mert ezekért az emberekért senki nem szokott semmiről lemondani. Távozása után egyébként a takarítónő megjegyezte: olyan, mintha egy lenne közülünk. És tényleg az lett: egy közülünk” – idézte fel laudációjában Vecsei Miklós, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke a sok közül az egyik olyan történetet, amely Anita asszony jószolgálata mellett jelenlétének közvetlenségét is érzékelteti.



Anita asszony interjúkban, nyilvános szereplések alkalmával gyakran adott hangot annak a meggyőződésének, hogy az emberekben sokkal több a segítő szándék, mint elsőre látszik. A Máltai Szeretetszolgálat 2015. évi karácsonyi adománygyűjtése kapcsán azt nyilatkozta: „Nem igaz a sztereotípia, miszerint nem vagyunk együttérzők. Azt nehéz kitalálni, hogyan tudnánk okosan segíteni.” Anita asszony habozás nélkül bekapcsolódott a segítségnyújtásba, és ugyanerre hívta a jószándékú embereket az ukrajnai háború kitörésekor is.

A Máltai Szeretetszolgálat örökös tiszteletbeli elnökéről elnevezett Csilla von Boeselager-díjjal Anita asszonynak a befogadás keresztény üzenetét megjelenítő cselekedeteit, a máltai munkához nyújtott támogatását ismerte el és köszönte meg a karitatív szervezet. A díjat Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, Vecsei Miklós alelnök és Morva Emília, a Szeretetszolgálat Közép-Magyarországi régiójának vezetője adta át a kitüntetettnek. A díszoklevél mellett a díj része Rieger Tibor szobrászművész Befogadás szobrának kicsinyített bronz változata, melynek eredetije a Szeretetszolgálat zugligeti országos központjában látható, az 1989-es menekülteket segítő máltai szolgálat emlékére.

A Csilla von Boeselager-díjról:

A befogadás keresztény üzenetét megjelenítő Csilla von Boeselager-díjat fennállásának 25 évében alapította a Máltai Szeretetszolgálat. A Máltai Szeretetszolgálat legmagasabb kitüntetését olyan személyeknek ítéli oda a szervezet elnöksége, akik a máltai küldetést képviselve példaértékű munkát végeznek a rászoruló emberek szolgálatában. A díjat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítójáról, örökös tiszteletbeli elnökéről nevezték el, aki életét a bajba jutott emberek megsegítésének szentelte. Akik ezidáig a díjban részesültek: Németh Miklós miniszterelnök, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Erwin Schmuck, a Spar Magyarország korábbi ügyvezető igazgatója, Zilai Zoltán, a Magyar Szőlő és Borkultúra Kft. ügyvezetője, Tamásy Lászlóné, a Máltai Szeretetszolgálat egyik első, jelenleg is aktív önkéntese, Hanzséros Terézia nővér, aki évtizedek óta Kozma Imre atya segítője.