Orfűn a Honvéd utcában áll a Szent Margit Pihenőház, a Máltai Szeretetszolgálat legújabb intézménye, melynek ünnepélyes átadóját júnous 16-án tartották. A két éve a Szeretetszolgálat tulajdonába került ingatlan teljeskörű átalakításon esett át 2021 folyamán: a konyha és a szobák korszerűsítése mellett a ház akadálymentesítését is meg tudta valósítani a szervezet. A pihenőház tehát mozgásukban akadályozott emberek fogadására is alkalmas.

A pihenőközpont létrejötte egy egyedülálló felajánlásnak és Ugron Imre nemzetközi munkájának köszönhető. A Máltai Szeretetszolgálat Dél-dunántúli régiója hosszú ideje tervezte egy olyan nyaralóhely kialakítását, ahol azok a gyerekek is eltölthetnek néhány hetet a szünidőben, akiknek egyébként nem jutnának hasonló lehetőséghez. A korábbi lovagrendi nagykövet közbenjárására a dél-dunántúli regionális máltai szervezethez érkezett egy német magánszemélynek végrendeletben magyarországi ifjúsági munkára hagyományozott pénzbeli felajánlása. Ez a mintegy 35 millió forint összegű adomány biztosította a pihenőház létrejöttét.

Ugron Imre az átadó ünnepségen elmondta: nem csak a közreműködése miatt öröm számára a pihenőház megnyitása, hanem mert a szülei révén ő is kötődik a térséghez. "Alig várom, hogy megmutathassam az adomány továbbításában, illetve a projektben bármi módon résztvevő barátaimnak, kollégáimnak az itt készült fotókat és elmondhassam élményeimet, hogy láthassák, milyen szép épület kialakításában vettek közvetve részt."



A Szent Margit Pihenőház 25 fő befogadására alkalmas, és a Szeretetszolgálat Dél-dunántúli Régióban található intézményeiből és a Felzárkózó Települések program régiós falvaiból érkeznek vendégek, elsősorban fiatalok. A pihenőház egész nyáron fogadja vendégeit, az idei szezonban teljes kihasználtsággal működik.

"Nagy álmunk vált valóra azzal, hogy megnyithatjuk ezt a pihenőházat" – mondta megnyitó köszöntőjében Csonkáné Utasi Katalin, a Felzárkózó Települések program dél-dunántúli regionális vezetője. "Régóta fontos célunk, hogy olyan gyerekek számára tudjunk nyaralási lehetőséget biztosítani, akiknek anyagi és társadalmi körülményei nem teszik lehetővé az évi nyaralásokat. Külön öröm, hogy ebben a pihenőházban olyan ellátottjaink is eltölthetnek néhány napot, akik valamilyen fogyatékkal élnek, hiszen számukra is kiemelkedő lehetőség vízparton pihenni pár napot."

Az átadón a Máltai Szimfónia programban tanuló kaposvári gyerekek fúvószenekara adott koncertet.