Szíriában éjjelente fagypont alá süllyed a hőmérséklet, az emberek újabb földmozgástól tartva sok helyen gépkocsikban ülve töltötték az éjszakát. A túlélők kutatása kedden éjjel is folytatódott, és szerdán is zajlik, a mentést jellemzően szíriai egységek, és a lakosság tagjai végzik a rendelkezésükre álló eszközökkel. Latakia városában a romok között dolgoznak a Máltai Szeretetszolgálat szíriai partnerszervezetéhez, a görögkatolikus Melkita egyházhoz tartozó emberek is, akik húszan-harmincan keresnek túlélőket a romok között.

A törökországi katasztrófa helyszíneivel ellentétben Szíriában nincsenek jelentős létszámú nemzetközi segélycsapatok. Az országot nemzetközi szankciók sújtják, a beutazás körülményes. Az áramszolgáltatás és az üzemanyag ellátás már a földrengések előtt is esetlegesen működött, egyes területeket pedig még mindig fegyveres szervezetek tartanak ellenőrzésük alatt, így a közlekedés is nagyon nehézkes. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tíz éve valósítja meg humanitárius akcióit, és a háború utáni újjáépítést segítő programjait a szíriai görögkatolikus Melkita egyház szervezeteivel együttműködve, velük közösen végzi jelenleg is humanitárius munkáját.

A törökországi és szíriai károsultak további megsegítésére adománygyűjtést hirdetett a Máltai Szeretetszolgálat. Adományozási lehetőség: https://adomanyozz.hu/program/sziriafoldrenges

A témához kapcsolódó cikkeink:

A szíriai földrengés helyszínein segít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

 

Elhunyt Emad Daher melkita pap, aki Szíriában segítette a Máltai Szeretetszolgálat programjait

Gyűjtést hirdet a törökországi és a szíriai földrengés károsultjainak a Máltai Szeretetszolgálat