A tokaji római katolikus templomban tartott gyászmisén Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke beszédében felidézte dr. Kis Imre életútját, hangsúlyozva, hogy dr. Kis Imréről szólva mindenki a nyitottságát emelte k a nyitottság pedig a jövőbe vezető út záloga.

Dr. Kis Imre 1958. július 29-én született Cegléden pedagóguscsaládban, szülei egy Jászkarajenő melletti tanyán éltek és ott tanítottak. Kisgyermekkorában sok időt töltött anyai nagyszüleinél, akik büszkék voltak jászságukra. Cegléden érettségizett 1976-ban, majd a Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerzett orvosi diplomát 1983-ban. A diploma megszerzése után Miskolcon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban 5 évet dolgozott a Gyermekegészségügyi Központban. 1987-ben csecsemő-gyermekgyógyászat szakvizsgát tett, utána egy évig Egercsehiben dolgozott körzeti orvosként.

1983. szeptember 24-én kötött házasságot Lengyel Katalinnal, házasságukból hét gyermek született (Virág, Anna, Bori, Kata, Veronika, Imre és Botond), közülük ketten édesapjuk hivatását választották. 1989-ben Tokajban telepedett le, ahol haláláig gyermekorvosként dolgozott. Közvetlenségével, vidámságával, szenvedéllyel végzett munkájával hamar népszerű lett kis betegei körében. 2019-ben újra házasodott, felesége Homolya Erzsébet, aki a kezdetektől közvetlen munkatársa is volt.

Dr. Kis Imre 1994-ben lépett be a Máltai Szeretetszolgálatba, a tokaji csoport alapító tagja, csoportvezetője volt. 2002 óta a Szeretetszolgálat Észak-Magyarországi Réágiójának vezetője volt.

Több cikluson keresztül tagja volt Tokaj város képviselőtestületének. Aktív tagja volt a római katolikus közösség egyháztanácsának is. Alapító tagja és lelkes aktivistája volt a tokaji Pap Miklós Népfőiskolának. Ugyancsak alapító tagja és egy ideig titkára volt a Tokaji Országzászló Egyesületnek. A magyar nemzeti kultúra és hagyományok tisztelője és ápolója volt, lelkesen gyűjtötte a néprajzi tárgyú emlékeket.

2010-ben Maliban és Madagaszkáron járt afrikai orvosmisszióban. Tiszteletére, emlékére az Maliban egy újszülött kisfiút róla neveztek el.

Oszlopos tagja volt Tokaj Város Vegyes Karának, sokszor szerzett örömet a koncertek hallgatóságának. Sok barátja volt, szeretet és tisztelet övezte Tokajban. A hétfői focimeccsek, a nagyszombati passiójáték vagy a karácsonyi betlehemes játék résztvevői mind-mind jóbarátként emlékeznek rá.

Az Észak-Magyarországi Régió dr. Kis Imre vezetése alatt nagy hangsúlyt fektetett a határon túli magyarok támogatására, a magyarországi és a határon túli gyermekek magyarságban való összetartozásának erősítésére. Miskolcon éveken át utcai gyűjtést szerveztek „Csak 300 forintot kérünk” címmel az erdélyi, bethlenszentmiklósi iskola magyar tagozatának megőrzésére, az évente összegyűjtött 600 ezer forintnyi adomány a környező településekről ingázó magyar gyerekeket szállító mikrobusz üzemanyag költségét fedezte. Az adományt több száz mikuláscsomaggal egészítették ki, és hagyományosan Mikulás ünnepén személyesen adták át, a gyerekeknek rendezett ünnepségen több alkalommal is Kis Imre volt a Mikulás. (A koronavírus évében adventi üzenetében személyes veszteségként beszélt arról, hogy a járvány miatt nem tudja felkeresni a Bethlenszentmiklóson élő gyermekeket.)

Fotók: Erdős József