A nyári tábor résztvevőit a helyszínen látogatta meg Kalmár Ákos, a Continental Magyarország országos HR vezetője, és Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke. Az adományozó vállalat képviselője egy nagy doboznyi ajándékkal is meglepte a fogyatékkal élő fiatalokat. Kalmár Ákos elmondta, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal egy többszintű együttműködést alakítottak ki az ukrán-orosz háború kirobbanásakor. A Continental vállalatcsoport évek óta több száz ukrán dolgozót foglalkoztat, és első körben abban egyeztek meg a Szeretetszolgálattal, hogy a menekültek segítését szeretnék támogatni. A későbbiekben ez az együttműködés kiegészült az iskola- és a táboroztatási program támogatásával.



A Continental Magyarország 50 ezer eurót adományozott a Máltai Szeretetszolgálatnak, amelyből többek között ezt a tábort is sikerült finanszírozni. Társadalmi felelősségvállalásuk részeként azokat támogatják, akik mobilitásukban korlátozottak és ezért választották a halmozottan hátrányos értelmi fogyatékosok nyaraltatásának segítését. „Nagyon megható és egyben örömteli volt látni, hogy a résztvevők életükben először jutottak el a Balatonhoz és ezzel életre szóló élményben tudtuk őket részesíteni” – tette hozzá. 

„Jó hely a Balaton, jó látni azokat a fiatalokat, akik itt nyaralhatnak. A Máltai Szeretetszolgálat felelősséget vállalt értük akkor, amikor az intézmény fenntartását átvállalta az államtól, ekkor eldőlt, hogy a szeretetszolgálat élete eggyé forr a fogyatékossággal élőkkel és az értük felelősséget vállaló intézményi dolgozókkal. Ez a közösségvállalás azt is jelenti, hogy támogatókat keresünk és támogatók állnak mellénk. Ebben a fonyódligeti négynapos üdülésben, ahol 28 halmozottan hátrányos értelmileg akadályozott fiatal vehet részt, egy vállalat állt mellénk, a Continental Magyarország. Ezeknek a fiataloknak a jelentős része életében először hagyta el az intézményt. És ez a mondat önmagában mindent elmond, hiszen nem kisebb gyerekekről beszélünk, hanem sok esetben felnőtt vagy idősebb embertársunkról. Ez azt is jelenti, hogy mi is először láthatjuk nyaralni őket. Ha belegondolunk, az első fontos nyaralásról szülőként vagy gyerekként is van egy határozott emlékünk. Nekik ez most először adatik meg és nekünk a szeretetszolgálat munkatársaként szerencsénk van, hogy ebben részt vehetünk. Ezért köszönetet mondunk a támogatóknak és hálát mondunk a Jóistennek, hogy ezt átélhetjük közösen velük” – mondta Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke.



Varga Annamária, az ivánci Gondviselés Háza Fogyatékosok és Időskorúak Otthonának vezetője kiemelte, hogy az értelmi fogyatékosok világában rendkívül fontos a strukturált napirend, ugyanakkor az is, hogy új és új élményekkel gazdagodjanak. Örömteli volt számukra a felajánlás, amelynek köszönhetően eljuthattak a Balaton partra ellátottjaikkal. Munkatársaival egy olyan kiválasztási szempontsort állítottak fel, ami alapján azokat a lakókat hozták el a nyaralásra, akik a leghátrányosabb helyzetűek még az intézményen belül élők között is. Olyan lakókkal jöttek, akik még soha nem jártak a Balatonon, közülük többen az állapotukból adódóan nem juthatnak el a külső helyszínekre, akik Ivánc és Csákánydoroszló határain kívül még soha életükben nem jártak.

Szöveg: P. Szabó Csilla
Fotó: Kovács Bence

A képre kattintva galéria nyílik:

 

Mozgássérültek táborozását támogatta a Continental - Közlemény

 

• A Continental Automotive Hungary Kft. több mint 21 millió forinttal segíti 2023-ban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkáját
• A felajánlásnak köszönhetően a segélyszervezet számos olyan programot tud megvalósítani, melyek fogyatékkal élőknek, a háború elől menekülőknek és hátrányos helyzetű gyerekeknek nyújthatnak segítséget
• A támogatás keretében augusztusban 28 alacsony jövedelmű, mozgássérült ember táborozása valósulhatott meg a Balatonnál

Budapest, 2023. augusztus 10. – Idén a Continental hazai történetének legnagyobb egyösszegű adományával, több mint 21 millió forinttal segíti a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkáját. Az anyacég hazai leányvállalatának, a Continental Automotive Hungary Kft-nek a támogatása a szomszédunkban dúló háború elől hazánkba érkező ukrán menekültek integrációján túl számos program létrejöttéhez biztosít finanszírozást. Ilyen például az alacsony jövedelmű, fogyatékkal élők táboroztatása.

Az együttműködésnek köszönhetően augusztus 7-10. között speciális igényű mozgássérültek nyaralhattak Fonyódligeten. Az élményprogramon összesen 28, húsz és ötven év közötti, súlyosan vagy középsúlyosan fogyatékos ember vett részt, akik közül többen életük első nyaralásán vehettek részt.



A balatoni nyaraláson azok vehettek részt, akik a bentlakásos otthonok lakói közül is a legelesettebbek, nincsenek hozzátartozóik, sem intézményen kívüli ismerőseik, állapotuk nem teszi lehetővé, hogy a tömegközlekedésen utazhassanak, voltak, akik eddigi életükben még nem jártak a településen kívül. A Continental által támogatott nyaralásra különbusz szállította a résztvevőket, a fonyódligeti helyszínen pedig biztonságos környezet várta a sérült embereket, akiknek a vakáció minden pillanata új élményt jelentett. A táborban rengeteg emléket szerezhettek, többek között egy balatoni hajókirándulás során, melyre egy speciális, akadálymentesített járművel juthattak el.

A táboroztatás finanszírozásán túl a Continental további adományok biztosításával járult hozzá az   élményhez. A játékokat és elektronikai eszközöket – többek között hangszórót, tabletet, különböző társasjátékokat és sportszereket Kalmár Ákos, a Continental országos HR vezetője adta át a táborozóknak.



„Vállalatunk számára a kezdetektől fogva kiemelt jelentőséggel bír a rászorulók támogatása és a megbízható partnerekkel való együttműködés. Éppen ezért dolgozunk együtt hosszú évek óta a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal. Örömmel tölt el bennünket, hogy olyan egyedi programok létrejöttéhez járulhatunk hozzá, mint a most megvalósuló táboroztatás. Szívből reméljük, hogy a résztvevők a táborban szerzett élményeikből hosszú időn át töltekezni tudnak majd” – mondta el Kalmár Ákos, a Continental országos HR vezetője.

„A fiatalok jelentős része életében először hagyta el az intézményt, ami önmagában mindent elmond a lehetőségeikről. Ha belegondolunk, az első fontos nyaralásról szülőként vagy gyerekként is van egy határozott emlékünk. Nekik ez most először adatik meg, ezért köszönetet mondunk a támogatóknak és hálát mondunk a Jóistennek, hogy ezt közösen velük átélhettük” – tette hozzá Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke.