Tiszabőn 2016 óta van jelen a Máltai Szeretetszolgálat, s kezdetben rengeteg problémát okozott a kóbor kutyák jelenléte, erre is reflektálnak a helyi programvezető, a pszichológus végezettségű Tasi Krisztina által irányított foglalkozások. Az aktuálisan fejlesztendő kompetenciák mellett az állatvédelemre, ezen belül pedig elsősorban a kutyákkal történő helyes viselkedésre helyezik a hangsúlyt.

Pedig látszólag csak annyi történik, hogy a gyermekek önfeledt perceket töltenek a kutyák társaságában, miközben játékos feladatokat, tornagyakorlatokat hajtanak végre, a kutyák pedig olykor közeli szemlélői, máskor pedig aktív résztvevői a történéseknek: ők is átpördülnek a matracokon, elejtett labdákat helyeznek zsámolyokba vagy a fogócskában elkapottakat szabadítják ki a gyermekek széttárt lábai között átbújva.

Ugyanakkor jó tudni például, hogy egy kutyával kialakuló kötődés érzelmileg stabilizálja a gyermek állapotát, a kutyákkal történő szocializáció, az itt elsajátított viselkedési normák kihatnak a gyermekek társas viselkedésére – de a videóban további érveket is hallhatnak a foglalkozások fejlesztő hatása mellett.

Tiszabőre heti rendszerességgel érkezik két mentett terápiás kutya, Simi és Panda a Kutyabaj-Mentál Kft. iskolavezetőjével, Vámos Zoltánnal, aki kutyáival dolgozott már gyermekotthonban, óvodákban, iskolákban, de például a Markhot Ferenc Oktatókórház Mozgásszervi Rehabilitációs osztályán is.

Háromperces videónk itt tekinthető meg: