„Felelősnek lenni. Nyitott szemmel járni a világban, annyit jelent, hogy érzékenynek lenni a jelekre, a finom érintésekre, a figyelmeztetésekre. Szent Márton tudta, hogy bátorság, szókimondás, tántoríthatatlan küzdelem az emberért, a tisztulásért, a tiszta megoldásért – tudta, hogy ez az út.”

Köszöntötte Hortobágyi T. Cirill főapát a Szent Márton-napi ünnepségen a meghívottakat, majd búcsúztatta 2010-ben a díjjal szintén kitüntetett, nemrégiben elhunyt Sólyom László köztársasági elnököt.

A díjátadón már hagyománnyá vált ünnepi hangverseny után Prof. dr. Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora mondott ünnepi beszédet, amelyben a Jelenlét értékét emelte ki.
„A mi Istenünknek a legfontosabb tulajdonsága, hogy jelen van. Nekünk keresztényeknek is a legfontosabb, mindent megelőző feladatunk, hogy jelen legyünk. (…) Jelen legyünk, amikor valaki szenved, jelen legyünk, amikor valaki kínlódik, jelen legyünk, amikor valaki nyomorog. A legnagyobb és egyben a legegyszerűbb ajándék, amit ember a másik embernek adhat, az, ha jelen van.”

A koldusnak fél kabátját nyújtó Szent Mártont ábrázoló díjat Hortobágyi T. Cirill főapát adta át Vecsei Miklós miniszterelnöki biztosnak, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökének, aki köszönetet mondott a Jelenlét Program elismeréséért.
„Jelen lenni azt jelenti, hogy nyomot hagyunk a világban, és ami ennél még nehezebb: hagyjuk, hogy akikkel találkozunk, azok nyomot hagyjanak bennünk. Megérkezünk, mi változunk először és csak utána változtatunk. Mi értünk először és csak utána, óvatosan tesszük értővé azokat, akiket meglátogattunk. (…) Nagyon köszönjük, azoknak, akikben mi is nyomot hagytunk, és nekünk ítélték a díjat. Bátorítunk mindenkit, hogy a jóléti erkélyünkről – ahol mindannyian élünk – merészkedjünk közelebb. Közelebb ehhez a világhoz, ami tényleg néha ijesztő, de egyébként nem lesz neve és nem lesz hangja, ha mi nem adunk nevet és nem hangosítjuk fel az ő a szavukat.”

 

Részlet a laudációból:

"A Jelenlét-módszertan bátran teszi meg az első lépést a legnehezebb településeken és feltételek közepette is, hogy aztán a kölcsönös bizalom építése, az osztozás megélése, a tisztelet és az emberközpontúság attitűdje mentén dolgozzon a periférián élők közösségfejlesztésén és felzárkóztatásán. A Jelenlét Program rendszerben és összefüggésekben gondolkodik, a helyi igényekre, szükségletekre és problémákra keresi a célzott választ. A lakhatási problémák megoldása, a munka világába való bekapcsolás, az egészségügyi szolgáltatások elérhetőbbé tétele, a közösségi szolgáltatások, a sport és a zene kiemelt szerepe mind azt szolgálja, hogy lehetőséget és esélyt adjon egy emberibb életre mindazoknak, akik társadalmi kirekesztettségben élnek. (...) Bátran oda mer lépni hozzájuk, megosztani velük mindazt, amije éppen van. Ennek a szent mártoni érzékenységnek és tanúságtevő odafordulásnak elismerése a Szent Márton-díj."