A Magyar Máltai Szeretetszolgálat görcsönyi intézményében évtizedek óta fennálló hiányt jelentett az, hogy a XVIII. századi kúriából több átépítéssel kialakított kétszintes épületben nem volt lift, és a lakók és gondozóik csak gyalog, a lépcsőn tudtak közlekedni, ezáltal a nehezen mozgó vagy mozgásképtelen lakók csak segítséggel tudtak lejutni az emeletről.  

A Máltai Szeretetszolgálat 2019-ben vette át az intézményt az államtól, és azóta kereste lehetőséget az épület felújítására és a lift kialakítására. 2023 őszén saját forrásból egy 1600 kg teherbírású, 21 fő szállítására alkalmas liftet épített be az épületbe, amelyben egy beteghordó ágy is elfér.

„Az akadálymentesség ma már működési alapkövetelmény, ezért görcsönyi intézményünk ezidáig csupán részlegesen felelt meg a követelményeknek” – mondta Jónás Gergely, a Szeretetszolgálat regionális ügyvezetője. „De ennél sokkal fontosabb az az eredmény, amit a lift az intézet mindennapi működésében jelent. Hiszen lakóink sokaságának nyílik lehetősége egy szabadabb, mobilabb életre. Többen évek óta nem, vagy csak nehezen hagyták el az emeletet. Ez a beruházás elsősorban számukra jelent valódi javulást az életminőségükben.”

Az intézményben több mint 100 ember él. A szabadabb mozgás nem csupán az ő ellátásukat teszi könnyebbé, hanem a közösségi kapcsolódásokat is erősíti. „Azok a lakóink, akik eddig ritkán tudtak részt venni programjainkon, a lift segítségével könnyebben bekapcsolódhatnak foglalkozásainkba, szertartásainkba és ünnepeinkbe” – világította meg a lift előnyeit Brettner Zsuzsanna, az intézmény vezetője. „De a lift az ellátásban is nagy segítséget fog jelenteni, hiszen a betegek, rászorulók mozgatása mellett többek között a ruhák, takarítóeszközök kiosztása és szállítása is jelentősen könnyebb lesz. Nem beszélve arról, hogy a betegszállítók vagy mentők is tehermentesülnek a lift beépítésének köszönhetően.”

A munkálatok nagyon gyorsan, alig 3 hónap alatt fejeződtek be, és egy jól működő, partneri viszony alakult ki a megrendelő és a kivitelezést végző Nyáry Terv Kft. között. A munkálatok során elsődleges szempont volt az intézmény napirendjének tiszteletben tartása. A beruházásnak köszönhetően megújulhatott az intézményben a lépcsőház, a mosoda egy része, illetve egy felszabaduló helyiségben mozgásfejlesztő és rehabilitációs szobát is kialakítottak az idősotthonban.

Az ünnepélyes átadó keretében a liftet hivatalosan Brettner Zsuzsanna intézményvezető, Kövesfalvi Sándor, a Szeretetszolgálat dél-dunántúli régióvezetője, Jónás Gergely regionális ügyvezető és Nyáry Tamás, a kivitelező cég ügyvezetője avatta fel. Az átadó után a lakók használatba is vették a liftet, és egy rövid műsorral köszöntötték a résztvevőket.