A MOMKult kupolatermében zenei produkciókkal kezdődött el az első Befogadás Hangja Fesztivál, melyen speciális szükségletű, testi vagy értelmi sérültséggel élő profi és amatőr művészek léptek fel. A fesztivál célja, hogy a művészeten keresztül megmutassa az épek és a sérültséggel élő emberek közti egyenlőséget. Hiszen a zenében és más műfajokban kifejezett érzések, mindenkiben ugyanazok, a művészet mindenki számára az önkifejezés eszköze, mely által mélyebben megismerhetővé válunk. Az akadálymentesítés a szívekben kezdődik. A művészet a szívhez szól – mert a művészetben nincs akadály.

Ezt az üzenetet hangsúlyozta a fesztivál fővédnöke, Dr. Herczegh Anita asszony is nyitóbeszédében. „A művészet közösségében nincs jelentősége annak, hogy ki honnan jött, mit hordoz a puttonyában, milyen nehézségeket cipel.” Mint mondta, a művészet sosem egy emberes, kell hozzá az előadó és a közönség. Az előadás pillanataiban nem az számít, amink nincs, hanem amire képesek vagyunk. „Ilyenkor ember és ember közt az akadályok elveszítik a jelentőségüket. A különbségek nem tűnnek el, de a játék felemel, kisimít, egyenlővé tesz. A befogadás az ember legszebb, legtermészetesebb állapota. Nem kampány, nem jótékonysági akció vagy kötelezően elvárt, kikényszerített gesztus, hanem közös hang, a megtapasztalt öröm egymásban. Rácsodálkozás a sokféleségre. Ezt nem lehet messziről kattintással, vagy puszta adakozással megélni, csakis jelenléttel. Ezt tényleg érezni kell.” Herczegh Anita arra hívta a jelenlévőket, hogy keressék az alkalmakat, amikor együtt lehetnek, együtt örülhetnek azokkal, akiket a világ különféle szavakkal illet. „Akiket hol speciális szükségletűnek, hol fogyatékkal élőnek, hol egyszerűen csak „más”-nak neveznek. Az ilyen találkozásokra mindannyian egyformán rászorulunk, akik magunkat épnek és egészségesnek gondoljuk, talán még jobban, mint akik derűsen tudomásul veszik saját sebzettségeiket, hátrányaikat.” A fővédnök az LGT Nem adom fel című slágerét idézve – „minden szál összeér” - azt kívánta a fesztiválozóknak, hogy a megszólaló hangokon keresztül az egyes ember érzése, gondolata, szárnyalni tudjon, és a befogadásban összeérjen mindenki máséval.

A megnyitó után fellépett Agárdi Szilvia, Szenes Iván-díjas énekesnő, a Nemadomfel Együttes, a Vakrepülés Színtársulat és PMZ, a Pátyi Máltai Zenekar. A fellépőktől a közönség ráadást, és a ráadás ráadását is kérte.

A rendezvény egy 2023-ban indított összefogás eredménye, hiszen több száz nagylelkű ember anyagi támogatásával valósulhatott meg, akik a Szeretetszolgálat adományozz.hu oldalán keresztül segítettek abban, hogy összegyűljön a fesztivál megrendezéséhez szükséges anyagi háttér.

A képre kattintva megnyílik a fesztivál képgalériája, Kovács Bence képei

A fesztivál részeként a MOMKult előtti téren a Máltai Szeretetszolgálat és a Felzárkózó Települések üzemeiben készült termékekből nyílt vásár, mely május 9-én délután két órától újra várja az érdeklődőket. A vásárban Iváncon, a Gondviselés Házában fogyatékossággal élő emberek által készített textil termékeket, Veszprémben, hajléktalan emberek által gyártott szőnyegeket, Kecskeméten, a Homoki Varázskert szövetkezetben szintén fedél nélkül élő emberek által termelt növényekből főzött lekvárokat, Pátyon értelmi és testi sérültséggel élő fiatalok által formázott kerámiákat, valamint megváltozott munkaképességű emberek közreműködésével készült teákat, műzlit, liofilizált gyümölcsöket, továbbá a pécsi ReKreáció ékszereiből vásárolhattak és a FeteKert food truckjából kínált ételeket, italokat fogyaszthattak az érdeklődők.

A Befogadás Hangja Fesztivál második napjára regisztrálni az adomanyozz.hu oldalon lehet. A vásár 14 és 20 óra között tart nyitva a Csörsz utcában a MOM Kulturális Központ előtt.